用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華今年收表會否破記錄呢?
樓主: ppmmbb
go

英華今年收表會否破記錄呢?   [複製鏈接]

林嗅四 發表於 15-6-15 11:36
其實而家係講緊英華小學,點解會講到去英華書院既成績..乜野無透明度??老實講,如果講英華小學,咁成績一定係 ...
St. Paul 係 Co-ed 定 College ?? ~~~

mcl203 發表於 15-6-15 11:44
St. Paul 係 Co-ed 定 College ?? ~~~
係ST PAUL CO-ED既神校...我知有同學入到去仲係名列前茅,可以FLIGHT低原來上既CO-ED仔.....

林嗅四 發表於 15-6-15 11:47
係ST PAUL CO-ED既神校...我知有同學入到去仲係名列前茅,可以FLIGHT低原來上既CO-ED仔..... ...
你指係 fight低晒 全部小學部升上中學既 co-ed 男女仔?? ....咁.....同其他小學入 co-ed既又如何 ?? 謝!!~~~

From the application's briefing, no one emphasizes the academe result. They just always emphasizes the training on the overall development for boys, it's same as the spirit of high school. If your kid is studying in YW, you will know the culture and their focus. Don't think that all parents are focusing on the academic results.

mcl203 發表於 15-6-15 11:52
你指係 fight低晒 全部小學部升上中學既 co-ed 男女仔?? ....咁.....同其他小學入 co-ed既又如何 ?? 謝!!~~ ...
咁我又唔SURE佢係咪叻到全級第一...我上次只係0係MTR見到呢個同學仔,同佢傾開,知佢入到去完全識應到不特止,仲考得幾好...咁我都有問佢其他YW仔入到去辛唔辛苦,佢都答我唔辛苦.仲入到幾好果幾班TIM...其實,英華轉直資後既課程真係同以前津校完全唔同..而且第一屆白老鼠試驗後,打後幾年既課程亦不斷改進....相信佢地黎近既成績一定更上一層樓.
就算首屆直資仔..上到英華書院,都同以往唔同左...老師都睇好呢屆直資生

引用:Quote:Wilma88+發表於+15-6-15+11:38+inter

原帖由 jlbb1 於 15-06-15 發表
開燈開冷氣貢係要啦, 佢唔係收100添,應該係150, 佢收報名費個價都數一數二, 點解其他私直收100, 50, 40.... ...
覺得唔值,咪唔好報。去spcc最好,唔使錢㗎

mummyWai 發表於 15-6-15 11:53
From the application's briefing, no one emphasizes the academe result. They just always emphasizes t ...
其實讀得英小...如果中英數主科都PASS.操行又唔會拎C以下...你都係直上書院....所以部份家長心態的確唔會谷得個仔咁行去應付小五小六既考試...學校唔會講學生成績,好可能係因為.......老實講,最叻個十幾個的確會去左一級神校......因為始終書院既成績真係未追得上一級名校...但幾年後首屆英小直資生出去考DSE...成績係點大家都未知.

林嗅四 發表於 15-6-15 11:57
咁我又唔SURE佢係咪叻到全級第一...我上次只係0係MTR見到呢個同學仔,同佢傾開,知佢入到去完全識應到不特止, ...
咁又未必分到係咪ko到班 co-ed男女仔喎 ~~
可惜....YW 都流失不少學生去其他中學....點解佢地唔直升中學呢?? ~~~

mcl203 發表於 15-6-15 12:04
咁又未必分到係咪ko到班 co-ed男女仔喎 ~~
可惜....YW 都流失不少學生去其他中學....點解佢地唔直升中學呢? ...
我意思係...YW仔出到去一級神校..絕對唔會輸蝕.佢地係英小六年累積左既學術知識,出到去係唔會追唔上.而點解英小會流失學生.就係大家未知書院果邊既DSE成績如何,,.

引用:Quote:bubuG+發表於+15-6-15+11:57+覺得唔

原帖由 jlbb1 於 15-06-15 發表
都冇講過要報
咪囉,自由㗎嘛。

其實而家係講緊英華小學,點解會講到去英華書院既成績..乜野無透明度??老實講,如果講英華小學,咁成績一定係 ...
呢D升中學數字是真的? 邊度可以查到?

PassionC 發表於 15-6-15 12:16
呢D升中學數字是真的? 邊度可以查到?

因為我係用家..我仔係首屆直資生,我講既數字係我仔身邊既同學仔,.(我只係知我身邊識果D,可能唔止呢個數都唔出奇)所以我好清楚升中情況.

不過最緊要都係睇下學校0岩唔0岩自己小朋友,就算你鐘意,亦要睇你小朋友同學校有無緣....始終而家學位競爭大.....
大家無胃去爭拗間學校好定唔好...你覺得唔好既,咪唔好申請唔好比小朋友讀..你係BUY既..就努力為小朋友爭取.

林嗅四 發表於 15-6-15 12:20
因為我係用家..我仔係首屆直資生,我講既數字係我仔身邊既同學仔,.(我只係知我身邊識果D,可能唔止呢個數都 ...
你個仔也轉去St Paul Co-ed?
轉出去數目比我想像中多

咁勁!

‹ 上一主題|下一主題