用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園
樓主: swarovski2011
go

學之園 [複製鏈接]

回覆:adalyho 的帖子

多謝分享!囝囝pn失敗了,希望K1成功啦!

學之園幼稚園教學特色

http://happypama.mingpao.com/cfm ... =schc&

引用:Quote:原帖由+dadadadahk+於+15-11-16+發表

原帖由 adalyho 於 15-11-16 發表
基本上你考d難入少少既kg, 例如sc及Kv, 如果小朋友喊, 機會已經好微。因為只係見5-10分鐘,小朋友都喊曬d時 ...
認同!

我當日小朋友係前兩part中英文環節都表現唔錯,坐定定,有禮貌,題目答岩八、九成,當時自我感覺真係幾好架!

可惜去到第三part,我個仔喊住要拿我支筆畫畫,喊一陣停一陣又喊一陣,我一邊安慰佢,一邊又要分心填問卷,校長老師都在場,in完出來感覺實衰硬,之前兩part表現都白費了⋯⋯但好感恩,後來都收到有2nd in。

先不論最後是否有offer,但我都好欣賞LH可以卑咁長時間從多方面面試每一位小朋友。

capa7806  +oil  發表於 15-11-27 14:40

引用:Quote:原帖由+adalyho+於+15-11-16+發表基

原帖由 yukibabies 於 15-11-27 發表
認同!

我當日小朋友係前兩part中英文環節都表現唔錯,坐定定,有禮貌,題目答岩八、九成,當時自我感覺真 ...
喜恭你有second in! 有second in係好大機會入!加油!家長對interview 模式及選生criteria 有意見係冇問題、但某些家長話LH 家長好恐怖、好像入了邪教、我就覺得好唔尊重!我沒有說其他學校的不是、並沒有說LH 係最好!沒有最好的學校、只有最適合!作為LH 用家、我只是想對LH 有興趣的家長分享一下。要寫甘大遍都需要好多時間、俾人甘話、以後唔會再多講、唔會再有用家上黎講。如果你想了解多些LH 既事、可以pm我!但我不是入了邪教

回覆:adalyho 的帖子

想請教LH課程是否已經足夠考小?學術不用再外補?學校對於外補看法?

回覆 adalyho 的帖子

我仔冇second in,不過我好支持你既說法,如果冇用家既資訊,我哋又點會知咁多吖,d人又點會成日搵用家攞料吖。希望有second in 既家長加油!!信自己感覺!對小朋友有信心!

回覆:purin18 的帖子

引用:Quote:原帖由+yukibabies+於+15-11-27+發表

原帖由 adalyho 於 15-11-27 發表
喜恭你有second in! 有second in係好大機會入!加油!家長對interview 模式及選生criteria 有意見係冇問題 ...
好認同你的講法,試問若學校辦得不好,哪有這麽多家長會對學校這麼認同?希望不是用家的人不要道聽途說或人云亦云,我都不敢說學之園係好學校,只能說暫時是適合我孩子的學校,他上學開心、安全、認識到朋友、學到知識懂得回家分享,我已經覺得好感恩。我的孩子沒有讀過其他學校,其實亦不用去比較哪間學校好,起碼我把孩子放在學校我感到安心已經足夠。

引用:Quote:原帖由+yukibabies+於+15-11-27+發表

喜恭你有second in! 有second in係好大機會入!加油!家長對interview 模式及選生criteria 有意見係冇問題 ...
請問你個小朋友讀緊邊間?我囝有海逸2nd in。但1st in 時見到有個老師態度不好,感覺LH有點嚴。可pm我嗎?thx

adalyho 發表於 15-11-27 15:45

有些家長comment好奇怪,讚好學校又話人打手,又硬要將啲學校分級數,連小朋友都要分tier, 怪獸社會
我都無入邪教,只是平常人一個

引用:+本帖最後由+elizatyy+於+15-11-27+19:27+

原帖由 elizatyy 於 15-11-27 發表
同意!從來沒有把LH 當作什麼級別的學校,只是覺得LH 係一間用心辨學的學校。完全無意將他與其他學校比較。LH學生也不是會飛、只是他們在學校學習得很愉快!

引用:想請教LH課程是否已經足夠考小?學術不用再

原帖由 sala222 於 15-11-27 發表
想請教LH課程是否已經足夠考小?學術不用再外補?學校對於外補看法?

...
校長在課程簡介會有提及過家長不需要為小朋友外補、LH課程要豐富及足夠。當然視符家長需要、相信有些會外補、但身邊LH畢業的朋友沒有外補。希望幫到你

引用:回覆+adalyho+的帖子 我仔冇second+in,不

原帖由 purin18 於 15-11-27 發表

我仔冇second in,不過我好支持你既說法,如果冇用家既資訊,我哋又點會知咁多吖,d人 ...
沒有second in 唔緊要。也有其他好好既學校。希望你小朋友可以考到心儀既學校!加油!

引用:Quote:原帖由+adalyho+於+15-11-27+發表喜

原帖由 pybonnie 於 15-11-27 發表
好認同你的講法,試問若學校辦得不好,哪有這麽多家長會對學校這麼認同?希望不是用家的人不要道聽途說或人 ...

引用:Quote:原帖由+sala222+於+15-11-27+發表想

校長在課程簡介會有提及過家長不需要為小朋友外補、LH課程要豐富及足夠。當然視符家長需要、相信有些會外補 ...
多謝資料。另外,LH學校著重遊戲中學習,作為家長,可以在平日功課或照片或其他channel得知有關情況嗎?

引用:Quote:原帖由+adalyho+於+15-11-27+發表校

原帖由 sala222 於 15-11-27 發表
多謝資料。另外,LH學校著重遊戲中學習,作為家長,可以在平日功課或照片或其他channel得知有關情況嗎?

...
學校每三個星期一個主題、會派發activity kit 回家、內有與主題有關的中英文生字卡及一些建議家長怎樣在遊戲上學習這些字。老師在學校會教這些生字、家長只須在家跟小朋友溫習一下便可。另外有video作溫習用途。小朋友在學校唱過的歌也會upload 到parents area 到、是由k2 及k3 學生performed! 小朋友看得很開心。每月有相upload

貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+sala222+於+15-11-27+發表多

‹ 上一主題|下一主題