用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 關於大抽獎
樓主: lamkwan
go

關於大抽獎 [複製鏈接]

....

回覆:關於大抽獎

其實我最唔明喇沙係大抽獎,應該有機會抽中好多唔讀書的學生,喇沙點可以keep住做名校呢?

對大抽獎好多不明白,咁自己考學校的成績會係大抽獎之前知道?咁大抽獎又有另一間收,之後自己揀?

引用:其實我最唔明喇沙係大抽獎,應該有機會抽中

原帖由 boyandes 於 15-06-08 發表
其實我最唔明喇沙係大抽獎,應該有機會抽中好多唔讀書的學生,喇沙點可以keep住做名校呢?

...
我識的,入maryknoll大抽獎的,多數有私校backup (宣小聖心etc),即是叻的一班。如沒有私小backup搏maryknoll/LS, 真是好進取。

引用:其實我最唔明喇沙係大抽獎,應該有機會抽中

原帖由 boyandes 於 15-06-08 發表

...

好多名校為了維持自己的聲望,會叫一些跟不上的的學生轉校
有些家長也會頂唔順自動流失.
所以到小五小六留下的都是成績好的一群.

回覆:singwin 的帖子

名校年年仲有精英插入

引用:名校年年仲有精英插入 +

原帖由 amoyresident 於 15-06-09 發表
名校年年仲有精英插入
所謂名校其實是將學生分類的遊戲
好多家長以為入到名校,小朋友就會變得叻,其實可能是害了小朋友

引用:對大抽獎好多不明白,咁自己考學校的成績會

原帖由 phyllislcl 於 15-06-09 發表
對大抽獎好多不明白,咁自己考學校的成績會係大抽獎之前知道?咁大抽獎又有另一間收,之後自己揀? ...
直資/私校6-10月interview,十二月前會知收唔收.除部分私校外,其他會要你放棄大抽獎

醒目開學勳章

等我講下小一派位
官津校,無收生權,所以同讀咩KG學咩無關
第一輪自行、計分,適齡、宗教、舊生。有兄姐响同校讀就必收,父母係學校職員都係實入到嘅  (50%學額)

第二輪統一派位 (大抽獎)
5% 唔跟網,45%跟住址校網,總之就係抽!靠運氣之餘仲要識填表

留班位 (叩門)
每間學校都有留班位約10%,即30/班,可收多3個,如有6班,就可多收18個,當然未到學校決定有幾多小朋友要留班,收幾多叩門無人知,但如果有人大抽獎唔註冊,學額就由學校自己決定收邊個
有d學校唔會收足咁多個 (e.g. LS小一31-32人一班;小二有32-33人) 留返d位之後收精英

直資/私校
直資係有收政府資助,但同時有收生同收學費嘅權利,但如果註冊直資,就要自動放棄官津校派位
私校係無收過政府錢,有自己收生權,因為無收資助,所以註冊咗仲可以玩官津派位,但個別私小會唔俾玩官津派位,一經發現就由正選變waiting,呢樣要自己小心d

醒目開學勳章

關係精英學校迷思
我會話報得神校嘅家長都預咗谷
唔谷得嘅就唔會揀神校,所以聚埋一班自己谷小朋友嘅家長,等同地區名校,成績一定好過其他學校
响唔趕人走,又收精英嘅情況下,其實唔會有換血效果

津貼學校受ebd監管,應該不容易勸退學生呢?所以真係唔明他們怎樣做成績

醒目開學勳章

lcyesther 發表於 15-6-10 12:32
津貼學校受ebd監管,應該不容易勸退學生呢?所以真係唔明他們怎樣做成績

...
唔迫你走,唔等於唔勸退又或者迫你留班,咁你走唔走呀?
好多人要轉走都係自知頂唔順走嘅,唔係學校迫走

引用:Quote:lcyesther+發表於+15-6-10+12:32+津

原帖由 kerkermui 於 15-06-10 發表
唔迫你走,唔等於唔勸退又或者迫你留班,咁你走唔走呀?
好多人要轉走都係自知頂唔順走嘅,唔係學校迫走
...
轉走要有其他學校收先得。如果係因為跟不上進度,有其他學校肯接收嗎?收生不足的學校肯收,家長又咁心走嗎?
所以先覺得勸退不容易。

醒目開學勳章

lcyesther 發表於 15-6-10 12:45
轉走要有其他學校收先得。如果係因為跟不上進度,有其他學校肯接收嗎?收生不足的學校肯收,家長又咁心走嗎 ...
咁你放心,實有問題係家長會唔會覺得間學校好差
我識人跟唔上私小 (考中間位置),但轉到去地區大熱

到如果係自己嘅小朋友日日發惡夢,自己日日發癲,盡咗力都搞唔掂,就自然會去搵二線學校,唔駛去到寶校嘅
好多二線學校都有人轉高一線,位總會有,而津校有位就自然會收,最多係有比較時,就揀個叻d嘅囉

教育局係會知道邊間學校有位,上面要你收嗰d可能仲差,所以自己轉嘅未必轉到過去之後跟唔上架!

回覆:kerkermui 的帖子

好詳細,thx

kerkermui 發表於 15-6-10 12:21
等我講下小一派位
官津校,無收生權,所以同讀咩KG學咩無關
第一輪自行、計分,適齡、宗教、舊生。有兄姐响 ...

"第二輪統一派位 (大抽獎)
5% 唔跟網,45%跟住址校網,總之就係抽!靠運氣之餘仲要識填表"

識填表的意思係揀頭10個選擇時要識揀?有人話揀得唔好,10個分分中都唔中....

醒目開學勳章

phyllislcl 發表於 15-6-12 10:02
"第二輪統一派位 (大抽獎)
5% 唔跟網,45%跟住址校網,總之就係抽!靠運氣之餘仲要識填表"
識填表即係識遊戲點玩如果區內有5大熱門,第一志願唔夠分
如果你無運行嘅話,第一唔中,跟住2-5都唔好中

又如果,有兩間學校往年都有人第2 (A校)同第3(B校)志願中 (唔係全收)
咁如果你放B响第二,即係你set保險線响第二志願,好大機會會中
如果你放A响第2,B响第3,咁你依家玩緊運,有機會頭3都唔入,再落就係寶校....

所謂識填表,就係你做足功課,平衡利害之下,做好安全網

我想問,如果係跟住址,拎咩嚟做證明?電費、水費?如人家有錢有不同區域物業收租,咁佢地又可以用作報學校用途?

如果孖b點抽? 如全部志願排序一樣
係一人一個no, 抽到其中一人就收埋另一個,
定係兩個人夾埋做一個no當一條飛抽?

引用:Quote:原帖由+kerkermui+於+15-06-10+發表

原帖由 lcyesther 於 15-06-10 發表
轉走要有其他學校收先得。如果係因為跟不上進度,有其他學校肯接收嗎?收生不足的學校肯收,家長又咁心走嗎 ...
家長有策略,在名校讀唔掂,升小四,小五轉去間band 2學校,通常都會名列前茅(個底打得好),所以唔怕無學校收。假設間band 2學校升中有20人派入band 1中學,咁只要keep住考頭20名就會上到band 1,比起留在神校考包尾分分鐘派去band 3中學好。

‹ 上一主題|下一主題