用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點先知自己小朋友谷唔谷得?
go

點先知自己小朋友谷唔谷得? [複製鏈接]

新手媽媽要揀K了, 見到好多POST話小朋友谷得先好讀傳統, 想問下經驗媽媽點去分?小朋友太細了..根本貪玩多謝謝。

6    0    0    0

我覺得谷得通常是受教, 學咩不抗拒, 且是做番你要求的出來,

有的小朋友好細就好有性格, 你叫佢東佢要西, 不易教.

有的就喜歡跟從, 如能力不低會快見成果, 家長會感覺到是受谷.

不過同才智能力高低無關, 主要是學習方式不同.  

回覆:點先知自己小朋友谷唔谷得?

阿媽:你想得太多!小朋友現在只得兩,三歲(連K也未讀)。過一年小朋友已很不同,再過兩年先再來問。

呢樣野我係直接問阿女班主任,因為我女班主任話有d真係唔谷得,她會直接同家長講

問老師,佢唔會直接答你,但起碼知個大概

回覆 803Joa 的帖子

因為有人同我想入邊種小學, 好受讀邊間K影響, 如果要入直資小學, 我就唔讀學卷果D架啦, 唔打好個底點面試, 睇到人SEND 黎D問題我真係頭大, 我都唔想咁早決定.....

回覆 HaYi 的帖子

多謝你的建議,  男仔我預左佢活潑, 但佢肯坐定定時又真係好定, 不過好硬頸就真, 可能太細真係未定型, 我會再了解佢多D,謝謝。

首先家長自己問下自己谷唔谷得,要谷小朋友,要家長協助

引用:新手媽媽要揀K了,+見到好多POST話小朋友谷

原帖由 luckybaby2011 於 15-06-15 發表
新手媽媽要揀K了, 見到好多POST話小朋友谷得先好讀傳統, 想問下經驗媽媽點去分?小朋友太細了..根本貪玩多:i ...
k ?

我只知道我個谷唔起但在傳統小學都叫survive 到(just).  有時都要睇父母功力

打好基楚同谷係兩回事,谷出黎既,好似水過鴨背咁,而且事倍功半,但成效快。相反,打好基楚,雖然成效慢,但之後吸收同理解都會如魚得水。

引用:打好基楚同谷係兩回事,谷出黎既,好似水過

原帖由 teambuilder 於 15-06-15 發表
打好基楚同谷係兩回事,谷出黎既,好似水過鴨背咁,而且事倍功半,但成效快。相反,打好基楚,雖然成效慢, ...
贊成。我重視佢識唔識用方法去理解幼校教嘅嘢。Phonics,數學,我自己學方法去教佢。另加大量中英閱讀,so far,我覺得佢學術底子算好。

引用:新手媽媽要揀K了,+見到好多POST話小朋友谷

原帖由 luckybaby2011 於 15-06-15 發表
新手媽媽要揀K了, 見到好多POST話小朋友谷得先好讀傳統, 想問下經驗媽媽點去分?小朋友太細了..根本貪玩多:i ...
我仔讀k時,我同自己講比個機會大家試下啱唔啱讀學術程度高的學校,唔得咪小學時再搵輕鬆啲,結果都唔太辛苦,所以小學又入左間傳統的

回覆:teambuilder 的帖子

講得好,而家好多家長要快見成效,學得快過人,多過人,其實路遙知馬力,打好根基好緊要,喜歡學習更緊要。

太細個其實睇吾到,我女2、3歲時,好似動物仔咁坐吾定,interview都係掛住自己玩,跑來跑去,係到K2,自自然好定性,自己好有興趣自學。細路哥,話吾埋的,一年可以變化好大。

引用:太細個其實睇吾到,我女2、3歲時,好似動物

原帖由 Jane1983 於 15-06-15 發表
太細個其實睇吾到,我女2、3歲時,好似動物仔咁坐吾定,interview都係掛住自己玩,跑來跑去,係到K2,自自 ...
同我大仔一樣,考k時顛到走過隔離檯搭咀

Jane1983  好彩俱往矣!  發表於 15-6-15 21:58

luckybaby2011 發表於 15-6-15 18:04
如果小朋友有專注力不足, SEN等等, 咁咪唔谷得囉。讀咗幼稚園先, 起碼到低班先知。最緊要小朋友有個大Pat Pat, 可以坐得定, 係谷得既基本條件。

回覆 marcuscyrus 的帖子

謝謝你意見。

回覆 little_yolky 的帖子

THANKS, 坐定定呢個POINT好重要。
‹ 上一主題|下一主題