用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 歡迎大埔家長一同分享。
go

歡迎大埔家長一同分享。

首先請各位不要在此邀請、宣傳任何親子王國以外之通訊群組,以免被關閉,多謝合作!

歡迎大家一同分享在照顧上、學習上、訓練上、選學上的各種問題,好讓大家能夠有多一點資訊,也可以互相支持。

回覆:mandyfung 的帖子

請問有無小朋友讀緊主流幼稚園,而選擇讀多一年才升小學?想問下覺得這個安排對小朋友有多少幫助?幫助在於那一方面?有無什麼不好問題出現?謝謝分享?

回覆:歡迎大埔家長一同分享。

你好,我的兒子剛確定是ASD,他今年9月才讀k1,希望可以有同路人互相支持交流。

CATsMOM 你好,我讀緊k2,想比他在K3時重讀一年,等他大個D,希望社交能力會好D。

引用:你好,我的兒子剛確定是ASD,他今年9月才讀

原帖由 CATsMOM 於 15-06-11 發表
你好,我的兒子剛確定是ASD,他今年9月才讀k1,希望可以有同路人互相支持交流。

...
catsmom, mandu fung, 你好, 可以話我知你們小朋友讀邊間幼稚園? 包容嗎? 原來我仔應該也是今年9月讀K1的, 但他上年考左冇一間收佢

我那間不包容,表面包容!

回覆:EEFF 的帖子

我仔未讀所以唔知,不過面試時個老師好識同我仔溝通,所以面試得最好,但結果無收,係後來註冊日打去問仲有無位先收咗下午班。我仔將會讀禮賢會,遲d就快開學時會同老師交代一下阿仔情況。

引用:我那間不包容,表面包容!+

原帖由 catfarm 於 15-06-11 發表
我那間不包容,表面包容!
catfarm, 請問可否告之你小朋友是哪間幼稚園?

大家好,我小朋友有ASD,將會9月返K1,我都考慮過會否讀多一年K3,但佢係大仔,若選讀多一年再報小學就超齡,好頭痛😞

引用:大家好,我小朋友有ASD,將會9月返K1,我都

原帖由 HINandCHING 於 15-06-17 發表
大家好,我小朋友有ASD,將會9月返K1,我都考慮過會否讀多一年K3,但佢係大仔,若選讀多一年再報小學就超齡 ...
HINandCHING, 你好! 請問你小朋友語言能力ok嗎? 我想知暫時只有單字嘅小朋友可唔可以上普通幼稚園。。。。

回覆:歡迎大埔家長一同分享。

我個小朋友9月返k1,i位,之前返n班,間幼稚園好支援。

引用:CATsMOM+你好,我讀緊k2,想比他在K3時重讀

原帖由 mandyfung 於 15-06-11 發表
CATsMOM 你好,我讀緊k2,想比他在K3時重讀一年,等他大個D,希望社交能力會好D。 ...
我去咗聽13/6教育局同協康合辦嘅講座,Q&A session提到有兩點:

1. 如果5歲去CAC評估,建議重讀K3,學券可以增加多一年。

2. 小一派位大抽獎,滿5歲8個月至7歲有適齡分10分,原先教育局代表係咁講。協康代表話好似7歲11個月都計7歲,咁教育局代表就話好似係得,叫家長打電話去教育局特殊教育小組問清楚。

回覆:HINandCHING 的帖子

HINandCHING
  我見其他家長分享話,如果小朋友真係未準備好上小學,重讀一年好過上到小學後悔,幼稚園老師同小學老師相比,幼稚園老師比較有耐性同包容。另外又提到,適齡10分只是在首輪自選時才有用,第二輪大抽獎是不計分的,要在首輪入到機會好細,而抽獎又不計分,所以不用太過介懷適齡果10分。
如果重讀,我個人覺得K1,K2時重讀,小朋友好似易接受D,到K3才重讀,見住不一同學升小學可能會唔開心。但亞仔學校K2無位留,而我又唔想轉校,所以要在k3重讀。

回覆 mandyfung 的帖子

咁你想小朋友因不能升小一唔開心,定係比佢升上小學後每年都因學習問題而唔開心呢?其實,決定留唔留K3,最緊要係考慮小朋友既整體表現能否ready上小一,作為父母應該好清楚......小一既程度比K3真係深好多,如果呢年(小一)既基礎打唔好,影響會好深遠,各位爸爸媽媽真係要諗清楚呀!

回覆 PEmama 的帖子

睇黎我都要問下特殊教育組

回覆 EEFF 的帖子

我細仔有言語遲緩,而家只返言語治療

HINandCHING 發表於 15-6-17 07:49
大家好,我小朋友有ASD,將會9月返K1,我都考慮過會否讀多一年K3,但佢係大仔,若選讀多一年再報小學就超齡 ...

如果要重讀,
K2 比 K3 好,
K3 課程急趕,又花時間去採排畢業典禮,壓力大過K2 好多

相反 K2 課程有效多時間 比小朋友去做訓練,
又可以先練好啲基本能力, 有自信啲之後再升上K3

回覆:fandd 的帖子

我當然知道這一點問題才會打算讀多年,但我仔情緒都幾差,我擔心到時人人升小學佢無就會大發皮氣,重要唔係發完就無事果隻,之後一段時間,一諗起又會嚟情緒,至怕令到老師由有耐性激到無耐性,你點講都唔聽,我日日比佢激到死死下。不過為左將來好,辛苦下老師。

回覆 mandyfung 的帖子

聽你講到囝囝既情緒咁容易波動,咁無論是否重讀K2K3,我諗你都要揾D訓練幫吓佢,否則上到主流小學必定衍生好多問題......到時唔單係「辛苦下老師」咁簡單,而係小朋友成日俾老師話,俾同學指指點點......實會好唔開心。

回覆:fandd 的帖子

這個原因就是我們要幫他重讀的最大原因。希望今年他能夠有大D進步。