用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 哥哥妹妹同校會否被比較?
go

哥哥妹妹同校會否被比較? [複製鏈接]

兩者性格不同 哥哥學校排中上 唔知妹妹好唔好同哥哥同一間學校好
雖然哥哥幼稚園時都好豬 但聰明, 細仔
唔知阿妹係咪仲細, 好似仲豬個以前哥哥咁, 大女 ,亦好依賴,唔願温書..
分定唔分小學好?
   0    0    0    0

如果係津校,細妹有直入。直私亦有少少加分。

分開學校,其實在接送照顧、假期、考試等安排,是幾麻煩的。同埋讀同一間學校,亦可以互相照應,吾一定係壞事。不過,如果差好遠,未讀已覺得會出問題,屋企有資源,就分開讀為上。

如果覺得妹妹豬就更加應該同校,有哥哥睇住,無論校內適應 or 功課都會幫到好多。

引用:如果覺得妹妹豬就更加應該同校,有哥哥睇住

原帖由 仔仔錫錫你 於 15-06-11 發表
如果覺得妹妹豬就更加應該同校,有哥哥睇住,無論校內適應 or 功課都會幫到好多。 ...
同意,我個細的都懞,同一間細佬自己都安心啲

醒目開學勳章 貢獻勳章

比較呢樣嘢,去到邊都有,無得避,只有要對
試下發掘孩子唔同嘅長處,建立自信心

(我努力緊~)
恐龍家

@[email protected] 發表於 15-6-11 14:02
兩者性格不同 哥哥學校排中上 唔知妹妹好唔好同哥哥同一間學校好
唔 ...
情況完完全全一樣, 只係家姐豬阿妹醒。不過我已成功將阿妹塞入同校。有家姐睇住, 大個仲有共同回憶, 同埋預旅行時間都方便好多, 考試早放又一齊, 如果唔係, 一個早一個遲, 有工人都接唔到架。另外, 除非你假期多, 唔係家長日又要請兩次, 仲有乜乜日同物物日, 一年大假咁就無晒

再加上, 如果阿哥間學校OK, 咁直入唔好咩, 又玩多次升小一? 你唔通好enjoy咩? 咪玩啦。

回覆:哥哥妹妹同校會否被比較?

小學無所謂,最緊要有照應,但中學就看他們的意願了。我家姐高我五年班,我中一佢中六兼係學生會會長,之後入了大學,可是直到我中七離開學校,每年總有老師問:「家姐點啊?」、「佢咪邊邊個的妹妹囉」。。。當時我其實有少少介意架。

引用:兩者性格不同+哥哥學校排中上+唔知妹妹好唔

原帖由 @[email protected] 於 15-06-11 發表
唔 ...
唔同級無咩好比,如要比去到邊都可以比。哥哥醒妹妹豬就更加要同校。哥哥的測驗卷可比妹妹,什麼 project 点做可有得參考。媽媽亦已了解學校課程,阿哥做過的練習再 dup 一套就得。比我都想有個勁的哥哥同校可比 notes 同舊卷我啦!樓主唔好自找麻煩,除非覺得妹妹会讀唔上哥哥的學校。

@[email protected]  咁又係 諗番哥哥小一時本家課冊,研究左成年先研究到各MOSS CODE代表啲咩..   發表於 15-6-12 09:46

回覆 @[email protected] 的帖子

我兩個都係同校, 哥哥精英班, 妹妹唔係, 但起碼我對學校熟識, 知道課程如何, 測考形式如何, 對妹妹係有幫助, 只是妹妹悟性低啲, 所以尚在努力中, 同校好處時間一樣, 安排補習, 活動都方便, 至於比較問題, 他們一般同自己班同學比較多, 當然有時哥哥都會用自己成績同個妹比較, 但我們大人要糾正, 另同校也可有共同話題, 有時佢兩個都會講吓老師壞話, 他們也會各自向我報告(互篤)對方係學校的情況, 可讓你了解他們多啲!

回覆:哥哥妹妹同校會否被比較?

我當初都煩依個問題,但最後考慮到如果倆兄妹分開讀,怕時間安排亂哂龍,同埋妹妹又好想跟哥哥,依家佢地倆兄妹返學放學一齊後,佢地經常講學校所發生事情,有共同話題,感情更勝從前

回覆:哥哥妹妹同校會否被比較

我就係哥哥猪妹妹醒讀同一間小學, 因為學校好好同埋我接送方便, 佢地有共同話題(好似咩老師教過佢地), 亞哥D卷又可以比妹做, 不過亞哥明顯無亞妹叻同乖, 希望老師吾好比較就ok

你覺得比較係邊方面? 老師? 家長? 定小朋友自己?

我對仔女係同一間小學讀,其實兩姊弟不論性格讀書能力都唔同,我地兩公婆無去比較,知道老師都盡量無。因為老師好熟悉家姐,所以有時會提起家姐,但都會提醒細佬唔駛同家姐比。

不過我知道細佬本身好大壓力,因為家姐讀書成績好,成日攞獎,樣樣有份人人識嗰種。最初入讀有老師或師兄姐會話,哦…你係xx個細佬。其實人地無意,但聽得多佢就有壓力。佢覺得點做都無家姐咁好,我地要由細到大提佢每人能力唔同,佢亦有自己叻既地方。慢慢大左明白左就無野囉,要一路tune住。

到家姐畢左業又好好多既……細佬今年5年級,家長日老師傾開揀學校都順口問下家姐讀成點,跟手又提細佬唔好同家姐比較。哈~~

我個case就特殊少少,正常同校問題不大既,同一間學校又方便照顧,整體好處多過壞處。

兄弟姊妺同校唔係好普遍嗎?尤是津校更甚~家長好多為帶挈弟妺,都極希望兄姊抽到好津小,怎么而家又担心兄弟姊妺同校会有比較呢?其实两个性格能力嗜好完全唔同既例子多的是,十隻手指有長短,每个孩子都有長处,多發掘佢既亮点,佢有自信心亦明白每人都係独特既,就唔怕比較~

我兩兄弟同小學,我覺得學校有比較,有影響。

最後妹妹硬住頭皮再抽過。妹妹好開心,係學校建立咗自己的東西!

分開只見一樣唔好嘢,就係成日鬥自己間學校好啲!

大叻曳
二普通
妹叻

little_yolky 發表於 15-6-11 17:25
情況完完全全一樣, 只係家姐豬阿妹醒。不過我已成功將阿妹塞入同校。有家姐睇住, 大個仲有共同回憶, 同埋預 ...
Exactly true!

同一間好d, 父母熟習了學校的教學模式, 較容易協助妹妹~

回覆:@[email protected] 的帖子

很難不被人比較,但在同一學校唸書相對較易照顧

我大仔細女同一間小學, 初小發現有老師無意中比較佢地成績 (因為係同一個老師做班主任), 可能女仔敏感d, 阿女開始介意.   

但係天份係阿哥讀書易上手同較主動, 而妹妹係慢熱同心散d, 但我也發現妹妹的體育. 視藝都好過哥哥, 所以我鼓勵妹妹參加校隊比賽, 建立妹妹的自信心, 強調各人有不同的強項, 所以妹妹可以係小學有自己的定位 (不會長期在哥哥的光環下成長).  雖然成績一直都冇哥哥咁好, 但都KEEP 住BAND ONE, 而家佢都好有自信話我同哥哥係各有千秋, 唔駛比較!

我覺得小朋友如果對自己無信心會有深遠影響, 雖然同校不能避免(也不需要避開), 但家長也要多留意仔女心態, 及早作出引導!

回覆 Gabrielma 的帖子

3q阿女情況一樣 體藝好
其實兩個經歷幼稚園情況一樣 信心大受打激 因為o的小朋友真係好o力 佢又係細仔
阿仔係上咗小學 情況好啲 可能大細仔上到小學差距小o左
其實都好開心小學比佢有番自信 有地方比佢發揮
好矛盾 又怕阿妹入去變相變咗同阿哥比
‹ 上一主題|下一主題