用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問聖保羅堂 call waiting 未?
樓主: Jasemine
go

請問聖保羅堂 call waiting 未? [複製鏈接]

回覆 agathasweetie 的帖子

爸爸話spc感覺比較「非牟利」啲有宗教的學校品德教育較好
所以投spc一票

不過又唔捨得交咗去維記啲$$$$
]

回覆:yanyan1018 的帖子

小學派位根據居住地址,讀哪間幼稚園無關係。
玫幼天主教, 學術語文好,有小學backup,好似可以大抽獎。
spc基督教, 著重德育自理, 學術語文適中, 沒有小學backup。

兩間各方面都好大分別, 可以考慮自己既要求來選擇。

This is Blythe~~~~~ [img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid106/peb3d24df3abafa538e08eaa01e1ab5cd/f96dbd55.jpg[/img]

引用:回覆+agathasweetie+的帖子 爸爸話spc感覺

原帖由 aloymom 於 15-06-20 發表
回覆 agathasweetie 的帖子

爸爸話spc感覺比較「非牟利」啲有宗教的學校品德教育較好
😄我老公話一個月學費都補返條數

回覆 hohomami 的帖子

唔該晒,但我老公因是st paul old boy 係唔係選spc 比玫記扣門着數D呢?我自己咁諗,唔知係咪,請比意見!

回覆:請問聖保羅堂 call waiting 未?

如果聖大同中環SPC,又點選好?男仔,住北角。謝謝!

回覆 iceming 的帖子

本身有冇宗教信仰preference?有冇target 乜嘢小學?
]

回覆 barbee 的帖子

維記學費真係好甘,我應該會放棄維記喇
]

回覆 yanyan1018 的帖子

本身爸爸係舊生考st pauls boys 已喺第一round 有10分加spc 每年有大概10個仔入st pauls boys唔知係因為兩間學校有關係還是因為舊生仔仔多讀spc
(寶山,維記同聖公會幼稚園多小朋友上名小嘅現象都類似係咁)

不過咁橋RHS升小就冇乜小朋友會升Paul boys

除咗睇升小派位,你仲有冇其他考慮?

]

回覆:aloymom 的帖子

無宗教信仰,會嘗試考直資,St paul boys 都是理想之1。

回覆:請問聖保羅堂 call waiting 未?

噫,見到有維記家長都揀聖保羅堂喎,我仔黎緊維記 pn ,都打算 k 搵返學卷既,聖保羅堂係其中一間 target,仲有 St margaret ,想問你地 k 多 offer 嘛?阿仔係 7 月仔,驚考 k 時都係差啲

引用:回覆+barbee+的帖子 維記學費真係好甘,我

原帖由 aloymom 於 15-06-22 發表
回覆 barbee 的帖子

維記學費真係好甘,我應該會放棄維記喇
題外話,當初我收到spck offer 都有喺呢版問其他家長,記得有位提過今年班考小學唔錯,幾個考到男拔,但聽佢話淨補習用左成萬蚊啦!睇落學費差好遠,如果要埋補習其實唔爭好遠

回覆 aloymom 的帖子

好多謝你的見意,我的先生希望自己兒子跟佢一樣讀sp,但唔知會唔會收!不過諗住讀spc好似入機會大D!致於你問我其他考慮就是,RHS就喜歡它的語景真的很好,SPC就學術沒她哪麼好!本人沒有宗教的,是否選spc比較合適些呢?
‹ 上一主題|下一主題