用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仁立 vs 德田李兆強
樓主: LittleButter
go

仁立 vs 德田李兆強 [複製鏈接]

引用:65網:聖公會仁立小學:http://www.yanlaap.e

引用:Quote:原帖由+豆丁仔+於+15-06-09+發表65網

原帖由 alanwong238 於 15-06-09 發表
你抄hkpapa同我討論既內容,但點解又唔搵埋同一個post之後去比較陳兆民同其他b1c學校既對話呢?

...
是的,我是用了EK的内容,欠了用引用,真大意,多謝提醒。如果有什麼有用的,可寫出來,給大家看

引用:嘩,如果咁睇,除了入林護果32位,德兆無連

引用:Quote:原帖由+alanwong238+於+15-06-09+發

回覆:leiseefung 的帖子

醒目開學勳章

alanwong238 發表於 15-6-9 17:17
嘩嘩嘩!原來蒙民偉書院好勁,有38%入大學架,比你哋話唔當b1個間陳兆民足足多成1%咁多。兆強有4位畢業生入 ...
係唔係講反話呀?? 蒙民偉.....我覺得佢B1C都危危呼......我自已就睇數據...覺得仁立出路好過德兆

回覆:仁立 vs 德田李兆強

如果有意見,慢慢說,不用這樣。其實我不大在意的,不過有些人

這處不是比武擂台,兩校坐立於不同區域,又不清楚準用家的取向,用頭或尾去比較都會有不同類別的準用家喜愛。
提出了大方向,讓真正用家去做功課,各取所須。

原帖由 leiseefung 於 15-06-09 發表
嘩,如果咁睇,除了入林護果32位,德兆無連繫中學背景下而出去考到咁既中學,明顯強過仁立考到果d,即係意 ...
我聽一個家長說,李兆強畢業生超過9成入讀band 1中學,但看數據卻沒有。

hkpapa852  咁咪勁過APS?   發表於 15-6-10 11:14

引用:這處不是比武擂台,兩校坐立於不同區域,又

原帖由 wsk7777 於 15-06-09 發表
這處不是比武擂台,兩校坐立於不同區域,又不清楚準用家的取向,用頭或尾去比較都會有不同類別的準用家喜愛 ...
Agree. 畢竟不是要誰絕對打擊誰,各有強項。

引用:Quote:原帖由+leiseefung+於+15-06-09+發表

原帖由 cherrieshum 於 15-06-10 發表
我聽一個家長說,李兆強畢業生超過9成入讀band 1中學,但看數據卻沒有。

...
太誇張了,官津校平均不會太高,因為大抽獎,沒有過濾過。聽有些家長說即使是神津校,也有學生到小一的時候,26個英文字都沒數齊。

引用:Quote:原帖由+wsk7777+於+15-06-09+發表這

原帖由 Wonderlady 於 15-06-10 發表
對,其實什麼是好學校?適合自己子女能力的,就是好學校。理它是什麼龍頭不龍頭 !

哈哈哈~~~我既回覆乜咁惹火? 我不是住觀塘區的,我著眼點只係出外考取名中能力而言者,如我是樓主我一定會選仁立,冇奶油有易吾行六年後再同人去死過!! 但要用到最尾一些中學去證德兆又頗怪 !!! 我睇能考得區外班頂的名中,其難度定必更多更辣,因為位小考既人更多,所以覺得兆強班小朋友絶不簡單 ,才發吓言姐,呵呵!!

睇番小朋友個性,同地區,見好多入左德兆既小朋友晨早課外活動, 之後先上堂, 做完功課已經係9,10點,家長都好唔得閒, 谷到咪讀囉, 呢區好多人等梗插班其實48網好多家長都驚咗, 因為出名狂谷
仁立以前細哥陣做補習社教過聽過, 原來係咁叻

引用:Quote:原帖由+wsk7777+於+15-06-09+發表這

原帖由 Wonderlady 於 15-06-10 發表
唉!依家講到連頭的中學也踩埋。始終區網唔同,不如叫班學生出嚟打過!

給些資料大家分享 有直屬中學的小學
直屬制度是整個統一派位制度的一部分。根據教育局制定的中學學位分配辦法,直屬中學經校方扣除重讀生及自行分配學位數目後,可最多保留餘額 85% 學位予其直屬小學的學生。即是說,一個就讀於直屬小學的小六學生,在申請中學「統一派位」時,如果他以直屬中學作為第一選擇學校,而他的派位組別為第一或第二組別時,他便有資格獲派保留學位。因此,一個就讀於有直屬中學的小學學生,如果能夠保持成績不在最差的第三派位組別,而他又想升讀其直屬中學,機會是非常大的!

豆丁仔 發表於 15-6-10 11:04
給些資料大家分享 有直屬中學的小學
直屬制度是整個統一派位制度的一部分。根據教育局制定的中學學位分配辦 ...
但是,仁立與林護是否只是聯繫位?而不是直屬位?

回覆:2boba 的帖子

引用:給些資料大家分享+有直屬中學的小學直屬制

‹ 上一主題|下一主題