用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 唔知暑假後第一次term break幾時呢?
樓主: KKLmama
go

唔知暑假後第一次term break幾時呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:你唔好走去問校長可唔可以一次過出全年嘅校

原帖由 飛機師 於 15-08-19 發表
你唔好走去問校長可唔可以一次過出全年嘅校曆表,又或者下半年的可否早些出,好等你訂機票,除非你想...... ...
我敢問呀!校長其實好肯接納意見的,我以前曾向他提出過學校某些問題,他無耐真係做出了改善,其後踫見他,他還跟我説已改善了,這點我很欣賞他!

回覆 SumSumBB 的帖子

例如2009年的流感停課:想當年優才初小二月已經停課一星期,跟住六月直頭全港提前放暑假,唔駛考終期試。

有無發覺現在很多小學六月頭已經考試,然後有一個月的試後活動,就是為了行政方便,怕案件重演,寧願犧牲教學時間和質素,提早考試。

SumSumBB 發表於 15-8-20 19:27
我敢問呀!校長其實好肯接納意見的,我以前曾向他提出過學校某些問題,他無耐真係做出了改善,其後踫見他, ...
之前已經有家長在家長會問過校長全年校曆問題,我唔記得詳細答案,印象中係遊咗陣花園,然後話好多因素要考慮。

等你小朋友升優中,就會有全年校曆,因為中學得一個term break。

引用:Quote:SumSumBB+發表於+15-8-20+19:27+我敢

原帖由 iamderek 於 15-08-21 發表
之前已經有家長在家長會問過校長全年校曆問題,我唔記得詳細答案,印象中係遊咗陣花園,然後話好多因素要考 ...
中學部11月份考試後有Term break,之後5月份有個Reading week,都係放咁多日,有好多家長都去旅行,其實同Term break差不多

跳跳虎 發表於 15-8-21 21:00
中學部11月份考試後有Term break,之後5月份有個Reading week,都係放咁多日,有好多家長都去旅行,其實同T ...
我聽說Reading week有時會撞PET / IGCSE,可以提早plan旅行?

引用:Quote:跳跳虎+發表於+15-8-21+21:00+中學部

原帖由 iamderek 於 15-08-22 發表
我聽說Reading week有時會撞PET / IGCSE,可以提早plan旅行?
係喎!忘記了,抱歉!

‹ 上一主題|下一主題