用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華今年收表會否破記錄呢?
樓主: ppmmbb
go

英華今年收表會否破記錄呢?   [複製鏈接]

PassionC 發表於 15-6-15 13:12
你個仔也轉去St Paul Co-ed?
轉出去數目比我想像中多
我個仔無咁勁....佢仍留係書院.

林嗅四 發表於 15-6-15 14:06
我個仔無咁勁....佢仍留係書院.
留在書院也不錯, 英華仔對學校好有歸屬感呀!

PassionC 發表於 15-6-15 14:17
留在書院也不錯, 英華仔對學校好有歸屬感呀!
係..始終佢地一齊相處左6年....我有問過個仔轉校好唔好..佢都say no.而且我相信佢地呢屆直資仔既實力.上學期書院家長日,老師都話佢地係好有實力`.而學校課程比往年亦相對改左....對佢地要求係高左.

林嗅四 發表於 15-6-15 14:22
係..始終佢地一齊相處左6年....我有問過個仔轉校好唔好..佢都say no.而且我相信佢地呢屆直資仔既實力.上學 ...
我也有問我個仔轉校好唔好....佢都係say no.....

PassionC 發表於 15-6-15 14:26
我也有問我個仔轉校好唔好....佢都係say no.....
你仔又係F.1???

Ballack2012 發表於 15-6-14 00:43
St Joe, la salle, DBS, Qc, kc, 兩華仁……通通知名校友,成績,狀元數目,都好得多

...
我又膚淺地睇, 以上年有公開既DSE成績計:

St Joe > QC > KC > DBS > LS

英華呢? 無知可以放邊.... 因為英華因不願公佈成績 (明報上年高考放榜後查詢各中學, YW係其中一間完全不願透露任何高考成績既名校之一)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

林嗅四 發表於 15-6-15 14:27
你仔又係F.1???
將升小六

hkpapa852 發表於 15-6-15 14:40
我又膚淺地睇, 以上年有公開既DSE成績計:

St Joe > QC > KC > DBS > LS
DSE成績原來 KC和DBS 勁過LS ........

PassionC 發表於 15-6-15 14:42
將升小六
ic..我仔有走左去dbs同學仔既同學同我仔講,佢好唔想走..但媽咪一定要佢轉校..我都明..始終家長對英華書院信心唔大..個仔比dbs收,咁更係走啦.

PassionC 發表於 15-6-15 14:44
LS自從考DSE起, 連繼三年中文科達3+率都只得7X%, 結果3322遠低於其它一線中學 (因為最多只有7X%, 其它好多一線尾都有8X%). LS校務報告有晒三年各主科成績比現, 不過無3322率, 入大學率

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

PassionC 發表於 15-6-15 14:44
唔好意思騎劫左個POST, 想問下係有KC同QC成績嗎? 可否提供一下, 我找了很久都找不到, 謝

我手頭上只有QC人均5為3.48, 就咁睇似乎好過SJ的2.89, 而LS沒有公佈人均5所以無從比較, 男拔人均5雖為2.5, 但我都忽略了佢有班人去左考IB, 所以又係好難比較, 至於KC就更原全冇公佈成績(同英華一樣)

貢獻勳章

引用:Quote:林嗅四+發表於+15-6-15+11:47+係ST+P

引用:Quote:PassionC+發表於+15-6-15+14:44+DSE

原帖由 NeoMom 於 15-06-15 發表
唔好意思騎劫左個POST, 想問下係有KC同QC成績嗎? 可否提供一下, 我找了很久都找不到, 謝

我手頭上只有QC ...
人均5數據更具參考價值,多謝你。

hkpapa852  人均5+參考價值其實唔算高  發表於 15-6-15 16:25

NeoMom 發表於 15-6-15 15:15

我手頭上只有QC ...
點解我會話SJC好過QC呢? 因為SJC雖然人均5不如QC,但整體入U率(以degree course計)係SJC高過QC. KC同QC入U率(以degree course計)近乎一樣.

其餘資料, 去升中版問下, 或者睇下呢幾個Post:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3050848&pid=40871975&fromuid=1389083 (呢個你應該睇過, 我見你有覆)

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3012959

markey 發表於 15-6-15 15:37
上一兩年入co Ed 有個去到考第一
若係早2年...即係津貼年代....對嗎??

貢獻勳章

引用:Quote:markey+發表於+15-6-15+15:37+上一兩

markey 發表於 15-6-15 16:36
忘了是今年的中一(直)定中二(津)
的指早一兩年是指小六畢業生
你意思係YW仔入到去考第一?

貢獻勳章

引用:Quote:markey+發表於+15-6-15+16:36+忘了是

markey 發表於 15-6-15 16:48
Yes
唔知係咪我仔個同學仔..佢係YW本身已經係全級第一至三...好勁..

貢獻勳章

引用:Quote:markey+發表於+15-6-15+16:48+Yes唔

‹ 上一主題|下一主題