用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34失敗區
樓主: ngwong2
go

34失敗區 [複製鏈接]

引用:34網被稱為所謂名校網,但其實絶一唸天堂、

原帖由 beagoodman 於 15-06-25 發表
34網被稱為所謂名校網,但其實絶一唸天堂、一唸地獄,唔中乙一,就唔知去邊,我個女獲派18志願!

...
我同你一樣,派左第 18 志願

引用:Quote:原帖由+beagoodman+於+15-06-25+發表

原帖由 ivan.chankit 於 15-06-25 發表
我同你一樣,派左第 18 志願
會否是選校時太進取,浪費頭二三志願?

回覆:lct226 的帖子

我派左去溥仁,5知算5算寶校

回覆 eki9718 的帖子

我囡同學仔都是派了去溥仁, 但聽其他媽媽話這間學校是不錯, 老師有愛心。
重新入EK 可以討論了!

mrgeeba 發表於 15-6-26 00:14
會否是選校時太進取,浪費頭二三志願?
乙一二三分別係 農小, 基道, 福馬

ivan.chankit 發表於 15-6-26 09:25
乙一二三分別係 農小, 基道, 福馬
參考上年既派位, 基道放乙二都只有少部份人派到, 所以你呢個排法, 乙三係好關鍵.

但你乙三放福馬, 根本唔會有機會, 所以又浪費.

咁你乙四五六排咩?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-6-26 09:36
參考上年既派位, 基道放乙二都只有少部份人派到, 所以你呢個排法, 乙三係好關鍵.

但你乙三放福馬, 根本唔 ...

其實, 我乙三放福馬係幫助扣門, 都知道福馬放乙三係冇望...
其實, 乙四之後嗰啲都冇乜理佢, 填晒就算.... 都唔指望會派到其他, 就算派到乙四-乙十, 我都會去扣門

ivan.chankit 發表於 15-6-26 09:45

其實, 我乙三放福馬係幫助扣門, 都知道福馬放乙三係冇望...

策略錯了。。。即係你在飢寒之中,途人給了你二十元,但你唔用黎買野食,
而用黎買六合彩。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-6-26 09:56
策略錯了。。。即係你在飢寒之中,途人給了你二十元,但你唔用黎買野食,
而用黎買六合彩。。。 :igiveup ...
或者你對, 但已成過去, 無謂諗啦...
等埋啲扣門結果, 再去睇吓點安排.

ivan.chankit 發表於 15-6-26 10:16
或者你對, 但已成過去, 無謂諗啦...
等埋啲扣門結果, 再去睇吓點安排.
即使過咗6月未叩到都唔駛太擔心, 呢張音樂椅, 去到9月初先完.

希望在明天, good luck!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-6-26 10:21
即使過咗6月未叩到都唔駛太擔心, 呢張音樂椅, 去到9月初先完.

希望在明天, good luck!
多謝先.
其實我都有一個基道 offer, 只係等咁心目中理想既學校 feedback 先做決定
因為阿女見完福馬話好鍾意呢間...

ivan.chankit 發表於 15-6-26 10:56
多謝先.
其實我都有一個基道 offer, 只係等咁心目中理想既學校 feedback 先做決定
因為阿女見完福馬話好鍾 ...
其實基道既升中保障比福馬好, 升中派位可能同福馬差唔多. 入唔到福馬都唔需要太失望

回覆:hkpapa852 的帖子

基道升中比福馬好?請賜教,唔該。

beagoodman 發表於 15-6-26 11:05
基道升中比福馬好?請賜教,唔該。
九龍城基道有間一條龍中學, 目前該中學約在B2水平.

如果小朋友學術能力稍遜, 起碼一定有間唔太差既學校可以直升.

當然, 好成績既就出去同人爭一線學校學位

福馬雖則話有聯繫中學, 不過有幾大用處呢? 睇睇下面既資料:

聯繫一線中學: 伊利沙伯, 聯繫位16個, 由4間九龍城區官立小學(九官, 福馬, 紅馬, 農官)既學生一齊爭
聯繫二線中學: 何文田官立, 聯繫位6個, 由4間九龍城區官立小學(九官, 福馬, 紅馬, 農官)既學生一齊爭

回覆:hkpapa852 的帖子

明白。咁真係唔知點解福馬hit咁多

beagoodman 發表於 15-6-26 11:22
明白。咁真係唔知點解福馬hit咁多
呢個世界人太多人只會人云亦云而又唔去查証

尤其一聽到有間"好"既聯繫中學就兩眼發光..... 但根本連有幾多聯繫位都未知, 間中學其實係隔離網又唔知.

學校真係咁出色, 點解唔夠膽好似CSK咁, 將有幾多學生升咗去咩學校既資料登出嚟?

官校唔俾登? 咁軒小, 沙官, 荃官都係官校啦, 咪又係咁登.

回覆:34失敗區

農官和馬頭涌是區內熱門,一直以來都是。好係邊,我就不清楚了。至於聯繫中學有多少位,我又覺得不大重要,九龍城網多英中就OK了

mrgeeba 發表於 15-6-26 11:37
農官和馬頭涌是區內熱門,一直以來都是。好係邊,我就不清楚了。至於聯繫中學有多少位,我又覺得不大重要, ...
好係邊,我就不清楚了

就係呢樣..... 其實10個有9個都只係"知"佢地係熱門. 但實則有咩好呢???

反正大家都係唔公開升中派位資料, 大家都係九龍城網, 咁點解大家會覺得佢一定好D?

唉!!!!

機會仍在, ADD OIL!
‹ 上一主題|下一主題