用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園
樓主: swarovski2011
go

學之園 [複製鏈接]

引用:謝謝你,如果佢收我犬子,我lur飯應 +

原帖由 lamkwan 於 15-11-15 發表
謝謝你,如果佢收我犬子,我lur飯應
祝你成功!加油!

回覆:adalyho 的帖子

引用:Quote:原帖由+lamkwan+於+15-11-15+發表我

回覆:dadadadahk 的帖子

想知點解你對LH咁反感

回覆:dadadadahk 的帖子

其實點解interview喊嘅就唔係top tier嘅學生?可能只是一時不在狀態吧

引用:其實點解interview喊嘅就唔係top+tier嘅學

引用:想知點解你對LH咁反感 +

引用:Quote:原帖由+puichingforsure+於+15-11-15

原帖由 lovelyjen 於 15-11-15 發表
俾$40當見識下親身感受下,且阿囝好鐘意去學校玩,因我每次interview前都同佢講去新學校玩,佢好開心。

...
我都係咁同阿仔講,佢好開心☺️

引用:Quote:原帖由+dadadadahk+於+15-11-15+發表

原帖由 adalyho 於 15-11-15 發表
我冇話唔洗second in 既學校唔注重家校合作,我只係覺得LH 需要second in 係想了解下家長。我囡pn 係維記讀 ...
我係有龍校無去,留係 LH, 真係唔慣傳統教學,學之園令小朋友喜愛學習,著重鼓勵,小朋友回家,同我講好鍾意 blending, 配詞,捉住我查字典,其實好痛苦,唔知將來考得好唔好,唔知決定岩唔岩,band 1 龍校,個個話唔去就笨,因為有小學,有中學。。。我都唔知點解。。。真係著了魔,不能離開

dadadadahk 發表於 15-11-16 07:34
interview set既考試內容都預設左佢地既要求架啦,佢哋考聽英文指令,要坐定定看書,答句字,家長要懂引導 ...
認同~

回覆:學之園

有冇人知道2nd in準則?係咪小朋友乖乖做到晒答到晒先有? 我囡14 號in,  可能下午撞正瞓覺扭晒計。。。睇嚟機會微

回覆:fatdogman 的帖子

上年2nd in 是分開家長及小朋友見但同一間課室,所以唔知小朋友考左咩,另外校長見家長問問題咁

回覆 wsg1015 的帖子

請問邊間分校?

wsg1015 發表於 15-11-16 11:24
上年2nd in 是分開家長及小朋友見但同一間課室,所以唔知小朋友考左咩,另外校長見家長問問題咁

...
我以為只問家長, 原來小朋友都要再IN次?

引用:Quote:原帖由+emily_pat+於+15-11-16+發表

原帖由 dadadadahk 於 15-11-16 發表
interview set既考試內容都預設左佢地既要求架啦,佢哋考聽英文指令,要坐定定看書,答句字,家長要懂引導 ...
基本上你考d難入少少既kg, 例如sc及Kv, 如果小朋友喊, 機會已經好微。因為只係見5-10分鐘,小朋友都喊曬d時間去。我唔覺得LH 唔會收喊既學生。邊個細路唔會喊?interview 時唔喊唔表代返學時唔會喊。就係interview 時間長、學校可以全面d甘assess個小朋友。如果小朋友係喊而家長handle 得好,其他環節表現好,一樣有機會被取錄。我囡有考kv同hkps, 最後兩間都收,我反而好驚訝因為佢表現唔係outstanding、似係緣份遊戲多d! 但考LH 我真係覺得佢performance 係ok, 所以學校真係好認真去assess小朋友
Sc 喜歡收活潑開朗既小朋友、LH 比較喜歡收坐定定既小朋友有乜問題?英文指令如果你考hkps pick local or international stream 一樣有機會係成個interview 都係英文。我囡考個group 係全程普通話添!

引用:Quote:原帖由+dadadadahk+於+15-11-16+發表

引用:Quote:原帖由+adalyho+於+15-11-16+發表基

原帖由 dadadadahk 於 15-11-16 發表
如果LH 喜歡收坐定定同全懂英文指令,其實考2 part咪得羅,—part要細路坐15分鐘睇邊個唔郁,另一part俾本英 ...

引用:Quote:原帖由+dadadadahk+於+15-11-16+發表

回覆 adalyho 的帖子

點解你會選LH而放棄HKPS? 請問係咪有second in 先有機會架?
我9月尾細仔in LH時,part 1 eng group in 表現非常好,我好surprise !但part 2 in English 一對一時他冇乜出聲, part 3 坐定定看書,都算順利過渡,見了KV, SC, KM, MS, 無疑LH 係最細心,最全面的!有幾位老師評分,睇來較公平,雖然過程最長,但可以比小朋友多方面作出表現,都幾好吖。好過有d學校5分鐘只係問問問問,草草了事.....不過要second in 就真係好累....

回覆:Edmondma 的帖子

海逸

‹ 上一主題|下一主題