用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院小學部 六年級想搞謝師宴,偉大嘅呂校長話唔比。 ...
樓主: daddydaddy
go

六年級想搞謝師宴,偉大嘅呂校長話唔比。 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+daddydaddy+於+15-06-23+發表

回覆:Ballack2012 的帖子

已轉校的小朋友,我都認識了幾位。她們轉校之後,都非常開心,而且成績都進步了很多。

有個家長同我講,佢小朋友離校時,校長打電話打算挽留佢小朋友。當時這位家長同校長講小朋友在高小好大壓力,校長話小朋友應該要學習面對失敗,只是家長太過緊張而已。

小朋友在校亦未嚐過成功,就要學習面對失敗。小朋友又點會有動力學習呢!

我真係唔能解讀校長的思維

daddydaddy 發表於 15-6-23 21:41
終於有人知道個事實,如果唔係當日禮堂上群情凶湧,校長就會一刀切,全校變為三測三考。只係當日不斷受人質 ...
我當日在場,真係"群情凶湧",但佢只拋下一句時間夠了,之後就推副校和主任出來應酬各有疑問的家長罷了!

引用:已轉校的小朋友,我都認識了幾位。她們轉校

試问哪間傳統學校是輕鬆?

回覆:violetsareblue 的帖子

我可以答你冇一間係輕鬆。只不過其他傳統學校的教學計劃比較全面,而且每次教的範圍都比較集中,例如學校要教現在式,這些學校都會有一套教材,由淺而深去教識小朋友,當然家長亦需在旁協助。
陳校長在位時,亦是採用這個模式再加不計分的評估。小朋友都係要不斷温習,才能跟得上。可是新校長上任後,課程就變得雜亂,而且內容一開始就加深了許多。如小朋友沒有基礎知識的話,就没可能明白老師上堂“精簡”的講解。因此回到家後,家長就要費時將課程從頭到尾、由淺至深再向小朋友解釋清楚。由今年開始,我就覺得老師和父母在學校的角色就好像對換了。
如果小朋友係專心,理解能力高而且家長同小朋友都可以被催谷,又有信心小朋友能在班考頭15名(名均分需90分以上)那麼高小絕對係一間不錯的選擇。
相反,如果小朋友資質平庸又好動,家長又希望小孩子能讀得開心同輕鬆的話,高小絕對不是你的選擇,皆因中學部最多只留7x個位給小學部,約50%可上中學。 如小朋友的成績在班是中游或以下的話,就好大機會不能上中學部。大家真的要想清楚高小係唔係真的適合自己的小朋友。

這是我個人的建解,如有開罪之處,請見諒

一間本來很好的學校, 就咁就冇咗, 好可惜, 我本來都好想同呀仔考, 但係搞成咁, 我不如留返 D 學費, 用黎學其他野仲好啦.....

想請問今年升到高主教中學有幾多人? 其實每年只有6成高小上到中學部. 好奇改革後, 學生成績有否進步.  TKS.

回覆:sabina_bb 的帖子

回覆:六年級想搞謝師宴,偉大嘅呂校長話唔比。

daddydaddy 發表於 15-7-9 15:09
76人,跟以往差唔多

雖然高中只收了76人,但其實有120人都派得考得好好.

例如
6個皇仁
5個華仁
1個st jo
5個st paul boys
1個男拔
1個coed
2個ls
3個spss
1個hy
1個bps
等等等

仲有如st stephen college, st stephen's girl,yw,sh......共120人.

回覆 fruitfulsnoopy 的帖子

What is the total no of students for this year P6 ?  Thanks!

回覆:paintmom 的帖子

回覆 ss429 的帖子

Thank for ss429 update.
As I note that this year have 5 classes P6, so each class only have 31 - 32 students?

回覆:六年級想搞謝師宴,偉大嘅呂校長話唔比。

咁咪差唔多80%入band 1中?!

引用:想請問今年升到高主教中學有幾多人?+其實每

引用:Quote:原帖由+sabina_bb+於+15-07-09+發表

原帖由 daddydaddy 於 15-07-09 發表
今年p6係沿用舊制,成績好壞都唔關改革事
Yes應該唔關事。邊會有改革即見成績。所以其實唔改都ok喎。

回覆:fruitfulsnoopy 的帖子

又不是,五、六年級放學後學校有補課。

妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆 daddydaddy 的帖子

學校已定了9月新學年 p.1-p.5 會兩測兩考,4次全部計分,沒有諮詢家長。而小六會沿用舊制有3次考試。
‹ 上一主題|下一主題