用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 孖B分開小學, 點睇???
樓主: castersugar
go

孖B分開小學, 點睇??? [複製鏈接]

分開其實仲有好處,每間學校都有好處,同一級仲容易分到,可以互取好的方面

引用:Quote:原帖由+castersugar+於+15-06-09+發

原帖由 marcuscyrus 於 15-06-09 發表
我2個一齊aps,相差2年都感辛苦,你2個同齡還要分開學校是會相當辛苦,但,為孩子,辛苦都在所難免。

...
借個位一問。APS 。究竟什麼原因令大家應為適合喜歡music 的小朋友呢?

我在research 小一中。

是像音小ICQM 那樣,重視陪育音樂情操,一星期三課music related class, 學內經常播classical music, 和包埋學樂器和樂理的個别課外活動嗎?

還是像St Stephen's Stanley 咁, 重視音樂科,梗性規定一人一樂器so that, 小朋友可以入學校orchestra, ensemble...etc. 為校出力?

請問你是否全職媽咪?

老實地說..兩間都是不錯的學校...

如果是全職媽咪.. 我會寧願分開..

雖然佢地係孖B..
但畢竟是兩個完全的個體..

我會先考慮佢地各自的發展..

同意分開呀! 雖然媽媽會辛苦d, 不過在小朋友立場其實係好, 仲要係細佬自己講出黎, 當然要尊重佢意見, 支持你!

我都係龍鳳媽, 我相信我好快也要面對呢個問題, 我也有心理準備會分開讀, 當然, 如果能同一間固然好, 不過都一定會分班.
‹ 上一主題|下一主題