用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 放榜日
樓主: credit9999
go

放榜日   [複製鏈接]

這個升中方法,真是令人發癲!是那位高官想出來的

LOKLOK89 發表於 15-7-3 13:26
聽聞係6/7下午送到學校,就可以7/7一早派結果

引用:Quote:LOKLOK89+發表於+15-7-3+13:26+聽聞

原帖由 tsung 於 15-07-04 發表
聽聞係早一兩日已知

sarali 發表於 15-7-4 23:19
聽聞係早一兩日已知

對,當年我囡學校副校話早一天已知結果,主任仁慈,會主動打比抽得慘烈既同學,叫佢去攞校長推薦信! 當晚主任做到深夜,就係為這些同學打信。
為人師表,如此有愛心,出心出力,當學生如已出,十分令人敬佩

c1234 發表於 15-7-4 11:06
這個升中方法,真是令人發癲!是那位高官想出來的
我都覺好殘忍,家長、小朋友身心皆疲!
我的學生年代,只要用功讀書,必可入好學校(B1A),沒現在咁慘烈,假如學生是B1A 成績,自行失手抽獎入B1C 都好無辜!

like_travel 發表於 15-7-4 23:36
我都覺好殘忍,家長、小朋友身心皆疲!
我的學生年代,只要用功讀書,必可入好學校(B1A),沒現在咁慘烈,假 ...
其實每個制度都有利有弊,試想如果冇左大抽獎,只是計考試成績,咁我相信學生同家長嘅壓力更大丶競爭得更競爭激烈,而家都叫做有個buffer 位比大家,就算考試一時失手都仲有機會,只要唔好趺band就得。考第一同考第十機會都係一樣。
不過有一樣我就諗唔明,點解唔可以公佈左自行結果先呢,可以另一批家長放心左,其他家長個選校策略又可以再清淅啲。

引用:Quote:like_travel+發表於+15-7-4+23:36+我

原帖由 liumk1 於 15-07-05 發表
其實每個制度都有利有弊,試想如果冇左大抽獎,只是計考試成績,咁我相信學生同家長嘅壓力更大丶競爭得更競 ...

我同意有利有弊,考3次真係好考實力,衰左仲有得追,如果一試定生死,對失手嘅同學就好陰公。唔公佈自行先聽聞係一公佈了該部份同學知道有學校收左,餘下嘅考試就會放鬆晒唔會再盡全力,對未有被取錄嘅同學壓力加大(因自行收嘅通常係叻果批),亦對學校最終整體成績也未必理想,所以保留一同公佈,咁似乎對大家都公平啲。

YDLFATHER    發表於 15-7-5 11:44

洋蔥頭媽咪 發表於 15-7-5 09:31
我同意有利有弊,考3次真係好考實力,衰左仲有得追,如果一試定生死,對失手嘅同學就好陰公。唔公佈自行先 ...
有道理,明白哂👍

引用:Quote:like_travel+發表於+15-7-4+23:36+我

原帖由 liumk1 於 15-07-05 發表
其實每個制度都有利有弊,試想如果冇左大抽獎,只是計考試成績,咁我相信學生同家長嘅壓力更大丶競爭得更競 ...
完全同意

sarali 發表於 15-7-4 23:19
聽聞係早一兩日已知
請問大家知唔知,相對地中學方面係咪都會早一兩日知佢地會收邊D學生呢?

liumk1 發表於 15-7-5 05:35
但我個人覺得對成績好/勤力嘅學生唔公平,抽獎係好睇運氣,如果成績好但隨機号碼唔好,咁1A學生派到1C學校咪好唔公平! 所以我睇只有1C/2C嘅家長先會應同抽獎基制, 希望運氣好D有機會抽到好嘅學校。

mj66 發表於 15-7-5 12:00
但我個人覺得對成績好/勤力嘅學生唔公平,抽獎係好睇運氣,如果成績好但隨機号碼唔好,咁1A學生派到1C學校 ...
我明白,所以會有「自行」呢個制度平衡返,讓B1A嘅學用實力去爭取學位!

回覆 mj66 的帖子

同意。其實分三組band 1 to 3已經是太鬆了,每個band萬多人不論band頭戓band尾都—同由運氣決定,對成縝較差的當然認為公道,對成績好便不公平。當年是分5 個band,每個小朋友和家長都面對壓力、但付出的努力舆结果較現在分3個band為公道,雙非家長贊成參加小—派位而大部小—家長則反對,皆因贊成—方是旣得利益者。道理一樣。

rmjunior 發表於 15-7-5 12:54
回覆 mj66 的帖子

同意。其實分三組band 1 to 3已經是太鬆了,每個band萬多人不論band頭戓band尾都—同由 ...
唉! 我成日同個囡講讀書係靠努力/上堂專心但派中學居然要靠運氣,真諷刺! 希望佢係自行時已被錄取啦。

如果band 1 頭學生, 學歷和學校獎狀特別多,大部份自行都會入了, 但未能自行入到,應該這位同學未達到該校要求,只可大抽獎,由於只是同自己間小學來分band 幾,未能全面反映全港誰是真正band 1 頭中尾, 可能只是差平均1至2分。所以有大抽獎是需要。
我囡現讀band 1 頭中學, 當時阿囡呈頭兩次分,大約band1中和沒有特別獎狀, 但這間band 1 頭中學,大約7百人入表,只見3分1人,我地都有得見。
我地間小學最後有4人入到這中學,但小學最好成績棵位band 1頭,,讀了兩年入不到精英班,中三時離開,中學用名次排入精英班,另一位小學同學當時在小學band 1尾,但佢這三年都在精英班。

回覆:放榜日

終於見到有家長講出黎,我一直唔敢講。

liumk1 發表於 15-7-5 12:53
我明白,所以會有「自行」呢個制度平衡返,讓B1A嘅學用實力去爭取學位!
老實講30%的自行不足以平衡! 就算增加至70%我都覺得少,因為學生/家長都付出100%嘅努力,佢地應得到應有的回報(我明白世界上無公平但讀書制度應做到公平D)

回覆 johnmamama 的帖子

分band`舆入學後能否入精英班是沒有直接閼係、一山還有一山高,豈能所有學生入精精芵班。再者,中—是起點,小朋友在成長中。分五組比分三組較合理, 如果對分band有疑惑,不如重回當年的全港公開試了,

我認同分5個band比分3個band公平,但係現今社會下,我相信小朋友亦要學懂除左努力之外,際遇(運氣)都係好重要,無論什樣,先裝備好自己,運氣係留比有準備嘅人。

引用:Quote:liumk1+發表於+15-7-5+05:35+其實每

原帖由 mj66 於 15-07-05 發表
但我個人覺得對成績好/勤力嘅學生唔公平,抽獎係好睇運氣,如果成績好但隨機号碼唔好,咁1A學生派到1C學校 ...
認同,不過如果1C抽到1A中學,真係有機會做墊底果幾個,到時可能成績會滿江紅,唔係講笑嘅,我有個朋友個仔前年升中,1C成績成功抽到張祝珊英文中學,結果兩科主科見紅,到而家成績都跟唔上,但學校又唔俾留班。

‹ 上一主題|下一主題