用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 寶血會上智英文書院
go

寶血會上智英文書院 [複製鏈接]

想問上智多數收就讀邊間"深水埗小學"的女生(Band 1)?

4    0    0    0

引用:想問上智多數收就讀邊間"深水埗小學"的女生

原帖由 tpmon 於 15-06-14 發表
想問上智多數收就讀邊間"深水埗小學"的女生(Band 1)?
SFA佔大多數

王家爸爸  SFA的確幾勁  發表於 15-6-14 10:03

回覆:^曾小姐^ 的帖子

有冇邊間官律小多入

聖芳济愛德?嘉靈?

回覆:Yanamami 的帖子

不知讀九龍禮賢入上智機會大嗎?

或許考慮申請插班小二以上津校。 聽說Ka Ling 現時的學校水準已大不如前。

tpmon 發表於 15-6-14 17:46
不知讀九龍禮賢入上智機會大嗎?

或許考慮申請插班小二以上津校。 聽說Ka Ling 現時的學校水準已大不如前 ...
阿女果年徳雅有十个八个,礼賢六个左右,SFA有廿幾个……阿女講,唔知去边證实㗎~

tpmon 發表於 15-6-14 00:45
如考慮上智, 一定要去她們的簡介會, 了解及衡量自己女兒是否有能力應付她們正熱切推行的"自主學習", 否則只有自討苦吃,後侮難返o

123BB    發表於 15-6-23 16:24

馬媽媽 發表於 15-6-15 10:00
如考慮上智, 一定要去她們的簡介會, 了解及衡量自己女兒是否有能力應付她們正熱切推行的"自主學習", 否則只 ...

"自主學習"不是容易做到的學習方法,但卻是大趨勢,要應付新高中量又多,內容又深的課程,這種能力是必需有的.

YmOra 發表於 15-6-15 10:55
不是容易做到的學習方法,但卻是大趨勢,要應付新高中量又多,內容又深的課程,這種能力是必需有的. ...

這睇法真的見人見知. I don't want to debate here. 我只知道"自主學習"很多時等於"自己學習(自修)"or"出外補習".

如考慮上智, 一定要去她們的簡介會 !!!

回覆:馬媽媽 的帖子

如何為女兒(現在小一) 打好基礎和訓練,才可增加入讀Dream school -上智的機會?

Yanamami  英文同数要好  發表於 15-6-17 08:12

tpmon 發表於 15-6-17 08:06
如何為女兒(現在小一) 打好基礎和訓練,才可增加入讀Dream school -上智的機會?

...

Your daughter is in P.1. You still have time to understand more about 上智 before you treat it as your dream school. I suggest you to 去她們的簡介會 and ask their F.1 and F.2 students and their parents who are having "自主學習"  now(not higher forms) about their actual situations.

讀上智真係要自主學習,但讀書風氣真係好好.

王家爸爸    發表於 15-6-19 12:55

馬媽媽 發表於 15-6-17 14:23
Your daughter is in P.1. You still have time to understand more about 上智 before you treat it as y ...
馬媽媽,妳好!睇妳咁寫,似乎對於上智的自主學習知道好多內情。估計令媛或者朋友女兒係上智上學。唔知可否分享一下。起碼可以讓其他家長參考參考。
感謝萬分!

回覆:寶血會上智英文書院

會唔用冇咩活動?

引用:讀上智真係要自主學習,但讀書風氣真係好好.

原帖由 小音符 於 15-06-19 發表
讀上智真係要自主學習,但讀書風氣真係好好.
其實自主學習就是大學需要的。上智提早訓練這能力, 其實是好事。

引用:Quote:原帖由+小音符+於+15-06-19+發表讀上

原帖由 tpmon 於 15-06-20 發表
其實自主學習就是大學需要的。上智提早訓練這能力, 其實是好事。
你把事情想得太簡單。

當中的失去方向傍徨無助無力感,不是每一個初中孩子handle到的。

要真正享受自主學習,必須要在低壓力環境下進行。對於趕忙追谷成績,或是缺乏自動自覺的孩子,這只怕不是好事。

siden 發表於 15-6-21 15:36
你把事情想得太簡單。

當中的失去方向傍徨無助無力感,不是每一個初中孩子handle到的。

I agreed your view. 當中的失去方向傍徨無助無力感,不是每一個初中孩子handle到的。這正是我女的舊同學處境, 父母亦很無奈, 自覺自討苦吃,後侮難返. 香港課程之緊密, 內容之廣, "自主學習" 可否進行順利, 老師的道行非常重要, 可借真正落實, 事與願便不同.

回覆:tpmon 的帖子

我正在幫仔仔研究吓小學,路過呢個帖,所以講幾句。。。
我而家2x歲,當年讀聖多馬小學考入上智,其實我媽媽選擇嫁咋,只知道見我入到上智,佢開心到喊咁。。。
我喺聖多馬一直考頭3名,去到上智F1, 全班44人,我考30名左右,真係好唔開心嫁,由全中文小學去到上智全英文,好多跟本聽唔明。。。家住公屋,阿媽冇讀書喺屋企車衫,無錢補習冇人教,後來慢慢自己問吓老師,努力學習,投入咗中學生活,到F3時可以講到算流利英文。。。記得當時好多活動放學留喺學校學嘅,打net ball, 中國舞,啦啦隊,red cross等等,lunch break期間好多同學去學校library借書,寫得多book report會有獎狀,個個去睇我又睇好多書,慢慢養成自學習慣。。。
而家各同學都學校有所成,當年大部分同學住公屋,現在都高薪厚職,擁有專業資格,自己買樓,組織家庭。。。當年100%入大學,更有多位同學讀埋master, 而自己呢。。。都一樣擁有專業資格,搬離咗公屋,冇去過外國留學都一樣流利英文,細細個結婚,仔仔都4歲喇,總算生活無憂。。。

引用:我正在幫仔仔研究吓小學,路過呢個帖,所以

原帖由 wing214 於 15-07-06 發表
我正在幫仔仔研究吓小學,路過呢個帖,所以講幾句。。。
我而家2x歲,當年讀聖多馬小學考入上智,其實我媽 ...
wing214 在上智畢業,令人羨慕!

回覆:tpmon 的帖子

補充多少少,當年F1至F3每班約44人,F3至F5每班3x人,F3成績被迫離開嘅同學會再經教署電腦抽籤,有d去St Clares, 有d去保祿六世,都係band 1學校。。。到F6至F7得番3班,每班約30人, 好似會考起碼有23分左右先有得留低,一直金字塔式汰弱留強。。。我覺得實在係好大壓力,F5時每位同學都希望唔駛離開,升上F6可以穿上更靚嘅校服(F1-F5全白色one piece水手裝,F6-F7上身白色水手裝,下身藍色裙)。。。
對於當時我屋企極窮困,我喺學校免費join咁多課外活動,學咗咁多知識,我媽咪不知幾開心,都可以話終身受用,到而家仲記得當年同學之間互相幫助,好似一齊打仗咁,有苦有甜,都係一間壓力大嘅學校,當中會經歷好多挫折,學會了輸以及靠自己努力向上。。。
希望各位媽媽得償所願,選擇一間適合囡囡嘅中學!

‹ 上一主題|下一主題