用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 新手RC想問問現任RC家長
go

新手RC想問問現任RC家長 [複製鏈接]

請問除了校服外,其他鞋襪,school cap,house cap,scarf,2 in 1 jacket,vest,library bag,house hat, fishermen hat, swimming cap,basketball cap,house shirt,track top,school bag咁多樣是否也一定要買?抑或可用私伙?
   15    0    0    0

回覆 lpanna 的帖子

basket cap vs school cap vs house cap vs fisherman hat, 睇您孩子鍾意啦,多數會買兩至三頂,日日用,日日洗; 綠色house cap我有點抗拒。題外話: 低年班遺失率極高,預備爆血管。

scarf, 2 in 1 jacket, vest, hooded jacket 都係冬天用品,越高年級越不願意穿; 最實用是hooded jacket。太凍天氣可穿羽絨,不會鬧。

house shirt 配PE short,PE lesson要穿。

track top當薄外套用。

library bag要買一個,我個仔以成功用到year 6,超抵。

school bag可用可不用,我仔year 1-3一個、year 4-6另一個,都在學校買,相當ok。

上學用品盡量簡單,學生應專注在學習上,這是我的理念。

如果你唔介意, d jackets 可以買二手! 環保嘛

回覆:Radiomama 的帖子

Thx Radiomama! 另外想請教,女裝的polo top 是雞亦袖,我囡好瘦,又怕她有冷氣不去穿外套,如果女生著男生polo top 可以嗎?

我打算後天  Year 1 parents'evening 前去買埋uniform (趁有八折)!但怎樣知道她是那個house?買那個顔色的house tee?

回覆:Ruth0329 的帖子

Uniform shop職員好好,她check電腦就知道

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+Radiomama+於+15-6-8+16:05+編

原帖由 Radiomama 於 15-06-08 發表

原來涷可以着羽絨,唔知到㖭。

女生的polo T 咁靚,無話著男生polo T唔得,但眼見其他女生唔會囉。

回覆:mrshoho 的帖子

我仔在Year 1-4時的冬天都會著羽絨,但㨂番黑色和杏色,就唔會咁礙眼。高年班就不願意啦。今年凈係穿hooded.

咁又係,著男仔T又好似有點怪,一陣佢complaint 唔肯著要 我買過

Radiomama 發表於 15-6-8 14:54

basket cap vs school cap vs house cap vs fisherman hat, 睇您孩子鍾意啦,多數會買 ...
thx radiomama,其實書包,外套校方俾唔俾用私伙?因我已買了個新書包了。。。

另外鞋和袜又是否一定要買學校Logo的?
夏天褲有長有短,要全買定只買短褲就夠了?
文具SET是否開學後才訂?
我想自己準備午餐,但怕早上帶去易變壞,家長可以LUNCH時間帶飯回校給學生嗎?

書包用私伙是無問題的。

我仔夏天穿短褲、冬天才穿長褲。當然可以全年短褲或全年長褲,頂得順就可以。學校無換季日期,覺得凍或熱就自己加減校服。留意khaki & grey 兩種顏色的配搭,全身khaki就好可怕了。

襪和外套都是穿學校的,year 1學生都是乖乖的好。學校也鼓勵學生穿黑皮鞋,有PE lesson才穿波鞋。我都會買一對黑皮鞋在隆重場合穿(影class photo,出concert 等),其餘日子黑色波鞋走天涯。男仔日日踢波,三個月就爛。

低年班會收文具費,文具留在學校用。

lunch time 可以home lunch,但要一早帶返學。保暖飯壺完全ok,最緊要教他點開蓋。也可選擇做三文治、壽司。

我仔year 1食school lunch,可與大部份同學仔一齊在canteen 食; year 2 之後home lunch,year 5開始俾錢自己買pizza、hotdog 等。

請教一星期有幾多日要著PE 衫呢?

Year 1兩天

回覆:gogOBABY 的帖子

Thank you !

Radiomama 發表於 15-6-9 10:46

書包用私伙是無問題的。
thx so much

綠色帽子⋯⋯唔,可免則免。

Radiomama  我見過有低年班男仔戴囉。  發表於 15-6-9 17:40

醒目開學勳章

引用:我仔在Year+1-4時的冬天都會著羽絨,但㨂番

原帖由 Radiomama 於 15-06-09 發表
我仔在Year 1-4時的冬天都會著羽絨,但㨂番黑色和杏色,就唔會咁礙眼。高年班就不願意啦。今年凈係穿hooded ...
Thank you!

Hello mommies & daddies, I would like to get more ideas for year one Chinese subject... Many thanks :)
‹ 上一主題|下一主題