用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門有感而發,in十分鈡就決定小朋友命運,會否太? ...
樓主: Anson133
go

叩門有感而發,in十分鈡就決定小朋友命運,會否太? [複製鏈接]

回覆:叩門有感而發,in十分鈡就決定小朋友命運,會否太?

幼稚園都係咁,培正六個六個入,三分鐘行出嚟,除起來每人三十秒。

大家覺得參加interview班有冇用?

面試後有冇寫信比學校補飛呀?

醒目開學勳章

回覆:Anson133 的帖子

各位家長,請保持冷靜,大抽獎只可以隨緣,你面上的不愉快表情,小朋友看在眼內,請記住抽不到心儀的學校不是孩子叻或唔叻,明白遊戲規則有人歡喜有人愁,只知焉知非福,各位加油

A short interview may provide a superficial review. A long interview may not be good for those are too active after a while

咁短時間真係會睇漏眼,所以佢要埋d課外証書去揀下

jacmklam 發表於 15-6-13 14:41
我今日去的第二間學校,列日下排隊去籌面試,排左1個多小時。小朋友先入去默書,中英文都要寫,我地之後入 ...
呢間都幾唔人道

今日in3間,趕去第二間……細佬已開始不太聽洗,家姐仲慘反常…唔出聲,嬲爆爆又跪櫈又用玩果名label.....,同平時開心又精靈嘅完全唔同,真係惨不忍睹…最慘同爸爸一人一想安定同安撫佢地都唔掂……尷尬到成身汗!結果老師再問唔到,表示interview結束!
所以真係好殘忍……特別同父母一齊in!

回覆:JCKT 的帖子

今日in左兩間,第1間小組4個小朋友問問題又叫佢寫中英文名,又比輻圖佢睇叫佢講有邊個小朋友做得唔啱,佢話佢識晒(可能吹水)但呢間仲要second in的,要求111(不過我唔係都要搏),另1間小朋友+家長in叫小朋友介紹自己(女啞左),老師問你叫咩名、幾歳呀(答到不過細聲)又叫佢講故事(女啞左)老師話不如我講la,有隻螞蟻想過河過唔到有隻蝴蝶經過可以點幫佢(女又啞左)老師問有冇工具呀(佢答繩),唉!我心在急,死得!下星期仲有2間in希望好D!

尋日阿仔in左一間,因為有第一志願backup,所以我冇任何緊張情緒俾佢,只係同佢講去學習見下校長老師,佢自己一個入去in,出黎話晒比我知做左咩,7人一組,老師要佢地畫自由畫同寫名,看圖講故事,介紹自己,父母職業,讀邊間小學,幼稚園,屋企有咩人,最後放左粒棉花糖俾佢,佢有講多謝,佢好輕鬆,得同唔得隨緣啦

引用:我今日去的第二間學校,列日下排隊去籌面試

原帖由 jacmklam 於 15-06-13 發表
我今日去的第二間學校,列日下排隊去籌面試,排左1個多小時。小朋友先入去默書,中英文都要寫,我地之後入 ...
真係咁安排都得?
而且教育局規定小一面試唔可以寫字喎!

回覆 小肉妹 的帖子

你有第一志願 backup,梗係話隨緣。  咁點解要去再叩門呢?

回覆 babykeikeikei 的帖子

真係想知啲 cert 真係有睇嗎?

其實老師最重要看小朋友有冇禮貌,見到老師會否講早晨,午安,拜拜,唔該等,如果做齊我覺得已經有50%收,還要看看小朋友答問題是否有即時反應。

我眼見好多鄰居的小孩直資私小收的大部分都冇乜禮貌,就算爸媽叫佢叫人都唔睬人。

我心諗,入唔到是正常吧!

引用:其實老師最重要看小朋友有冇禮貌,見到老師

原帖由 XYZABC 於 15-06-14 發表
其實老師最重要看小朋友有冇禮貌,見到老師會否講早晨,午安,拜拜,唔該等,如果做齊我覺得已經有50%收, ...
唔收的大部分冇乜禮貌。

如果小朋友有d冷門或比較認可嘅証書一定有幫助

當然禮貌佔多數

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+小肉妹+的帖子 你有第一志願+backup

原帖由 mayyylai 於 15-06-14 發表
回覆 小肉妹 的帖子

你有第一志願 backup,梗係話隨緣。  咁點解要去再叩門呢? ...
我親戚都係第一志願去叩門,因為叩果間其實一直係心水(較活動),但唔敢搏,怕唔中。所以填左機會較大果間(亦較谷)。兩間都係好多家長心水,放邊間都好多家長好開心。至於portfolio,除非人地唔收,否則點解唔交呢?我親戚係000去叩門都收call(有人有揀都無call),非名幼、無背景無後台,不過有少少奬,就係咁得到個機會,絕對意料之外

‹ 上一主題|下一主題