用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問各家長是否已替你的小朋友買了海外留學保險 ...
go

請問各家長是否已替你的小朋友買了海外留學保險 [複製鏈接]

如題,可否提供一些比較好的保險公司和 plan給我參考?
   18    0    0    0

I want to know too.  UP!

回覆:請問各家長是否已替你的小朋友買了海外留學保險

其實呢…………家長wloi已於19 jun提供了三个plan比大家參考,非常有用。你們有看嗎?可以去找找。翻前兩个版面就看了!

SYSquare 發表於 15-6-30 14:25
其實呢…………家長wloi已於19 jun提供了三个plan比大家參考,非常有用。你們有看嗎?可以去找找。翻前兩个 ...
SYSquare, Thank you.

找到了, bookmark 左, thank you.

睇完台灣粉塵事件,保險固然要買,而保險公司亦要小心揀...A 字頭個間,我就唔會幫襯。
有無人知,一早就送到返香港的李同學,係邊間保險公司送佢回來的?

yanange  The one starting with P.  發表於 15-11-20 05:01

引用:+本帖最後由+wloi+於+15-6-30+21:14+編輯+\

原帖由 wloi 於 15-06-30 發表

睇完台灣粉塵事件,保險固然要買,而保險公司亦要小心揀...A 字 ...
Y?

Umi 發表於 15-6-30 21:19
Y?
A字頭呢間出晒名唔好,真係唔好幫襯佢。
原因係:在台灣受傷的那個香港女孩, 父母要求送返香港, 點知A字頭保險公司話要三日前預約喎, 仲唔計禮拜六日架~~~~~~~
女孩的受傷朋友們都回到香港新加坡了, 就只剩底佢~~~!!!!

Umi 發表於 15-6-30 21:19
Y?
今日新聞...效率奇慢

AIA又稱「入紙」申請後,最少要3個工作天才能批出機位,保守估計最少一周後才能離開台灣。陳先生希望女兒能盡快獲機位送回香港就醫,質疑AIA辦事缺乏彈性,不考慮客觀因素。

引用:Quote:Umi+發表於+15-6-30+21:19+Y?今日新

原帖由 wloi 於 15-06-30 發表
今日新聞...效率奇慢

AIA又稱「入紙」申請後,最少要3個工作天才能批出機位,保守估計最少一周後 ...
乜原來 Axx 咁差嘅 我嘅旅遊保都係買佢 幸運地唔需要 claim 所以唔知佢地有咁嘅手續

我小朋d儲蓄同老公d 保險多數係AIA :(  以係不會幫襯,医療都買第間, 我初時以為你講ACE.  我仲未買留學保險。

引用:我小朋d儲蓄同老公d+保險多數係AIA+:(++以

原帖由 Taiwaibobo 於 15-06-30 發表
我小朋d儲蓄同老公d 保險多數係AIA :(  以係不會幫襯,医療都買第間, 我初時以為你講ACE.  我仲未買留學保險 ...
我地全家買嘅都係買佢 而家阿仔去 UK 要買保險就唔揀佢

引用:Quote:原帖由+Taiwaibobo+於+15-06-30+發表

原帖由 CPW628 於 15-06-30 發表
我地全家買嘅都係買佢 而家阿仔去 UK 要買保險就唔揀佢
我家都係

亮燈 發表於 15-6-30 21:27
A字頭呢間出晒名唔好,真係唔好幫襯佢。
原因係:在台灣受傷的那個香港女孩, 父母要求送返香港, 點知A字頭 ...
知唔知個幾個同學係用邊間保險公司?返上海位同學係父母包機,其他人都應該係保險公司。我見話用 國際 SOS 機,但國際 SOS應該唔係保險公司...而係服務保險公司

我見我AIA 個agent 好有錢,又什麽百万圆桌,公司年年請佢旅行,有年幾百人去西班牙,仲請左張敬軒去西班牙表演,呢d錢都係我地供保险得來的,後来我買住院保險,比較一下佢地同 bxpx 個plan, 最後選了後者,保費平d,有親人claim 過都
話好,冇留難佢(其實佢入院照腸)。冇agent 制, 省回成本。

引用:Quote:亮燈+發表於+15-6-30+21:27+A字頭呢

原帖由 wloi 於 15-07-01 發表
知唔知個幾個同學係用邊間保險公司?返上海位同學係父母包機,其他人都應該係保險公司。我見話用 國際 SOS  ...
我都想知係邊間公司

Taiwaibobo 發表於 15-7-1 06:58
我見我AIA 個agent 好有錢,又什麽百万圆桌,公司年年請佢旅行,有年幾百人去西班牙,仲請左張敬軒去西班牙表演 ...
B 係唔錯,但只得醫療保險...無留學生保險
我之前貼的 Marsh、 Generali 同 ACE ...網上搵唔到comments....又唔識人有買過claim過,唔通,真係有家長唔買保險就送小朋友出國?

我反而搵到幾篇文章叫人記得要買留學生保險。

回覆 wloi 的帖子

hi, wloi, thanks for so much details of sim card in other post.  Regarding the insurance, I dig out the insurance recommended by school.  Just found that Marsh is the provider.  The premium is so cheap if buy through school.   Of course the coverage may be different. I want to post some photo here for your reference but somehow, I can't post photo :(

Personal accident insurance gbp4.75 per term, personal content insurance gbp10 per term,  absence insurance gbp20.5 per term.  I bought all except absence insurance.

Taiwaibobo 發表於 15-7-2 14:05
回覆 wloi 的帖子

hi, wloi, thanks for so much details of sim card in other post.  Regarding the ins ...
How about travel insurance and third party insurance ?  It seems that the insurance offered by your school is more suitable for local students.
I am still thinking which one to choose among those that I have posted.

wloi, Thanks for providing the comparison of insurance provided by three different companies.   However, I can't find online the insurance details provided by Generali.   

I can only find from the online quote the premium for ACE.  How do you find out the premium that has to be paid for March and Generali.

It seems the terms and coverage provided by Marsh is better.    However, I haven't made up my mind yet.
‹ 上一主題|下一主題