用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 五個月大bb斜視
go

[視障] 五個月大bb斜視

最近發現女女左眼會有時飄向外,有外斜視情況,有時會向內側,變豆雞,而情況愈來愈頻繁,應該帶女兒到眼科驗眼或看兒科檢查先?如眼科應找那裡?

你可直接帶BB到眼科醫生檢查。養和醫院有專科,我仔仔曾在那裏接受矯正斜視手術,如要資料可PM我。

已pm

健康院醫生可轉介去眼科, 2年幾前, 咁細排2個月唔使有得見眼科醫生了

等一天都覺得耐...唉

今日睇完兒科,醫生話阿女確實有少少外斜視,但佢話阿女太細無咩可以做到?係咪就算我帶佢睇眼科都係同我講無咩可做,要等佢大?

回覆 Karenphilic 的帖子

叫醫生或健康院寫信到政府医院眼科跟進,我仔4歲在明愛眼科跟到7歲做了手術,手術好好!
你bb雖然細個,但跟進觀察一段時間係必要,如在政府做手術排得黎都要一段時間,希望他能得到適當的治療!

回覆 bbforever 的帖子

多謝你~你幾時發現小朋友斜視?

Karenphilic 發表於 15-6-22 10:17
回覆 bbforever 的帖子

多謝你~你幾時發現小朋友斜視?
三歲幾

回覆:五個月大bb斜視

s.andp 發表於 15-7-25 04:13
我女兒二個月已覺內斜,但健康院醫生説不是,6個月我又跟他們說,又話不是,到了一歲,我們看私家眼科,証 ...
很多醫生在BB小時候都覺得係假斜視, 因為確實太細做唔到D咩我個女就真係明顯有間歇性外斜, 但我都打算再大D先再同佢睇眼科

引用:今日睇完兒科,醫生話阿女確實有少少外斜視

s.andp 發表於 15-7-28 17:25
即刻拎信去健康院轉介,可以check到有無近視丶遠視、弱視丶散光嫁,越細排期越快,外斜好多時要手術嫁,越 ...
但健康院EVEN 醫院都唔寫, 因為佢話依家好細未知, 我已經比埋相醫生睇, 咁應該點? 下次兒科覆診已經係10月

引用:Quote:s.andp+發表於+15-7-28+17:25+即刻拎