用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 [求助]關於冇讀N班嘅小朋友
go

[求助]關於冇讀N班嘅小朋友 [複製鏈接]

2013年5月BB,可否直接報K1,會唔會冇幼稚園收?
   0    0    0    0

引用:2013年5月BB,可否直接報K1,會唔會冇幼稚園

原帖由 Whalefall 於 15-06-08 發表
2013年5月BB,可否直接報K1,會唔會冇幼稚園收?
當然可以啦!我身邊好幾個龍b冇返pn,考K都有好幾個offer!  但大前題都好睇小朋友性格(主動、有禮貌、不怕羞較着數)仲有家長平日既教導!如果比較怕羞就帶佢多見人或上些playgroup!

回覆 99dogdog 的帖子

多謝你嘅鼓勵,想問下邊D playgroup會比較適合甘大嘅小朋友?因為之前一直老人家湊比較多,所以唔太中意講野.我準備辭職自己湊...請教下邊D PG會對小朋友講野比較好?目前識得數 1-7(不過要睇心情)
見到車識得叫:車車
見到貓(因為成日見)識得講:miu
其他時候就依然外星語

引用:回覆+99dogdog+的帖子 多謝你嘅鼓勵,想問

原帖由 Whalefall 於 15-06-08 發表
回覆 99dogdog 的帖子

多謝你嘅鼓勵,想問下邊D playgroup會比較適合甘大嘅小朋友?因為之前一直老人家湊 ...
係咪男仔?好多時男仔學講嘢會慢少少,你既然將會全職湊就不妨多啲帶佢出街,去下公園同其他小朋友玩,響街見到唔同既事物就同佢講!就算佢未適即刻跟著講都冇問題,佢地其實明既,聽得多,有一日會突然自己講,總之同佢講多啲!親子閱讀亦有幫助!

有啲playgroup有學前班,一星期返兩三日,可以一試!不過唔知你邊區!你可以睇下CPDA學前班, 好多區都有!

有D playgroup 學校嘅學前班一星期返足5日, 等於幼稚園PN, 可以考慮.

回覆:[求助]關於冇讀N班嘅小朋友

Role play 對說話很有幫助。

貝珠 發表於 15-6-8 17:36
Role play 對說話很有幫助。

我都諗住同佢玩呢個!唔知2歲男仔一般適合玩咩類型role play?

回覆:[求助]關於冇讀N班嘅小朋友

去supermarket 俾$呀,餐廳叫飲品呀,扮playgroup 老師呀,搭飛機叫飛機歺。什麼都可以

‹ 上一主題|下一主題