用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 孖B分開小學, 點睇???
go

孖B分開小學, 點睇??? [複製鏈接]

考到私小KTS+APS 都收

亞仔鍾意音樂, 數較好, 但易心散, 成日有 careless mistakes. 擔心APS師生比例!

但亞女討厭(聽障, 要帶耳機), 中英文比較好

兩間小學也在家附近, APS 步行5MINS, KTS 開車 5MINS!

有無媽咪的小朋友是分開學校的呢? 可給點意見嗎?
   1    0    0    0

回覆:castersugar 的帖子

留心,跟考試可能跟到人到癲!!何況讀KTS也可以發展音樂啫!

回覆:孖B分開小學, 點睇???

兩個一齊KTS

引用:考到私小KTS+APS+都收亞仔鍾意音樂,+數較好

原帖由 castersugar 於 15-06-07 發表
考到私小KTS+APS 都收

亞仔鍾意音樂, 數較好, 但易心散, 成日有 careless mistakes. 擔心APS師生比例!
返學放學時間不一,學習課程進度不一,功課Project不一,考試時間不一,連放假都不一。真係會好辛苦的。樓主你真係要三思!

但亞仔好鍾意APS, 可能住得近成日見哥哥姐姐攞全D樂器入學校! 佢有學琴, 我同老公自己教, 佢真係好快上手, 而且好ENJOY! 同家姐好大分別!
之前問亞仔, 佢成日都話無所謂, 今日再問多幾次先肯講!!! 話 "我怕妳辛苦"

我怕佢大過左話我無比APS 佢讀, 因為係遷就家姐!!!

回覆:castersugar 的帖子

呢個世界只有大個怪你「冇時間陪佢!」邊會怪你唔吡APS佢讀呀?!相信是大人心結多些!

sukitelfold 發表於 15-6-7 23:17
呢個世界只有大個怪你「冇時間陪佢!」邊會怪你唔吡APS佢讀呀?!相信是大人心結多些!

...
其實我係 Full Time Mum, 日日陪住, 返學放學, 去學野, 陪睇書, 傾計, 主力自己帶小朋友, 成日拖二出街!

我見問左佢咁多次先講........!!!

回覆:孖B分開小學, 點睇

我家龍鳯胎性格、能力直情係兩個極端,下年小一我已有心理準備二人分開學校,因為唔想因為方便照顧而逼兩人同校,令其中一人去遷就另一個,唔想咁令兩人出現好大的比較,影響其中較弱一個嘅心理

係呀! 我就係怕要令其中一人去遷就另一個, 亞仔放係個心度咁耐先講, 我擔心!

我有不斷同佢講KTS都有音樂, 估唔到佢仲記住APS!!!

我覺得孩子是獨立個體。我不建議為了方便自己照顧而勉強兩個孩子一起讀同一間。尤其你是full time mom,自己辛苦多少少,讓兩個孩子也各展所長,不是更好嗎?

孖B一齊唔好,同校好多比較

有個朋友的三胞胎,也是分開讀,見他們也讀得得開心

不同父母有不同看法,有覺得兄弟姐妹之間學習互相扶持也是重要,我認識兩姐弟相隔一年,弟弟是視障,姐姐能力高,因為有更好的支援,父母為姐姐選校時已選了一間支援好的學校讓姐弟同校方便照顧,姐姐在這間非一線學校一樣讀得很好,考上名直資女校,在與弟弟同校的五年扶持住弟弟,兩個感情非常好,弟弟也快升中了。
父母覺得能夠成為兄弟姐妹是有原因的,就是學習做好自己的角色,體諒父母,承擔責任,扶持兄弟姐妹,不驕傲,要是有能力一樣有機會的。

自己覺得搞得就分開讀,雙胞胎係好多比較,睇個一個訪問講到吾係咁叻的細佬,仰望住叻家姐的難受。外人好多把口都吾識收,小朋友細個唔識,大d心靈好易受影響。

除了自己比較,老師少不免也會,一句「細佬乖過你」,可能已令大那個不是味兒,能夠互相扶持固然好,最怕做唔到,壞影響更多。我兩個是讀不同學校的,其實不同校反而有機會測驗考試分開,我覺得更好,只是大人辛苦D啫。

ajfamily 發表於 15-6-8 07:53
除了自己比較,老師少不免也會,一句「細佬乖過你」,可能已令大那個不是味兒,能夠互相扶持固然好,最怕做 ...
Oh, KTS就算唔多孖B(都有㗎),但都好多弟妹讀,老師唔会禁比較,每人係独立个体~

如果媽媽FTM而工人都幫到下接送,咁都可以考慮分開讀。始終你最清楚咩係適合佢哋,但要有心理準備兩間都好哽

回覆:孖B分開小學, 點睇???

如果興趣/程度差得遠,又可以處理到接送問題,可以考慮分開小學。

引用:Quote:sukitelfold+發表於+15-6-7+23:17+呢

我大女年代,有好多家姐係HY, MCSPS, 細路係KTS, 成曰接埋一齐番屋企~
‹ 上一主題|下一主題