用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中小欲升英中的小朋友幾時開始準備由中文轉英文的轉變 ...
樓主: tibetlee13
go

中小欲升英中的小朋友幾時開始準備由中文轉英文的轉變 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-06-11+發表

原帖由 fion6406 於 15-06-15 發表
商務好多Minecraft 英文攻略書、minecraft novels ……。如果要打機學英文,就要買正版鬼佬版game 、上外國 ...
我仔有上YouTube 睇人打,又唔係自己打,都睇到津津有味笑到卡卡聲,都唔明有咩好睇

我覺得模擬市民都幾好(有手機版)

回覆 藍子Stella 的帖子

你都系學生來,可否介紹一下呢款“模擬市民”電好玩又不知不覺中學到英文

回覆 tibetlee13 的帖子

模擬市民入面有好多唔同埸景,完全貼住現實生活,小朋友玩,可以學到各種phrases about living,而且,同minecraft一樣都會有youtube片,故事向一啲,亦可以激發小朋友寫文時的想像力。

我囡也愛看utube 英文版,有教黏土,有教mindcraft,教手工的,D外國人拍好多這些片,也有水準的。最近她追看十多歲ABC女孩子的channel,學到D地度英語,她在家也扮返女孩子的口音,說得有點造作,但也流利左。

回覆 藍子Stella 的帖子

謝謝你的分享!

我咩都無做過呀, 亞女都好似適應得幾好! 我都有問佢聽得明唔明, 不過佢話佢OK 呀! 考試又唔差, 老師又有讚下佢, 我就唔理了.

我覺得小朋友好容易適應新環境. 習慣了就好了! 而我亦有問有些同學是英小上的, 考試未見特別突出, 當然ORAL 能力就會好一點點!

回覆 moniquechoy 的帖子

系乜?不過我就真系擔心咯,小兒的英文聽同講都差啲,唔肯開口講。我覺得要先克服膽怯先,不過現時還沒有好辦法

‹ 上一主題|下一主題