用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 依家我可以做啲乜野幫到bb?
go

依家我可以做啲乜野幫到bb? [複製鏈接]

BB七個半月大,但同人眼神接觸較少,哄埋去,佢會避開我的眼神,但叫佢個名,有時都會應。佢好鐘意玩地球儀,同埋抬高隻脚,然後大力dum落high chair度。佢唔多怕痛,打針同撞親頭仔,都係喊一、兩聲,所以我好擔心佢有咩問題。
我知道自閉症越早訓練越好,唔知道最早可以幾時帶bb評估?就算未做到評估,現階段可唔可以帶bb接受訓練先?請各位jm俾多啲建議我。

0    0    0    0

芒果小妹 發表於 15-6-10 11:06
BB七個半月大,但同人眼神接觸較少,哄埋去,佢會避開我的眼神,但叫佢個名,有時都會應。佢好鐘意玩地球儀 ...
帶小朋友去多d公園,睇吓有無改善。,

回覆:依家我可以做啲乜野幫到bb?

七個半月太細了吧,如果真係怕,去驗血睇下有無食物敏感

引用:七個半月太細了吧,如果真係怕,去驗血睇下

原帖由 DENNIS201 於 15-06-10 發表
七個半月太細了吧,如果真係怕,去驗血睇下有無食物敏感
食物敏感會有影響?

回覆:依家我可以做啲乜野幫到bb?

通常d A仔對 奶,蛋 呢d食物會敏感,驗血會查出有抗體

回覆:依家我可以做啲乜野幫到bb

多謝兩位的建議。其實就算私營機構,係唔係都唔會幫咁細的bb做評估?如果直接上佢哋的密集式訓練班,可以嗎?

回覆:芒果小妹 的帖子

我仔剛兩歲上密集都覺得太細,坐唔定
七個月無可能有堂上

回覆:芒果小妹 的帖子

帶佢參加playgroup好過啦!咁細點上訓練!

現歲數太細醫生不能介定自閉,社交,情緒等等問題其實你現可去健康院轉介排cac也沒壞處。因cac會到某歲數時會安排各方面大小肌肉,言語,眼睛等等其它檢查作出安排。
因我仔仔讀s位,以我所知自閉証好似起麻要到6歲標準智能測驗評估到

回覆 芒果小妹 的帖子

而家會唔會太細,評估都唔準,我囡囡去私人做評估,得個少少時間,佢就評估小朋友的問題,其實我覺得唔係太準,不過知道亞囡係有問題。

多謝大家的意見

引用:回覆+芒果小妹+的帖子 而家會唔會太細,評

原帖由 kiki217 於 15-06-11 發表
回覆 芒果小妹 的帖子

而家會唔會太細,評估都唔準,我囡囡去私人做評估,得個少少時間,佢就評估小朋友的 ...
請問你囡囡幾大就帶佢去做私人評估?同埋介唔介意講下囡囡有咩問題?

我囡囡兩歲去私人做評估,評估佢自閉症,其實我地一早就發現佢同其他小朋友唔同,但母嬰健康院又話再睇下,我地搵特殊幼兒老師做訓練,一歲十一個月開始每星期上兩堂,而家識得穿襪子,穿珠,夾小方粒,扣扭,因我地想佢的自理好d,而且開始講野,不過d音好弱,識講知道,餅餅,唔該,老師,媽媽,爸爸等

而家兩歲四個月

引用:我囡囡兩歲去私人做評估,評估佢自閉症,其

原帖由 kiki217 於 15-06-12 發表
我囡囡兩歲去私人做評估,評估佢自閉症,其實我地一早就發現佢同其他小朋友唔同,但母嬰健康院又話再睇下, ...
原來咁大先可以做評估,我都係觀察住先。請問你嗰時發現囡囡有咩唔妥?

未足一歲,不過身邊的人都話仲細

引用:未足一歲,不過身邊的人都話仲細

原帖由 kiki217 於 15-06-12 發表
未足一歲,不過身邊的人都話仲細
嗰時囡囡有咩唔妥?係唔係唔多望人?

唔望人,叫都無反應,唔識坐,一坐就訓地同大叫

想方法增加互動
‹ 上一主題|下一主題