用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14網中康山
樓主: yu8854
go

14網中康山 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+hfl2000+於+15-06-09+發表本

原帖由 yu8854 於 15-06-09 發表
我剛剛註冊完啦😊,星期六會自已體驗先,個女要上畢業彩排黎唔到

...
我果日要返工, 奶奶帶我仔去
記得7-11交完錢拎返張收據俾康山啊。

回覆:14網中康山

聽聞扣門位已滿。

今年阿仔幼稚園好多為左逃脫48網 寧願要NET14, 好多都自行或甲一跨晒去康山, 聽講話唔差同埋最緊要係校車有資助, 好吸引, 我大仔由藍田去秀茂坪都660, 但係藍田去康山唔洗5舊=.= 有啲想細既下年都跨過去, 因為校網真係靚. 接送又唔洗煩

引用:今年阿仔幼稚園好多為左逃脫48網+寧願要NET

原帖由 @[email protected] 於 15-06-10 發表
今年阿仔幼稚園好多為左逃脫48網 寧願要NET14, 好多都自行或甲一跨晒去康山, 聽講話唔差同埋最緊要係校車有 ...
係,校車攪掂左真係好好,睇長遠,本身東區中學個校網都好。

[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

引用:Quote:原帖由[email protected]@...ch+於+15-06-10+發表

原帖由 小花子 於 15-06-10 發表
係,校車攪掂左真係好好,睇長遠,本身東區中學個校網都好。
你阿仔間幼稚園程度深唔深架?

回覆 yu8854 的帖子

K2功課已經寫好多字 日日最少中英 抄寫 同練習一本練習  ,K1開始BOOK REPORT 唔知其他幼稚園程度, 但係自己覺得都OK

原帖由 @[email protected] 於 15-06-10 發表
今年阿仔幼稚園好多為左逃脫48網 寧願要NET14, 好多都自行或甲一跨晒去康山, 聽講話唔差同埋最緊要係校車有 ...
請問點樣知道校車網去到邊

@[email protected] 發表於 15-6-10 10:23
乜48網D學校好差既咩?跨區過海返學,要好早起身喎!

回覆 Tata188 的帖子

係人口爆炸 怕唔知去左邊 而又有配套,啲家長寧願跨過去, 尤其住藍田既 ,樓下4間都乙一入唔晒,反正都要答車,咁佢校車有兩班係方便好多 跨條東隧車程同去將軍澳無乜分別

回覆 SWEETANN 的帖子

打去問

引用:Quote:原帖由+小花子+於+15-06-10+發表係,

原帖由 yu8854 於 15-06-10 發表
依家k1 每日一張工作紙,要寫大約十幾個字,(中英數)每日只做一款,寫中文(田,日,口,早,土,人………“)(數字1-9)英文字母大階。

[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

引用:Quote:原帖由+小花子+於+15-06-10+發表係,

原帖由 yu8854 於 15-06-10 發表
程度唔算深,但都唔算愉快,因為有些幼稚園k2先寫字。

Tata188  K1 已經要學寫字好似快左D喎!手仔應該未夠力揸好支筆!以我小朋友K1時所謂功課只是點丶線丶填色,不須寫字   發表於 15-6-11 00:14

請問你仔係咪喺康山讀緊?幾年班?ok嗎?課程會否太輕鬆?今年校巴要$500-$550

引用:Quote:@[email protected]+發表於+15-6-10+10:23+今

原帖由 Tata188 於 15-06-10 發表
乜48網D學校好差既咩?跨區過海返學,要好早起身喎!

我屋企附近最近果間小學最少都要20分鐘路程,而且區內幾間小學都係48網熱門學校,真係好多人爭,我仔同學20分都入唔到,25分先入到,呢d出名好谷&多功課,我去參觀過,感覺好有壓迫感&唔太鍾意校長講既嘢,無一間係我心儀。48+46網一齊派,太多出名差既學校墊底,抽不到第一,就好大機會派到呢d(喺第二區,偏遠),都係一樣要搭校巴,有得揀點解唔揀間心儀既呢?所以我自行果陣已經報康山。而且去康山車程都好快,大約半個鐘,8:30am上堂都不算早呀,我呢區d學校7:30am上堂呀

Tata188  你地校車好抵搭!我同區只是搭落山太古地鐵站都差不多$400。  發表於 15-6-11 00:24

回覆 hfl2000 的帖子

我個仔唔係阿  我細哥個係女, NET 14 中學網B1女校多所以對於細哥個黎講, 如果無左首名分數都可以入, 好吸引,覺得48網小學都爭到咁, 中學真係呢...
不如你入咗學話番過我聽 我只知27號OPEN DAY, 會帶妹妹去睇睇

Tata188 發表於 15-6-8 14:31
我最怕的問題出現了,是否一定要讀佛學及做那些供奉儀式呢?佛教學校我可以接受,但要我小朋友學呢D,我真 ...
學校本身應該不是太差,但就係因為係佛教學校,所以不願意讀
‹ 上一主題|下一主題