用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 小朋友比較怕醜
go

小朋友比較怕醜 [複製鏈接]

小朋友比較怕醜 (對住陌生人或者多人時講嘢好細聲), 有咩方法可改善? 出去上D口才班, 或者學朗誦有冇幫助? 定帶佢多D出街玩? 有冇家長有類似經驗?
   0    0    0    0

可能要留意返口才班同朗誦班的重點是說話技巧,建議着重幼兒的社交發展。 可以盡量安排活動會多d小朋友間的互動的,等佢慢慢習慣同人相處,或可喺社交方面多d鼓勵或讚賞,比多d信心佢

回覆:小朋友比較怕醜

其實世界上有一半或者三分之一的人係偏內向的。怕丑唔係問題,係性格,冇的逼,冇的學。

樓主,你多唔多嘢講㗎?我覺得只要媽媽係多嘢講,唔怕羞,鍾意揾陌生人傾計,小朋友會從你身上學到嘅。慢慢小朋友就唔會放過每一個同人講嘢嘅機會。

朗誦比賽都係好好嘅經驗,但唔可以迫,我仔個好朋友一直都有參加朗誦比賽,我初頭問我仔玩唔玩,佢唔肯,直至一次佢同好朋友去完街,好朋友趕住走去參賽,我仔就開始問佢去邊?仔話想跟佢去玩,跟住我就幫佢報名玩下!到而家佢好enjoy去玩,因為有一次分咗個豬肉獎比佢之後,就信心大增!

回覆:ok3 的帖子

媽媽提議你俾佢去下playgroup先對下老師同學仔等佢習慣下,過一排帶佢去下公園見多啲人,最後先佢佢去上口才班或者英文班。如果一下子俾佢上口才班小朋友或者會驚同埋會有挫敗感,要俾佢慢慢適應牙

‹ 上一主題|下一主題