用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 東華三院王余家潔紀念小學 95網將軍澳東華三院王余家潔這間學校的校風好嗎?Thx ...
go

95網將軍澳東華三院王余家潔這間學校的校風好嗎?Thx [複製鏈接]

如題。 thx
   11    0    0    0

請問是否有人知道? 謝謝!

你是獲派此校有懷疑?  或者是考慮是否叩門?

校風可以放心, 絕對無問題

BSCYL 發表於 15-6-7 21:16
你是獲派此校有懷疑?  或者是考慮是否叩門?

校風可以放心, 絕對無問題
代人問的. 是想叩門啊。請問升中派位是否理想?

lucial 發表於 15-6-7 21:26
區內次熱門,升中派位不錯,但不是區內最頂尖。
其實不用太擔心學校的情況,叩門成功後再想。 百多至2,3百人爭那10個,8個位。 小朋友又不是111選王余,少了部份誠意分,要靠強大實力才可叩門成功。

引用:Quote:BSCYL+發表於+15-6-7+21:16+你是獲派

原帖由 lucial 於 15-06-07 發表
你朋友入到呢間都應該係乙1吧?點解又猶豫呢?

回覆:95網將軍澳東華三院王余家潔這間學校的校風好嗎?Thx

請教是否要乙一才有機會?乙二機會大不大?

BSCYL  乙二是絕對無,不要浪費  發表於 15-6-8 21:16

引用:請教是否要乙一才有機會?乙二機會大不大?

原帖由 macvn123 於 15-06-08 發表
請教是否要乙一才有機會?乙二機會大不大?
因為我在ek見有人話111都落空王余,所以我估樓主朋友入得到應該都係第一志願吧

引用:Quote:lucial+發表於+15-6-7+21:26+代人問

原帖由 BSCYL 於 15-06-08 發表
區內次熱門,升中派位不錯,但不是區內最頂尖。
其實不用太擔心學校的情況,叩門成功後再想。 百多至2,3百 ...
Hello BSCYL, 有留意到你曾係此校用家,對學校高度評價,本來本人對此校全無認識,但睇過用家意見後覺得此校好吸引,綜合意見後感覺此校是愉快學習,校風好,老師有愛心,功課不多,活動教學,band 1學生有50%左右,請問正確嗎?

LuckyFish 發表於 15-6-8 11:36
Hello BSCYL, 有留意到你曾係此校用家,對學校高度評價,本來本人對此校全無認識,但睇過用家意見後覺得此 ...
留意我是絕對支持王余是一所好學校.   由於阿仔在校獲益良多, 所以我一向都是給了高度正面評價.家長宜自行到校參觀, 親身體驗, 查對我是否言過其實.

你上述所講的優點, 都正確.

你想知多一點, 可到小學一覽, 西貢王余家潔 內查看不少留言

引用:Quote:LuckyFish+發表於+15-6-8+11:36+Hell

原帖由 BSCYL 於 15-06-08 發表
留意我是絕對支持王余是一所好學校.   由於阿仔在校獲益良多, 所以我一向都是給了高度正面評價.家長宜自行 ...
我有爬文呀,看過西貢區王余多張帖子所以才想了解多些,其實本人本心儀將天,事關我們是天主教家庭加上又有20分感覺較有優勢,但我聽聞將天很谷又不是活動教學,又怕兒子不知是否啱這種教學方式,因他是愛與老師有交流多於坐定定的孩子,愛被稱讚和被鼓勵,若然太靜態或沉悶,他會分心甚至眼瞓(最常見於中午後)。請問你兒子當年讀王余具體有什麼得益呢?謝謝!

Hello BSCYL, 有留意到你曾係此校用家,對學校高度評價,本來本人對此校全無認識,但睇過用家意見後覺得此 ...
B1 率有成50%咁利害? 有冇人知馮晴同有其它TKO小學有幾多?

BSCYL  馮晴不只50%, 可看派中學, 自己估  發表於 15-6-9 21:26

回覆:ok3 的帖子

我都想知埋將天有幾多%band 1

BSCYL  試看中學派位, 校務報告  發表於 15-6-9 21:26

LuckyFish 發表於 15-6-8 21:36
我有爬文呀,看過西貢區王余多張帖子所以才想了解多些,其實本人本心儀將天,事關我們是天主教家庭加上又有 ...
阿仔擁有一個充實愉快的小學生活.
出任過行長, 科長, 班長, 風紀, 英語大使.
學校安排額外的增潤課程 - 英文, 數學, 中文, 奧數, 聯校英語營
羽毛球, 壁球, 奧數, 校際問答, 集誦, 獨誦, 英語話劇, 專題研習等校隊, 並多次出外比賽.
參加歡樂滿東華 - 演出, 推薦出任藝術大使, 參選傑出學生比賽, 書法比賽, 閱讀, 速算, 中文輸入法 (校外及校內比賽)
並有機會出任司儀, 小記者.

阿仔能享受如此精彩的小學生涯, 我能不讚嗎?

學校亦奉行一人一崗位, 每位小朋友都可以分擔不同工作, 訓練處事

GLORIAGAN  從去年就開始關注樓主的對王余的評價,我也選擇了王余,參觀了小學也非常喜歡。希望仔仔可以和樓主仔仔一樣   發表於 15-6-10 09:46

引用:Quote:LuckyFish+發表於+15-6-8+21:36+我有

原帖由 BSCYL 於 15-06-09 發表
阿仔擁有一個充實愉快的小學生活.
出任過行長, 科長, 班長, 風紀, 英語大使.
學校安排額外的增潤課程 - 英 ...
至少每人一崗位應該唔難嘅,但要好似你仔咁精彩,應該唔多吧,你個仔咁叻,真心㗎,我知佢讀緊皇仁,應該去到邊間小學都會係好精彩!佢現時在中學都應該係名列前芧吧!?

GLORIAGAN  其實如果你喜歡將天可以叩門。都有機會。  發表於 15-6-10 09:48

回覆:95網將軍澳東華三院王余家潔這間學校的校風好嗎?Thx

請問過去一年王余換了校長,學校有沒有什麼改變? 同埋想知此校“活動教學”形式如何? 功課方面是不是越來越多+深

回覆:BSCYL 的帖子

我起初都很喜歡王余,但見佢轉校長,聽講坐时見個新校長麻麻地,所以有的擔心,最後無選王余。

引用:Quote:原帖由+BSCYL+於+15-06-09+發表阿仔

原帖由 LuckyFish 於 15-06-09 發表
至少每人一崗位應該唔難嘅,但要好似你仔咁精彩,應該唔多吧,你個仔咁叻,真心㗎,我知佢讀緊皇仁,應該去 ...
其實我仔出年先抽,現在上來做資料搜集而已

http://www.wyjjmps.edu.hk/Content/02_school_life/02_Activity/displaySingleActivity.aspx?activityId=1465&ct=activity&styleId=1

2012 – 2014 band 1人數係 35,畢業生人數143人,派band 1比率只係24.47%

學校網頁話:

雖然西貢區的英文中學不多,但本屆畢業生(非一條龍學生)透過統一派位獲派英中的同學超過八成,人數較往年多

……
升讀一條龍中學(東華三院呂潤財紀念中學)的同學共有101

非一條龍學生獲派英中的同學超過八成都幾誤導。畢業生人數143一條龍學生人數101 = 42人,而獲派英中人數35 ,再用35/42人去計出超過八成。

引用:+本帖最後由+hagupit+於+15-6-10+13:25+編

原帖由 hagupit 於 15-06-10 發表
其實果點解唔係2012-2013或2013-2014,而係2012-2014嘅? 咁係計一個學年還是兩個學年呢?

‹ 上一主題|下一主題