用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請口下留情
樓主: Charlotte_mom
go

請口下留情   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+siu-miu+於+15-06-23+發表本

原帖由 chingcat 於 15-06-23 發表
邊個?我好八
講名我唔敢喎,講出來咪鬧交
依家d人最鐘意話:乜無言論自由咩?

即係等於去街市買菜,明比人揾笨,都費事出聲啦,未比人鬧過咩?!潑婦駡街做唔出,但唔等於認同佢⋯

引用:Quote:原帖由+chingcat+於+15-06-23+發表邊

原帖由 siu-miu 於 15-06-24 發表
講名我唔敢喎,講出來咪鬧交
依家d人最鐘意話:乜無言論自由咩?

等同電影評論,睇完一套電影,當然可以提出你對電影既睇法.

但有一批人,套電影都未睇過,只係見左幅電影POSTER,或者關于套電影一D娛樂新聞,竟然就可以評論套電影.真係唔知佢可以評論D乜?

回覆:請口下留情

其實我也不知何謂一線二線。某網某所謂一線名校,恕我膚淺D用升中數據去睇,升英中4成不到,成績不算太突出,但這校就備這裡家長熱捧。

另一邊有人留意話 [痴到上腦]
睇到我眼都突

請口下留情!!!!

謝謝樓主給我醒悟

引用:Quote:原帖由+siu-miu+於+15-06-23+發表本

原帖由 hagupit 於 15-06-24 發表
見過有網友勁踩某網的二綫小學,不停叫人選鄰網的一綫小學,但該一綫小學派band 1率比較那區某二綫小學還低 ...
我都留意到,之前仲踩哂成個網,現在就追住間學校嚟踩!成日叫人去隔離網,忽略了就近上學嘅好處。

引用:另一邊有人留意話 [痴到上腦]睇到我眼都

原帖由 BabyKD 於 15-06-24 發表
睇到我眼都突
嗰邊有少罵戰

2boba 發表於 15-6-24 10:43
我都留意到,之前仲踩哂成個網,現在就追住間學校嚟踩!成日叫人去隔離網,忽略了就近上學嘅好處。

...

佢那間隔離網一綫小學升中派位只係好普通, 同本網某些二綫差不多。

引用:Quote:2boba+發表於+15-6-24+10:43+我都留

原帖由 hagupit 於 15-06-24 發表
某些人諗野很奇怪,我當中認識的媽媽也有這類人,好似神校永遠係好的,身份似也高d 。唔該有囗得作積福啦。

tiffany

回覆 methy 的帖子

Agree!!!

引用:另一邊有人留意話 [痴到上腦]睇到我眼都

原帖由 BabyKD 於 15-06-24 發表
睇到我眼都突
妳有冇睇清楚前因後果?
我覺得 fair comment
我只係問3間band1a直資多嗎?
從無提及精英
跟住人地上曬電咁又話男女拔都係私校又話我講精英精英精英先讀直資
我都唔明佢做緊乜,佢可以話3間多或少
做乜係咁精英精英怪物怪物家長係咁寫

大佬佢寫緊乜?自己唔知覆乜係咁寫
有興趣自己慢慢睇多d幾次

我有睇清楚前因後果.  
但唔認同話人 [痴到上腦]係fair comment.
不打緊, 那個 貼已封!  我亦無興趣追看.

一樣米養百樣人

其實現實生活當然會令人左思右想架啦,做父母當然想俾好既自己小朋友,我屋企人都話我小朋友果間唔夠好呀,一定要去咩官小咩一線...
但係我又覺得我去左一間好多人都話既寶校睇過,個人又覺得幾好呀,以前可能係差D但唔係話無得變架,我見佢08先換校長,校園所有都重新返新左,靚到我都想去讀,最重要係學校對家長好有禮貌,同埋見到學校都做左好多野...
反之我去叩門有D學校,對叩門家長好似安排你見下就算,有D冷氣開左=無開....咁相比之下我好鐘意呀,所以叩門有無都無所謂啦,我仲交晒錢TIM,等開學^^
最後想講當大家話咩學校好,唔好既時候,不如自己親身去睇下感受下啦,有時人講唔一定係真架,好既學校睇返過去幾年都唔係話派得好好,好唔好既學校派既學生其實都無得選,咁又點可以分到一唔一線呢....(到依家都唔明咩叫一線)最緊要學校唔係太差我覺得努力都係有人才既~

好認同版主所言,寶唔寶係d人一腳一腳去建立出來,其實又真係有冇諗過讀緊d人嘅感受?記得舊年我小朋友都係派到人地口中嘅寶校,當然唔開心,咪唯有叩門囉,但好記得有次喺房喊比小朋友見到,佢問我,媽咪,係咪我唔叻所以揀第一嗰間唔收我?嗰刻我當堂成個人醒晒,因我冇諗過自己嘅舉動會比咗壓力佢,再諗,讀d咩學校係我地d家長想咋,對佢地來講其實間間學校都差唔多,佢地5/6歲人仔冇必要承受依d壓力,所以我奉勸d家長,就算派得唔好都唔好同小朋友講間學校既不是,因要諗下如果叩唔到門,個小朋友點讀落去,每間學校各有優點亦各有支持者,所以都係嗰句,言教不如身教,只要小朋友乖乖先最重要。

純粹自己感受,不喜勿插

yukiehaha 發表於 15-6-27 16:11
好認同版主所言,寶唔寶係d人一腳一腳去建立出來,其實又真係有冇諗過讀緊d人嘅感受?記得舊年我小朋友都係 ...
說得非常好,各家長都要記著

回覆:請口下留情

絕對認同
‹ 上一主題|下一主題