用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港同的教學情況?!?!?
go

港同的教學情況?!?!? [複製鏈接]

作為家長, 自己未試過活動教學,
又想個仔學到野唔好太谷, 但又怕學校無功課只識玩

想問下大家,
其實港同學生功課量和考試的情況是如何?
   14    0    0    0

回覆:港同的教學情況

Push

回覆 Lion_papa 的帖子

Maths - 日日有
中.英 - 唔多

小一.二 --- 無exam, 只有assessment (i.e. 有考, 但無通知時間和內容)
小三以上 -- 1st & 3rd terms 有exam, 2nd term 係assessment ((i.e. 有考, 但無通知時間和內容)

直到現在, 我覺得無選錯學校.

Re homework, I think in general less than that at traditional schools (as compared with my friends with kids studying at traditional schools).  And it involves on thinking, doing research / projects, etc.
Re exam, as mentioned above by another parent, no exam at P1 & 2 (only dictation and regular assessments) and 2 exams at P3 & above (semester 1 & 3 only).
Generally, I like this school as it tend to train students to think and inspire their interest to learn.  

evaken  完全同意!  發表於 15-8-11 11:51

我個人覺得港小功課量很適中! 而且我認為,小一、二,只要家長願意放手,是很好的時機培養小朋友自己獨立和負責。個人覺得,功課多當然不好,但功課少不代表小朋友只識玩,如果父母能夠在小孩習慣小一生活後,慢慢將做功課、檢查功課、執拾書包等等責任放手給小朋友,比每天大量功課來得有意思。港小正正可以提供這個機會,當然,父母要願意放手,等小朋友承擔後果,亦要不太在乎成績,事後才與小朋友檢討等等。因為小朋友自己做,一定唔多唔少有甩漏,對成績多少有影響。
加上港小非常注重閱讀,閱讀氣氛也很好,如果能夠培養到小朋友喜愛閱讀的話,絕對比做功課更有益。

引用:作為家長,+自己未試過活動教學,+又想個仔學

原帖由 Lion_papa 於 15-06-16 發表
作為家長, 自己未試過活動教學,
又想個仔學到野唔好太谷, 但又怕學校無功課只識玩
港同非常非常注重閱讀,每星期最少要睇100分鐘中文+100分鐘英文書,要交閱讀記錄啊!!

Angelice 發表於 15-8-4 15:27
我個人覺得港小功課量很適中! 而且我認為,小一、二,只要家長願意放手,是很好的時機培養小朋友自己獨立 ...

回覆:Angelice 的帖子

港小真正做到了以孩子為中心,珍惜每個孩子本身特質,並不凡事以成績先行,家長也因此可以放手,不用擔心孩子會失去優勢。例如班長選擧,人人可以參與,成績好並不一定有優勢,而且班中人人有職位,從而建立責任心和服務人的心。
另外,港小課室以小組形式安排坐椅,孩子有極多討論和互動,老師並不單向貫輸知識,孩子自然投入,十分熱衷學習。
功課不多但要思考,有時家長要幫手搜集資料。

港小的學生的確有充足的閱讀及休息的時間。這是十分重要的。
其他優點以上家長都分享過,我亦十分認同。
那我表達一下另一方面的感受。
1/ 因機械式抄寫及默寫少,難免有錯别字問題,但相信要解決不太困難
2/ 家長及學生好像不太掌握到溫習的技巧。但其實我大女很少溫習,但成績不差,小四有明顯進步,相信她完全消化了堂上所學的。但家長會有迷思,小朋友上到書院會否自律溫習?家長要參與多少?

醒目開學勳章 王國長老

引用:港小的學生的確有充足的閱讀及休息的時間。

原帖由 ooooohk 於 16-05-07 發表
港小的學生的確有充足的閱讀及休息的時間。這是十分重要的。
其他優點以上家長都分享過,我亦十分認同。
...
書院家長搭咀:學習態度我會覺得係從小訂立,無論係以自學形式、做功課形式、抄寫閱讀形式都好,最重要係學懂自己事自己做呢個態度。上到中學、自由度更話、對自我控制要求更高,加埋e learning,坦白講我好多時都唔知佢做緊咩,有時見佢開晒視象傾功課,有時一份Google doc一組一齊改。當然有時亦會偷懶,咁大個人,我又唔會再出手監控佢幾時做咩,而且十幾歲都唔歡迎阿媽日哦夜哦了,不過會在適當時候提供協助lor。

我見小學上書院的,都好易pickup到。反正書院有d似小學,有得讀有得玩,一定搵到最適合自己嘅一套。反而係外來生,唔知係咪高小時迫住勤力,考入左書院無人迫,即刻跌晒watt。(有勁嘅、有普通嘅,但最唔得果批往往係以B1成績考入果批外來人)

回覆 Charlotte_mom 的帖子

多謝Charlotte mom回應。女現在自己會溫默書(有明確範圍的東西)。但FA或SA,她就不知怎溫習,我也不太懂得如何幫助她。只有默下生字及做做坊間練習,看她什麼地方弱,再跟進。

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 多謝Charlotte

原帖由 ooooohk 於 16-05-10 發表

多謝Charlotte mom回應。女現在自己會溫默書(有明確範圍的東西)。但FA或SA,她 ...
其實數學最標準,同坊間教科書一同步。不過學校d題目係多d高階思維。
英文我溫grammar同寫作lor,其他都整定了。
中文我只溫寫作咋。

可能學校唔多考其他科目你覺得無野溫啦

Ching_Mammy 發表於 15-6-19 16:52
回覆 Lion_papa 的帖子

Maths - 日日有

請問除了中文係普通話教,甘其他學術語言用什麼(英文定廣告話)?(除了英文用英文)

回覆 redchow1111 的帖子

其他科目用中文課本,廣東話教授。

請問港同英文程度如何??
書院有沒有開辦IB課程呢??

醒目開學勳章 王國長老

HAPPIMAMA 發表於 16-10-28 11:53
請問港同英文程度如何??
書院有沒有開辦IB課程呢??

小學好難客觀評論英文程度,我會話夠用囉。
不如客觀d拎中學生公開試成績比較(近年英文3以上、5以上比起其他英文程度ok的學校如何)。都唔失禮。
書院只行DSE,唔行IB。雙軌有雙軌缺點。集中火力都唔錯。

ooooohk 發表於 16-5-10 00:23

多謝Charlotte mom回應。女現在自己會溫默書(有明確範圍的東西)。但FA或SA,她 ...

請問FA 同SA係什麼科目?
學校有樂團俾小朋友參加嗎?如有,有無篩選?
先謝!

醒目開學勳章 王國長老

LGC 發表於 16-10-28 15:24
請問FA 同SA係什麼科目?
學校有樂團俾小朋友參加嗎?如有,有無篩選?
先謝!

FA全科,會用各方面黎評,包括做卷,功課,project, 上課表現。
SA小一二無,小三四中英數,小五六有呈分所以考埋視藝音樂常識

醒目開學勳章 王國長老

樂團有呀,初中高級,兩條路入,一係跟學校學樂器被推薦,一係按時間表每年參加選拔(如果無記錯,因為我仔係樂器班入所以唔記得係咪有每年選拔)
‹ 上一主題|下一主題