用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙小學和啟思小學,你們會怎樣選擇呢? ...
樓主: Kclaw1121
go

喇沙小學和啟思小學,你們會怎樣選擇呢?   [複製鏈接]

引用:如題

原帖由 Kclaw1121 於 15-06-10 發表
如題
比我一定係LS。 讀幾年唔ok仲可以插番啟思或其他津校。 仔嘅變化可以好大好快, 群到班讀書嘅你咪一天都光哂囉。

回覆:喇沙小學和啟思小學,你們會怎樣選擇呢?

唔好想 好多人等願望成真

我們這代家長大部分都不是讀IB 的,所以不知怎選擇也能理解的!

聽聞喇沙也幾多功課, 同埋小朋友之間, 測考分數差好少, 所以競爭也大, 可能家長真係要陪住佢一起讀書.

兩間完全不同,看看你小朋友是甚麼類型,而你又想小朋友成為甚麼類型,如果想小朋友多一點童真、多一點創意,當然選啟思;如果想小朋友更有競爭力,就選LS

醒目開學勳章 貢獻勳章

lkf_leung 發表於 15-6-11 18:32
聽聞喇沙也幾多功課, 同埋小朋友之間, 測考分數差好少, 所以競爭也大, 可能家長真係要陪住佢一起讀書.

...
睇同咩學校比,以小一計,比SFA多 (大部份人都以為SFA多,其實唔多),但同其他熱門津小比,就算少
hmmm,放得入名校,都唔會隨得佢自生自滅掛
分數就....上面同下面嗰d想差遠d,中間嗰d會接近d囉,normal distribution都好似係咁

其實唔駛神化LS,間間學校都總有d太子要人陪讀書,都有功課多嘅時候,有叻人亦有跟得辛苦d嘅人仔,而因為有抽獎入,其實學生差異係一定存在嘅,特別係男仔會比較唔小心,所以係鬥小心!當然,有人次次測驗肥佬,有人次次都over 95
至於競爭,可能家長比小朋友緊張得多,只要家長自己心態健康,孩子之間自己良性競爭係件好事!

恐龍家

多謝你們的意見和分享!謝謝

Deleted

回覆:小曳人 的帖子

絕對是客觀的意見。

朋友個仔讀左半個學期,喇沙世襲,發現現在喇沙開始教小二課程,覺得不知所謂,即轉去啓思,小朋友讀得好好,朋友都好滿意。

引用:謝謝大家的建議和批評,首先小兒能派入喇沙

原帖由 Kclaw1121 於 15-06-11 發表
謝謝大家的建議和批評,首先小兒能派入喇沙,只是一點運氣,並非實力所得,並沒有什麼曬命的意思,請別誤 ...
>>希望這決定沒有錯!>>   真心覺得你揀錯,明知自己小朋友在啟思會很開心,又明知自己小朋友連幼稚園的功課都唔願做,還寄望佢可以應付喇沙的功課?少極都唔可能少過幼稚園掛!

引用:朋友個仔讀左半個學期,喇沙世襲,發現現在

原帖由 amberpan7 於 15-06-20 發表
朋友個仔讀左半個學期,喇沙世襲,發現現在喇沙開始教小二課程,覺得不知所謂,即轉去啓思,小朋友讀得好好 ...
我可以肯定告訴你喇沙不會教快的,你朋友應該有其他問題,或者其孩子適應不到需要遵守秩序的大班傳統教学,選擇早退学,给学位予其他合適的孩子也是好事

朋友個仔讀左半個學期,喇沙世襲,發現現在喇沙開始教小二課程,覺得不知所謂,即轉去啓思,小朋友讀得好好 ...
希望有LS家長出嚟講清楚小一係咪教小二;另外如啟思學期中都可以轉,更加要揀LS

舊鄰居的小朋友讀LS,聽佢講無教快,亦因為係大抽獎,班裡面較參差,真係有班班有幾個程度較差兼無家長理的小朋友。初小一兩年,上堂正常留心,測考肯溫書,考中上吾難。

不過佢話到高小,競爭開始大,要在班上名列前茅,幾難吓。

喇沙係一間津貼小學,課程受教育處監管規範,唔可以亂嚟。如果您朋友用世襲位入學,身為舊生更應該比其他家長了解學校嘅所有情況,又點會對學校好像一無所知,返咗學半年忽然覺得"不知所謂"揀錯學校呢?

除了數學教了一課係屬於小二上之外,其他所有都是小一課程,沒有教快。

LS 位大把人想要,多一個位多一分希望

回覆:momama 的帖子

我是喇沙家長。
喇沙是絶對無教快。

樓主,

揀LS 吧!

小孩懶是陃習要改,不是要避。

讀IB 不是逃避的港口。

你怕啟思程度太寬鬆我好理解,因我小孩也'是IB kindergarten.  IB 學校不會好有大綱咁要求小朋友達到什麽水平。可以好渣也升班(IB in general)。

所以勁的international school, 唔。一定係IB through train.  佢地primary years 都係校本課程。有D渣拿。

另外如學校要求低,但你有要求,將來實幸苦東補西補。

On the other hand, 揀LS, 做哂學校野就放過佢,咪再加料,以取平衡。

當然IB 出天才大有人在,至少我侄仔係,不過人地由细到大好disciplined, 非常有腦兼努力,嫌local school 課程limit 佢才選IB.

引用:謝謝大家的建議和批評,首先小兒能派入喇沙

原帖由 Kclaw1121 於 15-06-11 發表
謝謝大家的建議和批評,首先小兒能派入喇沙,只是一點運氣,並非實力所得,並沒有什麼曬命的意思,請別誤 ...
因為有很多人葡萄你,所以有咁多comments。Good choice, 俾我都揀喇沙

‹ 上一主題|下一主題