用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 讀深水埗小學派英華女學校機會
樓主: tpmon
go

讀深水埗小學派英華女學校機會   [複製鏈接]

家長點問老師點答只有兩個(方面)當事人先知,
家長以為問到ok=十拿九穩,
老師以為問有無機會答ok都係一對可能,
而且果個case,SPCC收表時眼見有特別問題通水SPC唔好要都有可能。

little_yolky 發表於 16-5-23 13:31
所以咪話都擔心囉。果位家長學校話佢得架, 好似呈分次弟係第一的, 點知in都無得in, 好彩係直資啫, 如果係自 ...
咁又唔可以咁講,不少學校揀人嚟見,就算小學校長/老師估校內學生banding再叻都無可能估計到其餘申請人既水平吧!自己唔試就就一定無機會,試咗唔得都叫知道原來自己小朋友能力無想像中咁出色。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

至於小學名氣同中學自行收生與否,
關係一定有,但未必同普羅大眾心目中咁高。
果個堅信有關嘅可能係個別例子,
至少犬兒係counter example,
兩間㨂人in嘅band1中學都有得in

hkpapa852 發表於 16-5-23 13:47
咁又唔可以咁講,不少學校揀人嚟見,就算小學校長/老師估校內學生banding再叻都無可能估計到其餘申請人既水 ...
咁其實申請自行前, 可唔可以用吓D技倆:揀D揀人in既B1直資學校, 如果有得in, 可能都唔差得去邊? 如果入埋second in, 咁自行都可以放心D揀?

little_yolky 發表於 16-5-23 14:09
咁其實申請自行前, 可唔可以用吓D技倆:揀D揀人in既B1直資學校, 如果有得in, 可能都唔差得去邊? 如果入埋se ...
我們就是用了你所說的這個方法,結果 2nd in.之後正取收了,便放棄最後攪珠

little_yolky 發表於 16-5-23 14:09
咁其實申請自行前, 可唔可以用吓D技倆:揀D揀人in既B1直資學校, 如果有得in, 可能都唔差得去邊? 如果入埋se ...
其實都可以嫁.... 不過都要睇吓間直資係咪全部會In既都一定早過報自行既deadline.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Little_yolky, 小兒報的直資除英華外,就是全都㨂人in的,最後,就只in了英華。但我沒有放棄,自行時兩間也是楝人in,小兒也有得in。最終成功與否,就要到5/7才知。所以看呈分成績,小兒應該可以,但成績表上成績就不太好看啦!

little_yolky  Good luck  發表於 16-5-23 14:35

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-5-23+14:09+

原帖由 山海兒女 於 16-05-23 發表
Little_yolky, 小兒報的直資除英華外,就是全都㨂人in的,最後,就只in了英華。但我沒有放棄,自行時兩間也 ...
到時上來報喜

山海兒女  一定。你兒子贏面應該比小兒大,我是有B1聯繫包底才夠膽搏。  發表於 16-5-23 14:47

山海兒女 發表於 16-5-23 14:21
Little_yolky, 小兒報的直資除英華外,就是全都㨂人in的,最後,就只in了英華。但我沒有放棄,自行時兩間也 ...
呈分成績可以, 成績表成績不太好看?

即係多B少A嗎?

咁可能學校未收EDB既次第比較已經 screen out 咗

山海兒女  我校係出分,中8x,英9x,數9x,常8x,中和常也沒有人9x  發表於 16-5-23 17:24
papa71  直資學校應該冇EDB 比既次第? 所以只睇成績表,就被Screen out左?  發表於 16-5-23 15:32

回覆 papa71 的帖子

papa71 直資學校應該冇EDB 比既次第? 所以只睇成績表,就被Screen out左?

就算只有呈一成績, 一樣會有次第排名比較吧! 當然參考價值低咗.

如果唔需要考慮呢D排名, 咁好老實, 我會認為該校會以小學既名氣/過去畢業生係該校既表現(如有), 再加上成績表/課外活動資料等嚟screen out申請人

hkpapa852 發表於 16-5-23 15:45
回覆 papa71 的帖子

papa71 直資學校應該冇EDB 比既次第? 所以只睇成績表,就被Screen out左?
對...有呈一也有排名次第...

但EDB會比這些資料給直資學校嗎? (我以為只在自行時學校才可去EDB申請...)
所以我才想,如果冇呈分次第,直資真的只能憑小學名氣/校內成績來估算...

papa71 發表於 16-5-23 15:50

但EDB會比這些資料給直資學校嗎? (我以為只在自行時學校才可去EDB申請...)

EDB好似無講過有咩限制..... 當然, 直資中學係靠D乜嚟 screen out 申請人, 其實都只係黑箱作業 (其實官津中學都係, 只有有D好明顯話次等比重高D), 既然無緣做個間學校既學生, 就無謂理會佢既要求了!

香港好學校有不少, 而且好多都係免費, 何必為一間要俾錢去讀書既學校而耿耿於懷呢!

山海兒女  小兒想讀男校,我都希望可以免費  發表於 16-5-23 17:32
papa71  贊同! 要錢才能受好教育? sorry, 我唔相信,亦接受唔到.  發表於 16-5-23 16:08

記得,以前曾經問過直資校長同樣問題,校長話要大約知來自某小學的學生群的成績不只是單單看教育局次弟,就算非直資中學也是,這點我好認同.

其實,就算直資中學未能趕及本屆知道晒所有申請者的次弟,也可以利用上年和幾年以來向教局曾經攞嘅次弟資料參考某小學歷來學生成績的實力分布,直資中學往往有成過千份申請者,過千且多年的次弟數據是不會白費的,可以好好利用也,而本年度的次弟雖然遲D先有,學校也有權向教局攞,最多作為出年參考,再且,直資中學會要求埋學生之小四成績表一併遞交嘛!想知道學生的實力真的那麼難嗎?!真的只有Pre-S1成績次弟才是最好嗎?!更可況在這裏jm們常常話就算有Pre-S1成績次弟,最終也是靠估個Banding,咁到底次弟參考價值大還是細呢?!

YmOra 發表於 16-5-23 16:29
記得,以前曾經問過直資校長同樣問題,校長話要大約知來自某小學的學生群的成績不只是單單看教育局次弟,就算 ...
如果目標係果D講到明首要考慮全港次弟, 或重學術既學校, 如曾肇添, QC, 咁咪重要囉.......

另外, 全港次弟, 即係全港排名..... 是否B1, 統一派位都係睇呢D

YmOra  認同  發表於 16-5-23 18:30

hkpapa852 發表於 16-5-23 13:47
咁又唔可以咁講,不少學校揀人嚟見,就算小學校長/老師估校內學生banding再叻都無可能估計到其餘申請人既水 ...
咪係...報左未必得.....唔報就無可能得~~~

papa71 發表於 16-5-23 15:50

仲有interview跟尾....果D只係入場卷 ~~~

papa71  仲有能力測試! (如果有...呵呵)  發表於 16-5-23 17:43

hkpapa852 發表於 16-5-23 15:15
呈分成績可以, 成績表成績不太好看?

即係多B少A嗎?
請問直資學校有無得比名比教育局攞成績次第?

Yanamami  早收生的睇小五成績~呈—变得尤其重要~  發表於 16-5-24 10:51

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-5-23+15:15+呈

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-05-23 發表
請問直資學校有無得比名比教育局攞成績次第?
當然可以啦,只係,可能未有排名名單,已經出左取錄名單啫~~~

5kin 發表於 16-5-23 10:51
有額外資源,小朋友又夾,
當然事半功倍;
但係如果唔夾,功效唔顯著之餘仲可能有反效果。
完全認同

mcl203 發表於 16-5-23 19:21
當然可以啦,只係,可能未有排名名單,已經出左取錄名單啫~~~
未有排名已出取錄名單, 咁取錄個班人係基於咩原因, 唔駛講啦!

通常個D人係中學都未公開招生已被納入收生名單之中
‹ 上一主題|下一主題