用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 阿女, 點解你到最後的叩門機會都唔比自己呀! ...
go

阿女, 點解你到最後的叩門機會都唔比自己呀! [複製鏈接]

請借個位比我講d唔開心事.  sorry!
成績, 操行(成日遲到), 都已經唔係好.
你而家連考試, 都比以前更差(唔合格), 我就算7月7日放假, 都唔知點陪你去叩門.
希望你派到一間好的中學喇!
講完.

0    0    1    0

回覆:小肥豬 的帖子

加油,一定派到好學校,放心

很明白家長心惰! 嘗試讓他/她們想像十多年後的今天我們將會做甚麼, 希望他/她們會醒悟。
願神祝福你及你們一家

點解會成日遲到?遲到是一個缺乏自理的問題,真的不能輕視…

CALVEN    發表於 15-6-11 18:35

點解會成日遲到?請首先弄清她是因沒時間觀念而遲到;定還是特登要遲?處理方法大大不同!

有專家曾經說過,  叫一次便有反應的, 這個小朋友好乖; 叫第二次吾理, 有需要改善; 叫三次都吾做的話, 我們便要正視這個問題。因為他/她們性格已有些少根深柢固, 難改, 但亦必需要他/她們改善

MM1155  cant agree no more  發表於 15-6-11 18:46

樓主,唔好唔開心,小女都係一樣,辛苦左咁耐,人人都放鬆晒。我自己都係咁,呢次期考唔計分,小朋友梗係唔重視。可能等佢衰左呢次,中一就重新黎過。做媽媽真的不易,不過是很多人陪你,加油!

回覆 小肥豬 的帖子

講左/寫完舒服啲! 盡情罷!
Fighting!

回覆 caerion 的帖子

阿女今次都差過上次, 唉 小學最後的試都吾努力,吾開心後悔太遲 希望派到好學校

引用:請借個位比我講d唔開心事.++sorry!成績,+操

原帖由 小肥豬 於 15-06-11 發表
你而家連考試, 都比以前更差(唔 ...
其實小六上中一真係好大改變,唔同成績的都有壓力…好的 驚失手,普通的 驚保持唔到,差的 又覺得自己發唔到力…但無論如何,都知自己一定要離開小學。未必個個小朋友都面對得到,阿囡可能諗在呈分試都唔理想,叫她點去挑戰叩門,所以真係要了解吓佢嘅心情,比佢知點解要準備叩門,冇人話試咗一定得,但唔試就冇機會,所以家長都唔好放棄。將來讀咩學校…家長都要善後,所以支持佢總比放棄好,加油!

小肥豬 發表於 15-6-11 17:40

別放棄,繼續努力呀!
我提議多用溫柔的說話講佢知叩門的重要,要襟住自己啲火,待他日孩子成長後必定知你今日的苦心呢!記住在任何情況下都不要破壞之間的關係,慢慢教吧!

STee    發表於 15-6-12 10:47

回覆 小肥豬 的帖子

加油

原帖由 小肥豬 於 15-06-11 發表
我囡都係,自考完第3次呈分後都鬆懈著好多,惟有希望佢派位派得好,唔使去叩門。

醒目開學勳章

回覆:阿女, 點解你到最後的叩門機會都唔比自己呀!

加油!

回覆 小肥豬 的帖子

不要放棄,加油呀!比自己和小朋友回氣,7/7希望你派到好學校。

唔好咁快打定輸數,希望在明天。

遲到多   比     成績差,
更难叩門!
必須正視!
讀5讀到,真的睇个人,
有時寧願先針對遲到先!
你針對太多方面,只会更不聽!
祝願派位成功,不用煩!

好想問下遲到的原因?孩子是自己起床自己上學的嗎?

如果樓主是主張盡早助孩子建立自理能力的話, 遲到顯示還要幫助她建立好習慣. 此外, 若她已是自出自入的話, 也該開始教她生活教育, 如父母的工作是什麼, 如果成績好, 會有什麼支援; 成績有什麼情況, 要自食其力.
‹ 上一主題|下一主題