用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍灣栢德學校 vs 聖若望英文書院
go

九龍灣栢德學校 vs 聖若望英文書院 [複製鏈接]

原本一心一意讀聖若望,諗住好像哥哥咁,抽到一間唔知咩學校,同埋之前都無諗過讀津校的。點知抽到第一志願,仲要口碑好像不錯,仲考慮緊,一津一私,老公想栢德,因為配套同學校大,同埋我老公覺得哥哥曾讀聖若望而讀唔上又辛苦,擔心弟弟步其後塵。我偏向聖若望,因為英小,同埋哥哥讀國際,細佬就讀區內津校,好像很唔公平,怕第時際遇有差異,弟弟大啲會識而感覺父母偏心。聖若望課程一定深過栢德很多,又怕像哥哥讀不上同辛苦。栢德都谷,但課程淺啲,應該會讀得無聖若望辛苦。唉。。。救命。。。好煩。。。大家可否俾啲意見我!唔該。。

1    0    0    0

回覆:toutou1024 的帖子

我㨂柏德。我對聖若望無乜好感,行政混亂,課程深卻表現差。只個人意見。

回覆:karen55407 的帖子

多謝你意見先,唔好意思,我想問下栢德嘅英文程度,因我擔心弟弟讀津校,英文會唔好呢!呢點先係我最擔心。。。

一般地區中文小學水平,當然不及英小。

同哥哥一齊讀國際囉

回覆:adios 的帖子

我想弟弟試下讀傳統學校先。我覺弟弟讀書比哥哥讀得好。哥哥因性格不適合傳統學校,我先轉國際。過一,兩年,如果弟弟都係讀唔到傳統學校,我先會再諗轉國際呢!

回覆:karen55407 的帖子

唉。。明白。thx。弟弟好抗拒中文的。。無得揀還好,有得揀仲煩。我好飯賤呵!

真人真事,我個friend有3個哥哥,3個都讀國際,而佢就被安排入local學校(某出名勁學校),但佢到而家都唔開心,覺得父母偏心3個哥哥

回覆:adios 的帖子

係,呢點我都有諗。。我明白的。。多謝你的分享

聖若望,對我黎講連去(手羅)份表的吸引力都無。。。  
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

toutou1024 發表於 15-6-7 08:15
唉。。明白。thx。弟弟好抗拒中文的。。無得揀還好,有得揀仲煩。我好飯賤呵!

...
係香港讀書, 除非遲D諗住入國際學校, 如果唔係一就定要學好中文.

中文唔理你有冇興趣, 都係必修科, 成績唔得唔好話入唔到大學, 隨時升中前變B3學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題