用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙小學和啟思小學,你們會怎樣選擇呢? ...
樓主: Kclaw1121
go

喇沙小學和啟思小學,你們會怎樣選擇呢?   [複製鏈接]

回覆:Kclaw1121 的帖子

坦白講,唔好介意,我覺得樓主似曬命多D,佢應該會選喇沙

Yiuyeung 發表於 15-6-10 08:47
坦白講,唔好介意,我覺得樓主似曬命多D,佢應該會選喇沙
坦白講,唔好介意,我覺得樓主似開個帖俾大家有開心嘅一天。

咁更係啟思~如果吾係小朋友讀讀吓頂吾順轉校咪重煩~

如果真的要選啟思,最好今天以後就忘記曾有喇沙的選擇,也最好不向親戚朋友提起

啟思行IB, LS係傳統學校, 將來會去外國讀書嗎 ?

好似LS 小學都會take out 幾大比例既人冇得上中學, 所以要上中學不容易.
輕鬆就一定啟思, 但唔讀佢間中學, 轉番去傳統中學驚競爭力唔夠.

我有聽過啟思簡介會, 我覺得佢個curriculum係幾好, 應該會比好多空間小朋友, 真係好睇你想小朋友係咩環境學習.

不過咁好彩抽到LS, 會唔會比佢試下, 真係覺得好唔適合先轉去輕鬆d既學校應該唔難.

遲啲可能有 LS vs SPCC 或 LS vs DBS,LS真係百搭。

兩間完全唔同教學格與方針,等同攞泰拳同相僕舨比較,
其實妳考慮既係咩原因,妳心中有答案,怕小朋友追唔上?

回覆:喇沙小學和啟思小學,你們會怎樣選擇呢?

免費冇好嘢係大自然嘅定律....大抽獎收返嚟嘅又會有三山五嶽嘅學生。唔使用默測考去恐嚇家長多麼的好,有咁嘅學校樓主仲使揀?

引用:遲啲可能有+LS+vs+SPCC+或+LS+vs+DBS,LS真

原帖由 littlefaith 於 15-06-10 發表
遲啲可能有 LS vs SPCC 或 LS vs DBS,LS真係百搭。
我最期待LS vs 女拔

williskg    發表於 15-6-20 23:09
astroboy18    發表於 15-6-10 11:32
littlefaith    發表於 15-6-10 10:24
LuLuKiuKiu    發表於 15-6-10 10:05
MyTeddyBear   笑C我  發表於 15-6-10 09:24

引用:Quote:原帖由+littlefaith+於+15-06-10+發

原帖由 winnietingting 於 15-06-10 發表
呢個好吸引喎~~!

睇post 呢個唔似先前果兩個咁膠鋪。真心相信你一心一意啟思。想小朋友讀ib,後來咁好運抽到LS,身邊親朋戚友就叫你唔好咁笨放棄ls.咁就打亂你的部署。好我就認真答你,小朋友是你自已,你才清楚甚麼學校適合你小朋友,L's 係傳統學校,no painno gain. 你揀呢間你就預左12年陪小朋友一齊作戰架啦。你做好這樣的覺悟未先?

熊牛不兩立 發表於 15-6-10 09:13
睇post 呢個唔似先前果兩個咁膠鋪。真心相信你一心一意啟思。想小朋友讀ib,後來咁好運抽到LS,身邊親朋戚友 ...

對唔住,補充少少.......正確啲嚟講未必一定作戰12年,首先搞掂頭6年先啦!

e個post膠膠地喎!、、、、想讀IB,而想讀啓思、、、咁等於啓思小學教英文教得好?!、、、好似睇唔到喎!、、、如果寫英文文章嘅能力高,讀完小學再諗!、、、、、依家揀小學咋喎!

引用:遲啲可能有+LS+vs+SPCC+或+LS+vs+DBS,LS真

我覺得你兩個例子反而可接受,真有controversial points

總好過St Jo vs KTS or LS vs 啟思

Soundervolt  St Jo vs KTS仲可以有懸念,LS vs 啟思就......  發表於 15-6-10 09:36

朋友個仔先幾年放棄灣仔st jo 入啟思,因小朋友有專注力問題。好彩啟思功課少,功課以project形式做,換來大量時間看書,佢老爸係工程師,暑假比份大學project 佢試,要自己搵料,成績有credit。  小5生做大學project 有credit , 想點!

回覆 siden 的帖子

今年很少看到LS vs SPCC or LS vs DBS, 反而有LS vs 啟思和St Joe vs KTS. 唔通這兩兄弟齊齊被downgraded?

仲有反正現有LS家長建議你選啟思, 我也讚成.

引用:回覆+siden+的帖子 今年很少看到LS+vs+SPC

原帖由 Aerosol_Ma 於 15-06-10 發表

今年很少看到LS vs SPCC or LS vs DBS, 反而有LS vs 啟思和St Joe vs KTS. 唔通這兩兄 ...
只因SPCC同DG/BS係直資,要磅水交學費同可以揀學生,比較矜貴同高檔啲吖嘛....

引用:Quote:原帖由+littlefaith+於+15-06-10+發

原帖由 winnietingting 於 15-06-10 發表
好衰架你

Aerosol_Ma 發表於 15-6-10 09:52

今年很少看到LS vs SPCC or LS vs DBS, 反而有LS vs 啟思和St Joe vs KTS. 唔通這兩兄 ...
咁LS係津校,收生冇自主權,難免會downgraded。不過LS仲有個名,可以年年玩汰弱留強,盡量保持質素。

Soundervolt  其實全港傳统名校都玩汰弱留強  發表於 15-6-11 01:38

引用:Quote:Aerosol_Ma+發表於+15-6-10+09:52+回

咁LS係津校,收生冇自主權,難免會downgraded。不過LS仲有個名,可以年年玩汰弱留強,盡量保持質素。 ...
汰弱淘咗人地D強

‹ 上一主題|下一主題