用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華今年收表會否破記錄呢?
樓主: ppmmbb
go

英華今年收表會否破記錄呢?   [複製鏈接]

回覆 Soundervolt 的帖子

我覺得運動方面嘅卓越成就不代表學校甚麼,好多學校都會有運動星探

karen55407 發表於 15-6-14 13:28
回覆 Soundervolt 的帖子

我覺得運動方面嘅卓越成就不代表學校甚麼,好多學校都會有運動星探
當然啦,不過都要學校有資源同配合先至会有好成績,如果有Messi級數踢南華,識飛都冇用。

回覆:英華今年收表會否破記錄呢?

英華好到連小朋友都識sell 自己。小朋友早前游完上换衫,我多口問隔離換衫小朋讀邊間小學,佢话讀英華,仲華英華真係好好教得好,環境好,不停講真係好好。

maxtimma  真係好好  發表於 15-6-14 16:14
Soundervolt  雖然Hard Sell,但冇講大話!  發表於 15-6-14 13:49

對自己學校有認同感、帰屬感!

呢d先係真正用家!
其實好學校都是信則有,不信則無。大家信咪報囉,唔信嘅當然唔好報啦,干脆對呢間學校不聞不問,就世界和平。

MrBeast  覺得教學理念才是信則有不信則無  發表於 15-6-14 16:30

引用:Quote:原帖由+Ballack2012+於+15-06-13+發

原帖由 iloveheaven38 於 15-06-14 發表
http://www.sundaykiss.com/2013/12/26/%e8%8b%b1%e8%8f%af%e4%bb%94%e5%a5%aa%e9%9d%92%e5%a5%a7%e4%b9%92 ...
我識分別讀緊db小,同中嘅,有無禮貌見人見致,個人認為係無品 多過無禮貌。家長教到嗰小朋友自己學校先巴閉,其他人都係地底泥。

英華一定有佢好的地方,先吸引甘多人,不過....我覺得學校太高調

如果學費加到4千,又會唔會甘多人報呢?

英華小朋友愛閱讀,愛運動和愛音樂,學校十分重視品德禮貌,是一間好好的學校,這就是跟香港大多數好學校一樣。但不知為何,見這裡有一兩位怪獸家長經常出現,以“幾多狀元幾多名人,幾多獎”作為好學校的準則,他們只以“名利”掛囗邊,而不是以學校是否適合小朋友作好學校準則,實在令人作嘔,真是怪獸家長的典範。

Ryan_baba 發表於 15-6-14 10:17
如果有留意開一些公開嘅學術比賽,英華學生好多時都能夠攞到好成績,有好多名津校亦比下去,呢d已經証明英 ...
如果你真正留意比賽的背景你更覺奇怪。為什麼英華隊樂團會去什麼斯洛文尼亞?什麼東歐國家參加一些名不經傳的比賽?然後返來吹噓得到國際奬項.... 係贏都唔該參加啲維也納,紐約....的名比賽!為比賽而比賽對孩子及學校無好處。
Anyway, 到最後來來去去都只看到什麼有禮貌有教養有前途好學校的主觀comment ....! 始終從來都冇人可以提出一個英華比香港頭五大男校出眾的客觀可量化的因素.....

回覆 momoismybaby 的帖子

甘都只可以講英華係一間好學校,唔可以話係一間top到同男拔萃喇沙有得比的學校la.  I agree 英華係一間好學校。

回覆 Nbranson 的帖子

好囉.一天光晒
原來你母校ST JOE唔TOP架,比不上LSC, DBS既.
你自己ST. JOE,你就唔好成日扯LSC,DBS落水啦

其實要令這一代男孩子心理健康成長,只是提及是否在一間top小學讀書,意義不大!成績以外,還有其他...

SJ 同DBS LS WY 都差一皮嗱,不過SJ有自知之明嗱。

唔該你啦,又係一字不漏重覆上年既講法.

一間復校十年既英華小學,竟然搞到你精神緊張.
用多D時間陪下你囝囝好過啦.佢將來仲要MEET你八條或者十條五星星狀元架.你何必浪費時間去討論英小呢.
唉.....

回覆 ckcleung 的帖子

我對仔女無要求,只係唔明一間學校常常掛在口邊説自己比DBS LS WY 優勝,我又真係諗極都諗唔通。如果只係計有禮貌鍾意睇書.....大家都唔洗咁緊張,香港大部份嘅學校都係咁教。

麻煩你自己重新CHECK下成個POST,邊度寫"YWC或者YWPS自己比DBS LS WY 優勝",除左你講左幾次之外.

希望,SJ裡就只有你這一位這種“素質”的家長。

不過英華近十年轉了直資變了受歡迎係不爭嘅事實。我記得以前舊址仲喺我學校附近(牛津道)嗰陣時,真係同名校完全稱不上

At.  又係...依個post 講收表!sorry.

引用:Quote:Ryan_baba+發表於+15-6-14+10:17+如

原帖由 Nbranson 於 15-06-14 發表
如果你真正留意比賽的背景你更覺奇怪。為什麼英華隊樂團會去什麼斯洛文尼亞?什麼東歐國家參加一些名不經傳 ...
今年去維也納。

‹ 上一主題|下一主題