用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德貞幼稚園 多新移民?
go

多新移民? [複製鏈接]

多新移民?

0    0    0    0

回覆:多新移民?

深水埗呢區,間間都多。學校大收生多,多新移民小朋友好正常

引用:深水埗呢區,間間都多。學校大收生多,多新移

原帖由 天堂島 於 15-06-15 發表
深水埗呢區,間間都多。學校大收生多,多新移民小朋友好正常
Ratio 大約多少

引用:Quote:原帖由+天堂島+於+15-06-15+發表深水

原帖由 beautytiny 於 15-10-03 發表
Ratio 大約多少
大約 7至8成喇

多嘅, 但小朋友/家長的品行都算ok。
老實講全港都難以避免。

引用:多新移民? +

原帖由 beautytiny 於 15-06-12 發表
多新移民?
德貞及寶血 九成係

我係德貞用家,我唔覺得有咁多,可能50%左右,德貞家長很多愛錫小朋友,多親自接送,而且,亦會於生日會或節日自願地帶食物分享。學校最重要係老師,三班主任制,經驗豐富。我和老公是土生土長香港人,對學校各方面都好滿意,小朋友亦喜歡老師、喜歡同學、喜歡上學

arkilok    發表於 16-4-23 13:51
Ah_Mi    發表於 15-11-27 22:44

引用:我係德貞用家,我唔覺得有咁多,可能50%左

原帖由 chrispn 於 15-11-24 發表
我係德貞用家,我唔覺得有咁多,可能50%左右,德貞家長很多愛錫小朋友,多親自接送,而且,亦會於生日會或 ...
我又唔覺咁少囉,因我亦是用家,又不是新移民,我每日接送小朋友上學,多數見過熟識人,見到佢地傾計,用不同方言,亦有非傭,所以我好肯定冇咁少

引用:Quote:原帖由+chrispn+於+15-11-24+發表我

原帖由 south_north 於 15-12-02 發表
我又唔覺咁少囉,因我亦是用家,又不是新移民,我每日接送小朋友上學,多數見過熟識人,見到佢地傾計,用不 ...
我意思係多少不重要,而且大家都係估估下,50%同80%又有咩分別及問題呢?

引用:Quote:原帖由+south_north+於+15-12-02+發

原帖由 chrispn 於 15-12-02 發表
我意思係多少不重要,而且大家都係估估下,50%同80%又有咩分別及問題呢?

...
如果係一半的話,咁就容易諗,可以直接報,其實樓主想知道這間學校是否比較多新移民,如果一半駛乜要分析呢?有些人會介意自由去選擇比較冇咁多新移民,只是我地所見去分析去討論

回覆:south_north 的帖子

其實多少新移民又有何關係?應該理性睇適合與否,我地小時候讀書,你估會小新移民?應該諗小朋友德育訓練,學到幾多,就算名幼York,英基都多新移民

德貞幼稚園尊崇學生自主獨立,在教學方面未如其他幼稚園般早階段書寫(K1功課只是簡單綫條),若果你要催谷就不要選它,它是每班分組輪流學習!

我個女已畢業,今年升P1。
學術不太深,到K3下學期會教升小知識,但自理方面教得很好。
e.g. 個女K2去廁所,浪費厠紙,學校要她帶一卷回校,解釋是她浪費才罰她。之後她也不敢浪費東西,我覺得OK。

Ah_Mi    發表於 15-12-8 21:48

我仔之前有又一村,九龍靈糧堂,宣道offer,我都掙扎左好耐先㨂呢間。讀左3個月我好滿意,雖然真係有好多新移民,但我覺得佢地啲質素都不差又有禮貌。最緊要我仔讀得開心。

Ah_Mi    發表於 15-12-8 21:48

引用:我係德貞用家,我唔覺得有咁多,可能50%左

原帖由 chrispn 於 15-11-24 發表
我係德貞用家,我唔覺得有咁多,可能50%左右,德貞家長很多愛錫小朋友,多親自接送,而且,亦會於生日會或 ...
三班主任制?三個老師咁多?一班好多小朋友?

當個好爸爸

引用:Quote:原帖由+chrispn+於+15-11-24+發表我

原帖由 boyboobee 於 15-12-16 發表
三班主任制?三個老師咁多?一班好多小朋友?
每班有30個小朋友,叧外,仲有普通話老師,英文老師,亦有外藉英文老師

引用:我仔之前有又一村,九龍靈糧堂,宣道offer

原帖由 Beauthappybaby 於 15-12-08 發表
我仔之前有又一村,九龍靈糧堂,宣道offer,我都掙扎左好耐先㨂呢間。讀左3個月我好滿意,雖然真係有好多新 ...

另外,我想讚下德貞的課程好有系統,主題形式,而且每個主題完結都有評估報告,知道小朋友的程度,但評估沒有壓力,不用專登溫習,家長只要做功課時留意一下學習內容,對小朋友學習情況已經清楚而且,自理、德育的培養真是很好,我仔係超細B,沒有上過PN班,上學不足3個月已經懂扣鈕,穿襪、鞋、摺手巾...而且,為佢做/預備食物,他會説謝謝,對工人姐姐亦會説

引用:Quote:原帖由+boyboobee+於+15-12-16+發表

原帖由 chrispn 於 15-12-16 發表
每班有30個小朋友,叧外,仲有普通話老師,英文老師,亦有外藉英文老師

...
請問每天使用英語及普通話教學的時間有多少?其他時間用粤語教學嗎?數學科程度又如何呢?

當個好爸爸

引用:Quote:原帖由+chrispn+於+15-12-16+發表每

原帖由 boyboobee 於 15-12-16 發表
請問每天使用英語及普通話教學的時間有多少?其他時間用粤語教學嗎?數學科程度又如何呢?

...
我不清楚實際英語及普通話時間,只知每星期都有,但不是每天有。K1開學不足3個月,數學主要學圖形、認數字,比較未上學前,我仔認得1-10,識用中、英文講,亦識點算物件,口講數字可諗到50左右,圖形識:三角形、正方形、圓形、長方形、星形、橢圓形(講中、英文),當然,我們在家有教,但未上學前全部未掌握,問佢唔答,而家就識了

‹ 上一主題|下一主題