用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德貞幼稚園 多新移民?
樓主: beautytiny
go

多新移民? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+boyboobee+於+15-12-16+發表

原帖由 chrispn 於 15-12-16 發表
我不清楚實際英語及普通話時間,只知每星期都有,但不是每天有。K1開學不足3個月,數學主要學圖形、認數字 ...
謝謝回覆,希望有較高班级的用家可分享。

當個好爸爸

K3學期尾會教升小輔助,eg:寫手冊之類。
另外會學一些面試要點,因為我個小朋友抽獎不太好,要叩門,其中一間俾家長同去,要他讀一篇文章,我以為死定,點知佢識讀,(利申:我完全無教過及報讀任何叩門班),原來學校有教過。
他叩了五間,有4間收他,最後叩入第一志願。

謝謝分享!可以對間學校又加深認識

回覆:多新移民?

我大仔都係德貞畢業,老師有愛心,我仔讀得好開心!小學派位吾好,最後靠自已都扣到善導,課程跟得上,對我來講德貞真係吾錯……

今年到細仔報幼稚園,都係揀德貞,幸運地收左距上午班~多吾多新移民?!冇想過衣個問題,我覺得老師好,家長貭素oK就得……吾理距地係米come from 火星~

最重要是功課不多,但他們又識。呢點最緊要!
家長方面,新移民又不算有太大問題。

回覆:twlo 的帖子

有英文外籍老師嗎?

引用:有英文外籍老師嗎? +

原帖由 dakit 於 15-12-23 發表
有英文外籍老師嗎?
有外藉老師

引用:我係德貞用家,我唔覺得有咁多,可能50%左

原帖由 chrispn 於 15-11-24 發表
我係德貞用家,我唔覺得有咁多,可能50%左右,德貞家長很多愛錫小朋友,多親自接送,而且,亦會於生日會或 ...
我明白學校係老師,但怕新移民既行為教壞自己小朋友(不喜勿插) 只係怕有咁既問題

本身香港土生土長的,囡囡讀緊k1,都八過下一d新移民小朋友及家長,反而可以確定小朋友唔會被教壞.

因為八過下新移民或單非家長多數好擔心佢地的小朋友跟唔上香港的英文及繁體字教育,好多都好努力去tone去教佢地的小朋友.包括行為上.甚至有時聽佢地點去教,會覺得港媽的我無佢地咁有心機去教.

而且學校教的係教會式的分享態度,佢地的小朋友反教番佢地的家長[聽過有d佢地的家長講:[個仔係都要叫睇燈過馬路,佢話如果唔睇,唔認佢做家長...因為比警察捉]==>我聽到都笑左,咁嚴重唔認佢

(反而怕小數族裔的小朋友的學校,因為見得最多佢地的家長係唔會理小朋友的行為問題)
‹ 上一主題|下一主題