用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華今年收表會否破記錄呢?
樓主: ppmmbb
go

英華今年收表會否破記錄呢?   [複製鏈接]

引用:回覆+ckcleung+的帖子 我對仔女無要求,只

原帖由 Nbranson 於 15-06-14 發表
回覆 ckcleung 的帖子

我對仔女無要求,只係唔明一間學校常常掛在口邊説自己比DBS LS WY 優勝,我又真係諗 ...
「學校常常掛在口邊説自己比DBS LS WY 優勝」請教係邊度睇到?!

引用:多唔多狀元其實唔緊要,因為大部分人的子女

原帖由 Gary_family 於 15-06-14 發表
多唔多狀元其實唔緊要,因為大部分人的子女都不是天生的狀元材料!其實一間有心辦學,令貴子得到啟發,開心 ...

Agree
出幾多個狀元又點?
最怕人攞狀元來比, 除非你肯定個仔有狀元資質,否則有幾個狀元關你乜事?
奇怪為什麼唔看清事實?一間好學校提供良好土壤去孕育狀元,出唔出到個狀元,根本就靠小孩自己。一間學校的學生品行及「平均」成績比出幾多個狀元緊要得多。

YW 轉直資後升上去果批都未去考DSE, 到時再慢慢比個痛快吧

引用:英華一定有佢好的地方,先吸引甘多人,不過

原帖由 peggyhklam 於 15-06-14 發表
英華一定有佢好的地方,先吸引甘多人,不過....我覺得學校太高調

如果學費加到4千,又會唔會甘多人報呢?
我覺得唔會差太多,因為男校(又有中學部)真的很少,部分更要憑地址去抽獎。九龍灣St Jo 三千幾蚊學費冇中學backup 都唔少人報。

哈哈, 瞓醒覺之後咁熱鬧.
我心中嘅好學校, 係間學校對小朋友會value added, 能發展所長. 係度數間學校出在幾多個9A / 10A, 無咩意思.
如果小朋友的資質係A, 攞A係應該嘅. 如果小朋友的資質係C, 攞B係學校value added 左嘅. 如果一D名校只是cherry pick 一D攞A嘅學生, 引為自己嘅功績, 對這些學校有保留. 津校不能選學生, 而學生平均入U率同成績都在中上, 為學生 value add, 發展所長, 是真正的好學校.

回覆:英華今年收表會否破記錄呢?

有咩學校對小朋友唔係 value added?????

momoismybaby    發表於 15-6-14 19:41

回覆 crm1chm 的帖子

你未見過唔代表無, 名就唔講啦.

其實係咪精神錯亂?妄想被英華迫害症

karen55407 發表於 15-6-14 08:50
間學校受唔受歡迎其實有目共睹,身邊亦好多人為英華放棄SFA、APS、KTS
咁我都識人25分入梗SJCPS, 但一早放棄而選YW, 父母唔想太大壓力, 寧選輕鬆d既YW, 成績其次
身边其他朋友亦因YW有中學, 放棄再搏其他津小~~~

學校有狀元當然可喜可賀!但家長是否應該用有沒有狀元和狀元數目去做比拼學校?用一些言論只是為了引起爭吵,何苦呢!大部分教育者都是用心去培養小朋友各方面的發展,尤其是品德的培養!有時有些言論,看完後,真是令人擔心!成績好,不代表一切!希望大家用一些比較正面,有建設性的討論和分享。大家應該為培養自己的小孩加油!共勉之!

引用:希望,SJ裡就只有你這一位這種“素質”的家

原帖由 momoismybaby 於 15-06-14 發表
希望,SJ裡就只有你這一位這種“素質”的家長。
仲要係old boy. 真是令SJ品德教育蒙羞。

引用:Quote:karen55407+發表於+15-6-14+08:50+間

原帖由 mcl203 於 15-06-14 發表
咁我都識人25分入梗SJCPS, 但一早放棄而選YW, 父母唔想太大壓力, 寧選輕鬆d既YW, 成績其次
身边其他朋 ...
讀YW會比讀灣仔St Jo輕鬆愉快!?無法跟您朋友苟同!

Soundervolt 發表於 15-6-14 21:27
讀YW會比讀灣仔St Jo輕鬆愉快!?無法跟您朋友苟同!
又唔須要你同我苟同既, 父母各有睇法, 正常吖!
佢爸爸係SJ仔, 唔想自己個囝似佢當年一樣咁12年, 寧選YW而已~~~

引用:Quote:原帖由+Ballack2012+於+15-06-13+發

原帖由 markey 於 15-06-13 發表
英華收了,就會簽紙,無得抽la salle, 咁點樣有la salle。 有得抽la salle, 代表此校不收,要抽大抽獎。所 ...
唔係,我都有報英華,但我亦自行嗰round入LS

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-6-14+21:27+

原帖由 mcl203 於 15-06-14 發表
又唔須要你同我苟同既, 父母各有睇法, 正常吖!
佢爸爸係SJ仔, 唔想自己個囝似佢當年一樣咁12年, 寧選Y ...
我意思係YW唔係一定比灣仔聖若瑟課程輕鬆無咁大壓力。我都識朋友囝仔喺YW讀得頗吃力,每位用家對每間學校感受都唔同,所以唔代表YW對每位學生及其家長都會讀得輕鬆。

其實斎校有甚麼甘吸引一班家長一定要入YW,LS,St joe呢?唸起12年齋校有d怕

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-06-14+發表又唔

原帖由 Soundervolt 於 15-06-14 發表
我意思係YW唔係一定比灣仔聖若瑟課程輕鬆無咁大壓力。我都識朋友囝仔喺YW讀得頗吃力,每位用家對每間學校感 ...

同意YW 學術上不比LS, SJ輕鬆。

佢嘅所謂「輕鬆」,只是唔使爭上直屬中學,只要達到某程度學術要求就安安樂樂。

題外話,YW junior choir  今年校際音樂節在某項目上取了總冠軍,我知係因為我家阿妹的學校輸在他手上。

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-06-14+發表又唔

原帖由 Soundervolt 於 15-06-14 發表
我意思係YW唔係一定比灣仔聖若瑟課程輕鬆無咁大壓力。我都識朋友囝仔喺YW讀得頗吃力,每位用家對每間學校感 ...
明,每位小朋友資質唔同啦,朋友已手揸唔少YW料既,所以佢係YW一收即放SJ位,毫不留戀,其實佢個囝係好醒目的
我身边都有分佈5年既朋友就讀中,都相對算頗輕鬆,可能主科合格就可上中學~~~

gigiwin888 發表於 15-6-14 21:47
其實斎校有甚麼甘吸引一班家長一定要入YW,LS,St joe呢?唸起12年齋校有d怕

...
男女校有幾多間有直屬優質band 1中學?
SPCCPS 咁難考就無謂計。

引用:Quote:gigiwin888+發表於+15-6-14+21:47+其

原帖由 siden 於 15-06-14 發表
男女校有幾多間有直屬優質band 1中學?
SPCCPS 咁難考就無謂計。
我反而著重男女平衡多於有直屬學校

Without any shadow of doubt, YWPS is a very popular school and its headmistress is very good at marketing. Most parents will rank it just behind SPCCPS / DBSPD and perhaps on a par with SPCPS.

However, YWPS is a DSS school and 90% of the its graduates will be promoted to YWC  (the top 5% will look for a better choice while the bottom 5% may not meet the minimum requirements). Therefore, prospective YWPS parents need to consider the performance of its feeder secondary school as well but not just looking at the primary school itself.

A parent above questioned if there is any school that is not valued added. In fact, there are quite a few. EDB provide the secondary schools a Value Added Information System to help them assessing the value addedness. Simply speaking, it is a comparison between the predicted public examination results of the S1 intakes and the actual results attained when they are in S6.

Most of YWC S1 intakes, even before its feeder primary school changed to a DSS school, should be Band 1 students. Its DSE results, English and Chinese in particular, are just mediocre. There should be some reasons for the below expectation results. Hope YWC parents can shed some light on it.

‹ 上一主題|下一主題