用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華今年收表會否破記錄呢?
樓主: ppmmbb
go

英華今年收表會否破記錄呢?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-6-15 16:22
點解我會話SJC好過QC呢? 因為SJC雖然人均5不如QC,但整體入U率(以degree course計)係SJC高過QC. KC同QC入U率 ...
我有睇過果個POST. 但好似唔覺有KC的成績

原來你是以入大學率來比較, 明白了

NeoMom 發表於 15-6-15 17:15
我有睇過果個POST. 但好似唔覺有KC的成績

原來你是以入大學率來比較, 明白了
以整體表現:
入U率 (degree course)+(5+率)+(主科3+率)+3322率
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

林嗅四 發表於 15-6-15 12:03
其實讀得英小...如果中英數主科都PASS.操行又唔會拎C以下...你都係直上書院....所以部份家長心態的確唔會谷 ...
真的嗎? 但朋友兒子數學7x 分, 其他科8x 分, 操行B都被勸退。

koala_choco  你朋友的兒子幾年班呀?  發表於 15-6-15 22:52
karen55407    發表於 15-6-15 20:49

引用:Quote:林嗅四+發表於+15-6-15+12:03+其實讀

原帖由 Silverhawk 於 15-06-15 發表
真的嗎? 但朋友兒子數學7x 分, 其他科8x 分, 操行B都被勸退。
應該要睇下佢張成績表。

Wilma88 發表於 15-6-15 19:23
應該要睇下佢張成績表。
我無睇過張成績表, 亦無可能叫朋友比我check 吓先, 只知朋友的兒子最後走了。

引用:YW給我感覺是名大於實

引用:very true!!

Ballack :見你講到自己好似好清楚英華,還以為你係英華真正用家。  見你咁努力不斷講別人學校的壞話,以為你小朋友一定在神校就讀而看不起別人學校的一些怪獸家長,其實你小朋友今年才蘇淅升K2。不如待你小朋友考上小學才上來跟‘大家分享下你的成果吧

koala_choco    發表於 15-6-15 22:51
karen55407    發表於 15-6-15 22:35

引用:+本帖最後由+momoismybaby+於+15-6-15+22:0

原帖由 momoismybaby 於 15-06-15 發表

引用:very true!!
嘩!你咁清楚?

Nbranson 發表於 15-6-14 16:31
SJ 同DBS LS WY 都差一皮嗱,不過SJ有自知之明嗱。

講開狀元, 唔計出了近 60 個狀元的神級超班 QC, 其他一眾男校相比, 平起平坐的 St Joe 仔點會差一皮, 重溫歷史。

(1) 英華會考狀元

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%8B%B1%E8%8F%AF%E6%9B%B8%E9%99%A2

記憶中,英華只出過1個狀元

“九龍塘牛津道時期(1963年-2003年)

……1997年,書院出現了首位香港中學會考10A狀元曾申翹。…..

(2) 喇沙

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%96%87%E6%B2%99%E6%9B%B8%E9%99%A2

“….喇沙於歷屆香港中學會考出產了 27 位十優狀元,1987 年為首屆可報考十個科目,最後一屆會考為2010年。

4位狀元: 2001(陳冠衛,何思朗,麥凱鈞,鄧軒倡), 2008(利雋文,黃達燊,黃昇鴻,林智衡)

3位狀元: 2005(任子韜,鍾文浩,阮家駿), 2007(吳偉星,姜必楷,黃松柏)

2位狀元: 1991, 2000, 2010(郭凱傑,林凱健)

1位狀元: 1993, 1994, 1999, 2003(何沛峰), 2004(林上行), 2006(陳君洋), 2009(陸琛健)

(3) 聖若瑟會考狀元

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%81%96%E8%8B%A5%E7%91%9F%E6%9B%B8%E9%99%A2

聖若瑟於歷屆香港中學會考出產了16 位狀元

4位狀元: 2002, 2010 (柯栢菱,柯嘉俊,戴樂天,陳俊登)

2位狀元: 2006 (白瑋璘,劉智豪)

1位狀元: 1998, 2000, 2004(周靈傑), 2007 (蘇逸軒), 2008 (孔祥發), 2009 (譚品堯)

(4) 香港華仁會考狀元

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E8%8F%AF%E4%BB%81%E6%9B%B8%E9%99%A2

香港華仁於歷屆會考出了17位狀元

1987年:盧俊佳

1989年:馮天麟(以九優生為當屆狀元,因當年全港未能有考生取得十優成績)

1990年:陳 彤

1992年:許志賢、黃偉強、何煒基(該年全港只有5位十優狀元)

1993年:馮志豪

1994年:何禮文、吳志強

1996年:田志豪、林祥智

1997年:王之明

2000年:蔡宗衡、葉文健

2001年:葉嘉揚

2005年:吳子健

2008年:鍾汶庭,是香港華仁書院第一個8A25*8A25*等)狀元

2010年:張柏朗,覆核成績成功後成為香港最後一名8A25*狀元

(5) 九龍華仁會考狀元

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%B9%9D%E9%BE%8D%E8%8F%AF%E4%BB%81%E6%9B%B8%E9%99%A2

(i) 會考年代

九龍華仁書院於歷屆香港中學會考出產了 12 位狀元,成績優異,最後一屆會考為2014年。

2位狀元: 1989, 1998, 2003

1位狀元: 1988, 1991, 1995, 1997, 20012014

(ii) 新高中學制  DSE

該校於2012年起開設的香港中學文憑考試中至今亦誕生 1 位取得 7 5** (2014') 佳績的學生。

(6) 男拔會考狀元

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%8B%94%E8%90%83%E7%94%B7%E6%9B%B8%E9%99%A2

直至2010年,拔萃男書院共出產17名會考10A2007年後為8A25*)狀元。

4位狀元:2003

2位狀元:200420082009

1位狀元:1992199820002001200520062007

引用:Quote:Ballack2012+發表於+15-6-14+00:43+S

引用:+本帖最後由+momoismybaby+於+15-6-15+23:5

引用:Quote:原帖由+ppmmbb+於+15-06-14+發表其實

引用:你將英華同一缐名校比,真係咁抬舉呀? +

引用:現在所有直私都會破紀錄的,根本同名唔名,

引用:我自己唔會話英華係全港最top嘅學校,但是

回覆:Ballack2012 的帖子

我唔係英華die hard fans,但我也欣賞這校。

siden    發表於 15-6-16 07:45

回覆:英華今年收表會否破記錄呢?

看完這麼多評論,真的很心寒,原來這麼人是用12年後的DSE成績去為小一所選的學校評分,甚至口出狂言,將成績及分數放在幼兒教育最頂端,我真心為這些另類家長的孩子「吐一口寒氣」!
我會覺得這類「咄咄逼人」的家長一是自卑心作崇或是優越感過剩,才會一年復一年地用書院成績去為小學招黑,處處用出多少狀元為口號,起碼在我心中,他們才是真正的「怪獸家長」!

引用:看完這麼多評論,真的很心寒,原來這麼人是

原帖由 Mario1234 於 15-06-16 發表
看完這麼多評論,真的很心寒,原來這麼人是用12年後的DSE成績去為小一所選的學校評分,甚至口出狂言,將成 ...

比DSE成績冇問題

但下下開口埋口幾多個狀元根本不設實際

利申: 我唔係英華fans

‹ 上一主題|下一主題