用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 如果時光倒流 , 大家有無後悔比小孩出國讀書? ...
go

如果時光倒流 , 大家有無後悔比小孩出國讀書? [複製鏈接]

我老公細個己全家移民到加拿大 , 之後己回流番香港 ,
我三個仔女在港出世 , 全部己拿加籍 , 所以到加拿大讀書是免費的。
我奶奶有一個Apartment在多倫多North York ,
換句說話讀書和住宿都不成經濟問題。

由於香港教育制度己經變哂質 ,
所以我己plan兩年後大女完成小六課程後先放她一個到加拿大讀書 ,
當然有奶奶照顧起居飲食 ,
我想最細兩個仔在香港完成小六課程 , 起碼中文的聽講讀寫都ok ,
而我和老公做太空人在香港揾錢 ,
如果和大女分隔兩地 ,
會否令大女的親子關係生疏嗎?

其實最完美當然是全家過去 , 但我好怕一家五口過去 ,
人生路不熟 , 我又未入籍 , 我又找不到工作no income ,
而老公一個人養五個人會好吃力 ,
所以初步放大女出國試試水温先 ,
大家可以給一些寶貴的意見給小女嗎?

1    0    0    0

引用:+本帖最後由+Kitty1230+於+15-6-16+13:51+

原帖由 Kitty1230 於 15-06-16 發表

我覺得子女成長有父母係身邊好緊要。可能真係要衡量教育緊要定家庭緊要。特別阿女將會青春期,有父母在身邊支援都好重要。有無考慮留在港讀國際學校,可能表面上成本較高,但一家人可以一齊。。。。

引用:+本帖最後由+Kitty1230+於+15-6-16+13:51+

原帖由 Kitty1230 於 15-06-16 發表

一定會親子關系會生疏,既然已移民,為何要用親子關系換取金錢呢?錢冇左可以搵番,親子關系生疏,時間流逝,點都補唔番,到時至後悔?恨錯難返了!希望你和家人好好商量、好好選擇吧!

女仔十二至十四歲,係青春期加反叛期,係好需要父母分擔由小朋友變少女的各種煩惱。呢個時候亦好受朋輩影響,真係最好留在身邊。
建議讀完初中先過去都唔遲。
當佢最需要父母時已經被逼獨立,你想母女關係唔疏離,有些大想頭

非常感激各位的熱心的回應和寶貴的意見 , 你們說得對,除了學業,作爲父母,還有很多應該關心的東西。

希望我的孩子長大了,回望她的童年有父母陪伴,是幸福的。

這樣,在一定程度上,都給了她們繼續幸福生活的勇氣和力量。

Kitty1230 發表於 15-6-16 13:50
我三個仔女在港出世 , 全部己拿加籍 , 所以到加拿大 ...
好困難決定.但最好有父或母在身邊.

回覆:Kitty1230 的帖子

好欣賞這裏回應的爸爸或媽媽,都以親子成長為重。學校教育祇在於學術文化和德育,父母教育在於教導聆聽和身教,至為重要。

我覺得很看小朋友本身想不想去,如果不想去,最好等他ready才作决定,個人認為Y9去是最好。

但大女先過去的話, 佢見兩個弟弟的仍是跟父母在一起,
怕佢會覺得你地唔要佢。
除非係佢自己要求過去, 亦即是話, 你大女的成熟度係好重要。  
梁媽媽

this is a very tough choice

anixon   Right...  發表於 15-6-17 14:17

我家姐以前先送大女出去讀書, 因為想等細女讀多幾年中文先過去~
3年後, 大女變得好獨立, 但相對亦唔慣同亞媽一齊住~
寧願同朋友 / 男朋友夾錢租屋~

我聽落心酸酸的 (因為我的孩子得幾歲嘛)...但我家姐又好欣賞大女的改變~
好唔好...後唔後悔...真係講唔埋!

每個小朋友性格不同,冇可能一概而論,但在青春期的孩子,還是在父母身邊好。如果真的要出去讀,就去 boarding 較好。依頼親人照顧,不太好,由老人家照顧尤其可免則免,他們也年長了,太大壓力了。

兩年後?

回覆 ABC-DAD 的帖子

Yes ar, 因兩年後會完成小六課程 ,
想她對中文的聽、講、讀、寫都有一定的程度先

回覆 Kitty1230 的帖子

如果家人都支持這計劃,條件又充足,那就善用兩年時間,去為三個小朋友的教育好好預備

回覆 ABC-DAD 的帖子

好多謝你的建議呀

回覆:如果時光倒流 , 大家有無後悔比小孩出國讀書

朋友家很迷信,相信朋友是災星,一早送朋友留學,朋友現是律師,至今同佢父母關係冷寞

anixon    發表於 15-6-20 15:23

brother4 發表於 15-6-19 18:59
朋友家很迷信,相信朋友是災星,一早送朋友留學,朋友現是律師,至今同佢父母關係冷寞

...
咁迷信架!

回覆:如果時光倒流 , 大家有無後悔比小孩出國讀書

回覆:如果時光倒流 , 大家有無後悔比小孩出國讀書?

一篇值得看的文章,或者有所啟發:

http://topick.hket.com/article/596630/沈帥青:別做教養殘障的父母%20孩子需要你!?r=cpsdfb

Sheep006    發表於 15-6-19 22:43
‹ 上一主題|下一主題