用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區中學banding
go

灣仔區中學banding [複製鏈接]

醒目開學勳章

請問灣仔區中學的banding?
有哪些是band 1, band 2 和 band 3 呢?

2    0    0    0

jelly-pudding 發表於 15-6-15 00:23
請問灣仔區中學的banding?
有哪些是band 1, band 2 和 band 3 呢?

坊間評估而已.....中學本身係無Banding ~~~

http://www.schooland.hk/ss/wan-chai

醒目開學勳章

咁你覺得中學校網灣仔好D定係東區好D呢? 男仔.

jelly-pudding 發表於 15-6-15 11:02
咁你覺得中學校網灣仔好D定係東區好D呢? 男仔.
各有各好....只係個人睇法 ~~~

東區...B1學校多選擇....少直联中學....競爭應比灣仔大

灣仔...男仔選擇少....多位既只有B1a QC...B1c SKHTSK...+少量其他B1中學
但灣仔小學強校太多....直联中學比例大....相對非直联小學B1生 競爭應較東區細

醒目開學勳章

回覆:灣仔區中學banding

我住太古,今年亞仔小一派咗去北角官小雲景道。由今年開始佢地的小學生升中會跟灣仔網。到底是好事還是壞事呢?灣仔區競爭好大啊! 抑或我應該叩返間東區小學保留返喺東區中學校網好呢?
另外,雲景道官小有聯系中學筲官,筲官東同金文泰。

引用:我住太古,今年亞仔小一派咗去北角官小雲景

原帖由 jelly-pudding 於 15-06-15 發表
我住太古,今年亞仔小一派咗去北角官小雲景道。由今年開始佢地的小學生升中會跟灣仔網。到底是好事還是壞事 ...
到時小六你未搬出太古可跨區選東區派位麻,重好,多個選擇,灣仔區中學都好,band 1派吾到英皇都入到skh,band 2又有鄧記,band 3有維官校風都好過東區 band 3。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+jelly-pudding+於+15-06-15+

原帖由 chanti 於 15-06-15 發表
到時小六你未搬出太古可跨區選東區派位麻,重好,多個選擇,灣仔區中學都好,band 1派吾到英皇都入到skh,b ...
我應該會住喺東區。
即係其實讀雲景道官立係進可攻退可守?

jelly-pudding 發表於 15-6-16 00:23
我應該會住喺東區。
即係其實讀雲景道官立係進可攻退可守?
係一間較"弱"既小學, 只有保持到係全級頭20%, 甚至15%內, 先可以保証佢係B1生.

唔係B1生, 就跟本唔會進可攻退可守.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

有錯更正,九龍塘區綱特別有個怪現象,就係有不少學生九龍塘區是band 2 生但全港計是band 1生,變相band 1 生迫讀band 2 校,我估湾仔區應該有吾小,不過九龍塘優質band 2 學校不少,湾仔尤其士有男仔band 2 優質學校少,如果資質平傭學生係湾仔讀小學風險高。

醒目開學勳章

Thanks, this is exactly my concern.

引用:Thanks,+this+is+exactly+my+concern. +

原帖由 jelly-pudding 於 15-06-16 發表
Thanks, this is exactly my concern.
不過好似可以申請返住址區。但會唔會在自行收生時比學校網區輸洩就不得而知,此终同區小學中學大家一定friend d...

‹ 上一主題|下一主題