用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖米迦勒小學 炮米2015/2016 小一家長們
go

炮米2015/2016 小一家長們 [複製鏈接]

大家好, 我小朋友將於9月入讀一年級
   1    0    0    0

回覆 vans519 的帖子

Hello, 歡迎你, 我小朋友9月升小二。

回覆 germainehui 的帖子

你小朋友讀得開心嗎? 這校會否很催谷??  我只希望小朋友友能開開心心過這六年

引用:回覆+germainehui+的帖子 你小朋友讀得開

原帖由 vans519 於 15-06-12 發表

你小朋友讀得開心嗎? 這校會否很催谷??  我只希望小朋友友能開開心心過這六年
我囡囡讀得好開心,功課唔算多,每天大概3-4樣,一星期2次默書,中英文各一次,我囡每天放學回家都會吃水果或者小食後就開始做功課,到我放工回家後幫佢檢查功課,有錯的地方就叫佢改,如果第二天要默書就提佢溫書,So far佢返著成個學期都好適應,每天下午仲會打電話同我講述係學校發生的事。

引用:回覆+germainehui+的帖子 你小朋友讀得開

原帖由 vans519 於 15-06-12 發表

我見好多小一同學仔的家長都俾佢地放學後去補習,其實而家先讀小一,使唔使咁早催谷佢地,我覺得最緊要培養佢每天完成功課這個好習慣,做晒功課後可以帶佢去公園玩下,我現時都只俾囡少少課外活動,星期三放學(逢星期三放2點)後去校外學畫畫,星期六上午係學校的興趣班報了打乒乓球俾佢當做下運動。

謝謝分享, 我只希望兒子可以輕鬆度過, 不想他有太大讀書壓力

引用:回覆+germainehui+的帖子 謝謝分享,+我只

原帖由 vans519 於 15-06-15 發表

謝謝分享, 我只希望兒子可以輕鬆度過, 不想他有太大讀書壓力
唔使客氣!小朋友好快適應。希望你小朋友能在炮米讀得開心!

醒目開學勳章

回覆:炮米2015/2016 小一家長們

Hi, 小兒叩門成功今天被取錄了,9月會入讀小一。

回覆 jelly-pudding 的帖子

你好, CONGRATULATION!!! 我地交個朋友好嗎?

醒目開學勳章

引用:回覆+jelly-pudding+的帖子 你好,+CONGRAT

原帖由 vans519 於 15-07-08 發表

你好, CONGRATULATION!!! 我地交個朋友好嗎?
好! 我剛剛去了註冊,但之前miss 了家長會,什麼都不知道。我PM 你呀

you call me, I PM you my mobile already

我個囡都係入讀小一, 上星期註冊, 無去家長會, 可否給我資料, THANKS!

van5519, I pm you my mobile already la
‹ 上一主題|下一主題