用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙小學和啟思小學,你們會怎樣選擇呢? ...
樓主: Kclaw1121
go

喇沙小學和啟思小學,你們會怎樣選擇呢?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+nosaj8888+於+15-06-10+發表

原帖由 lkf_leung 於 15-06-10 發表
我只在朋友口中聽說中大教授在講座中說啓小的學生也不會比其他校差, 大家不要在討論區用粗口留言, 只是以事 ...
有乜野情有可原?

我真係覺得呢條問題過份。

唔係出唔出名的問題,而係兩間學校路線「完完全全」唔同。一間傳統谷,一間由始至終行IB。

唔好話我知楼主對呢兩間毫無認識就去抽/去考!

佢自己想個仔行邊條路,佢自己都搞唔清楚?!

就當佢真搞唔清楚好了,都未搞得清嘅人,會捨得放LS?

我對呢類post真正反感。

引用:估吾到了Lee個post甘多人支持啟小,不過我

原帖由 gigi812 於 15-06-10 發表
估吾到了Lee個post甘多人支持啟小,不過我係啟小逃兵,係我一定喇沙,啟小中文不錯,不過英文就... math 和 ...
我仲以為啓小教英文好好。

siden 發表於 15-6-10 17:23
有乜野情有可原?

你都講得好啱.

其實個仔都成6歲, 和我們相處了6年, 作為家長好應該明白他的性格, 喜好.

我成日同個仔講, 考到幾多間學校都好, 最終都只會讀一間. 我地作為家長又何必執著於那些與我們擦身而過但又唔適合的學校呢.

喇沙有好多粉絲, 但原因可能係因為佢係津校(即係性價比高)個名又多人聽過.  但佢始終都係傳統學校, 所以樓主你自己問下自己, 你究竟想給個仔什麼.

引用:Quote:原帖由+lkf_leung+於+15-06-10+發表

原帖由 siden 於 15-06-10 發表
有乜野情有可原?

可能樓主就是打算人抽我抽心態, 誰不知抽到了, 咁難抽也抽到,  但又擔心自己小朋友不適合, 才有此LS VS 啓小囉.

好想知講左禁耐楼主去左边……

Tintin926  正努力叩門然後再VS過  發表於 15-6-10 18:33
Soundervolt  去咗啟思登記  發表於 15-6-10 18:23
siden  submarine  發表於 15-6-10 18:15

回覆:喇沙小學和啟思小學,你們會怎樣選擇呢?

啟思

引用:必定啟思

引用:Quote:yame+發表於+15-6-10+16:47+小學概覽

原帖由 Ryan_baba 於 15-06-10 發表
就係因為咁,所以想問清楚
佢係講"直私小", 應係指直資私小~~~

mcl203 發表於 15-6-10 22:18
佢係講"直私小", 應係指直資私小~~~
但我仍然未知佢講邊間

5183 發表於 15-6-10 21:18

啟思

請幫忙選擇拔萃小學定英華

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3058272

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

其實我覺得喇沙都係津校,學生有好有壞,有叻有差...點解咁多人喜歡?

引用:其實我覺得喇沙都係津校,學生有好有壞,有

原帖由 babykeikeikei 於 15-06-10 發表
其實我覺得喇沙都係津校,學生有好有壞,有叻有差...點解咁多人喜歡?

...

係囉.......收嘅學生三山五嶽,傳說中用功課奴役學生,默測考難為家長,又係中文小學,又冇精英班、又唔係100%直升書院、又唔收學費所以唔多高檔.....點解咁多人喜歡?真心請教!

謝謝大家的建議和批評,首先小兒能派入喇沙,只是一點運氣,並非實力所得,並沒有什麼曬命的意思,請別誤會。而在此發問,令一些家長反感,更是十分抱歉!我也是希望能夠取得多一些來自民間的資訊,和家長們的寶貴經驗和意見!請見諒!

小兒的性格自我中心較強,小聰明但是有點兒懶惰,怕辛苦!
不太願意學習,但喜歡自己嘗試,可算聽話,但不算聽教!
問過現在就續的幼稚園老師和主任,她們都說小兒學術上沒有什麼問題,課堂上做功課也是可以,所以傳統或活動教學都可以。

參觀啟思小學開放日的時候,我和啟思的學生,家長,舊生和老師都聊天和發問,他們都會說上學很開心,而且和老師的談話,更發覺得這是一所很能讓小孩子思考和發展所長的學校⋯⋯但是,發現他們各班房負責介紹的學生們,大部分都沒有介紹到什麼,就只是站著坐著或是在玩什麼的,只有很小介紹員有很認真地介紹,最大問題是,每個班房都有老師在!這情況令我很擔心,因為一般開放日是學校表現其特色的時間,所以應該會對介紹員學生有所挑選,不會隨便安排。但如果這真的已經挑選了,那麼啟思真的很寬鬆,我並非說那些小孩子不乖或不好,只是擔心按照小兒的性格,真的恐怕太過於寬鬆了,太沒要求了!怕他久而久之,更怕辛苦!但小兒在啟思,真的會很開心…因為他面試的時候說有Lego可以砌,而且看到班房上的貼圖很簡單,畫一條香蕉就能貼圖了!因為他在九龍塘小學的班房上看到能夠貼圖的,是畫一整間房屋,相對比難!

而喇沙的憂慮,只是因為之前做功課的經驗,確實很不愉快,如功課壓力太多,怕小兒會對學習反感,從此討厭上學。但是因為有些熱心的喇沙家長給我的分享,功課不是真的那麼多,沒有我想像中那麼嚴重,而且他們的小朋友亦很愛上學,教法很活動!有要求,但不太過,正是因為這樣,所以我們選擇了喇沙。

而且是3年級開始才多點兒功課。希望能在這2年的時間,改善一下小兒的惰性和對學習的態度,懂得面對自己,而能夠付出努力!那麼就算功課多,也能應付⋯實在不是說得那麼容易,但是我還是必須努力!

希望這決定沒有錯!

引用:謝謝大家的建議和批評,首先小兒能派入喇沙

原帖由 Kclaw1121 於 15-06-11 發表
謝謝大家的建議和批評,首先小兒能派入喇沙,只是一點運氣,並非實力所得,並沒有什麼曬命的意思,請別誤 ...
真心。
LS。
應可應付,適當地分配學習和休息的時間。
老實,在香港,有幾多個小朋友會自動波或喜歡做功課,尤其是男孩子,要踢先做多不勝數。你形容的情況不嚴重,我大膽估計,LS小男孩小一時有多過一半和你孩子情況一樣。
當你冇大preference 去IB, 你孩子又不是真正不適合local school, LS是必然之選。

Kclaw1121 發表於 15-6-11 03:56
謝謝大家的建議和批評,首先小兒能派入喇沙,只是一點運氣,並非實力所得,並沒有什麼曬命的意思,請別誤 ...
樓主, 我明白你的. 我小兒係黎緊啟思小學的幼稚園生, 我同老公講3年後如可入啟小, 都會抽喇沙搏一搏. 抽到喇沙好替你高興, 畢竟係好難得的機會呀!

至於關於啟思開放日作品展, 圖畫作品可能唔係最靚, 因為所有作品都係小朋友係課堂完成, 家長零幫助的, 所展示的作品都係真真正正小朋友出品., 學校將"質素"較差的也貼堂, 係因為啟小重鼓勵小朋友, 重視每一位小朋友, 呢D係其他學校少見. 我曾去某名幼的開放日, 作品展靚到好肯定係家長作品, 因為咁我冇考呢間學校.

至於介紹員, 相信都經過學校挑選, 但是否最優秀就唔知啦 , 不過講真, 啟小學費超貴, 讀喇沙可每月少比9千學費, 我係你都會揀喇沙

引用:啟思小學!否則你會后悔! +

原帖由 longlokma 於 15-06-10 發表
啟思小學!否則你會后悔!

引用:謝謝大家的建議和批評,首先小兒能派入喇沙

原帖由 Kclaw1121 於 15-06-11 發表
你這段心聲應當在出帖便要言明,便沒那麼惹人反感,特別是你一方面在喇小出帖問家長新生情況,大家也在歡迎你詳細回答你,你竟在另一帖問LS vs XX, 这實在有點那個了。

真心會選擇啟思  or 蔡繼有(如果考到既話)

LS,
萬一頂唔住要轉啓思點到易過啓思轉LS
‹ 上一主題|下一主題