用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問如何知道孩子是否適合進行GFCF diet
go

請問如何知道孩子是否適合進行GFCF diet [複製鏈接]

孩子今年3歲3個月,評估為自閉寶寶,目前接受小組訓練及語言治療,亦剛開始嘗試針灸 (明天第二次針灸,張醫生...),在排協康會的一些訓練 (已完成一期的First Step)及等待地板時間安排。

在討論區中看到有些家長為小孩試行GFCF (Gluten Free, Casein Free) diet,我也很有想了解更多。

想詢問一下如何知道孩子是否適合? 而他對何種食物源有否帶敏又是如何測量? 是否先帶他看兒科醫生或應該看專科醫生再由醫生轉介去驗血? 如果是,請問有推薦的醫生嗎?

謝謝!!

1    0    0    0

先去Biotek 測試血液
睇睇小朋友對什麼食物敏感
一般A仔對蛋,奶都會敏感

引用:先去Biotek+測試血液睇睇小朋友對什麼食物

原帖由 DENNIS201 於 15-06-12 發表
先去Biotek 測試血液
睇睇小朋友對什麼食物敏感
一般A仔對蛋,奶都會敏感
我去左biotek 驗左。 但份報告痴晒線。 羊牛豬雞魚全部中至極高。 小麥蛋奶。 橙檸檬西柚極高。 米薑蕃茄nuts 都中等。 跟住全戒口。 囡囡自閉症好番都要長期住院。四千幾蚊嘅報告,clinically not related 。 都唔知點interpret。

回覆:daibolam 的帖子

咁多敏感,要唸下點戒

回覆:請問如何知道孩子是否適合進行GFCF diet

請問食物敏感係唔係唔可以從bb外表睇到,如塊面仔紅左或出疹?而一定要抽血驗?

去BIOTEK 驗, 只係要一滴血,

真係唔CHECK唔知, 小麥, 奶, 蛋 係極高....

我個囡完全冇皮膚問題的, 因有自閉症先去CHECK

請問A仔戒食咗致敏食物會有咩表現?係唔係眼神會好啲?同人接觸多啲?

睇呢個 post
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D3

Thank you~

引用:去BIOTEK+驗,+只係要一滴血,+真係唔CHECK唔

原帖由 gbmama 於 15-06-23 發表

我妹極外向sociable 。 但抽血都對呢3 樣野sensitive。 同我囡一樣。 對好多野敏感。 我妹因為暗瘡問題抽血驗。

引用:去BIOTEK+驗,+只係要一滴血,+真係唔CHECK唔

原帖由 gbmama 於 15-06-23 發表

你戒口有咩效?

引用:請問A仔戒食咗致敏食物會有咩表現?係唔係

原帖由 芒果小妹 於 15-06-24 發表
請問A仔戒食咗致敏食物會有咩表現?係唔係眼神會好啲?同人接觸多啲?

...
我囡對橙lemon 西柚極高。 但完全無表徵。 開始食奶類製品(yoghurt)後一個月 面仔起rash(之前母乳only )。 雞蛋一向唔like 但無過敏

回覆 daibolam 的帖子

戒左口, 多左野講 (BB話), 有眼神接觸, 多左模仿, 去陌生地方反應冇咁大
只係戒左2星期已經見到分別

而家已戒一個月

‹ 上一主題|下一主題