用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將軍澳天主教小學 VS 保良局陸慶濤小學
go

將軍澳天主教小學 VS 保良局陸慶濤小學 [複製鏈接]

上述兩間, 請問意見, 大家會選擇哪間?
   2    0    0    0

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

回覆:將軍澳天主教小學 VS 保良局陸慶濤小學

推,我都想知

i would choose first one. free of charge.

回覆 appledai 的帖子

將天係英文學校咩?

引用:of+course+first+one.+free+of+charge,+eng

原帖由 appledai 於 15-06-16 發表
of course first one. free of charge, english school
將天係將軍澳最熱門個幾間,但唔係英小

oh, i heard it was english school. maybe that is wrong or it was many years ago.

引用:oh,+i+heard+it+was+english+school.+maybe

原帖由 appledai 於 15-06-16 發表
oh, i heard it was english school. maybe that is wrong or it was many years ago.
TKO 除了直資播道,真道中英文,其他津校應該全部是中小

回覆:rhung 的帖子

將天有多一科science係英文教的,另外小一開始在數學堂會教學生一啲英文的數學terms

這2間 功課測考多嗎?

請問重有無家長可給意見呢??

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

我想知係將天讀的小朋友係唔係會讀得好辛苦?  

幾多年班才有精英班? 要考頭幾多名才去到band 1中學?

lkwlsm 發表於 15-6-19 08:53
小兒今年小二。
小一、小二唔覺得谷,讀得都好輕鬆。
每天6、7樣功課(連改正),有一半在學校已做完、多數 ...
謝謝你的寶貴資料!聽你這樣說又不是那麼辛苦,估計高年班應該係會較為吃力。我最擔心就是要呈分,因為都是大人與小朋友也很大壓力。當然我會知道每一間小學到要呈分,但係一向都知道將天係比其他會更加辛苦。

將天比其他學校一年多左一次考試(5次).  多一次都足已令我死去活來(個人感覺)

應該係睇小朋友資質,識既小朋友跟唔上,睇過的功課都係深。而家仲度緊點補底

睇小朋友適合,如果唔想升中煩多一次,揀陸小,其實兩間都是區內好學校!

陸慶濤直升羅氏, 冇呈分, 即只可揀羅氏/直私校, 如羅氏唔係你杯茶, 將天係你的選擇

那陸小workload重嗎?

tongtong2007 發表於 15-6-22 10:28
那陸小workload重嗎?
陸小近年因為中學部入u率下降左,所以不停甘谷班小學部既學生,功課同quiz都多左。

利申:我識得陸小家長,所以我無幫個女報陸小 (住95網)

回覆 chloe_b 的帖子

我也聽過類似傳聞。但谷中學好似仲直接些,中學 DSE 成績下滑,推諉小學準備不足有點那個。
‹ 上一主題|下一主題