用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教天神 vs.德望你會點揀?住近德望⋯⋯ ...
樓主: Smilealitto
go

請教天神 vs.德望你會點揀?住近德望⋯⋯ [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+polarbearlee+於+15-06-08+發

原帖由 20130401 於 15-06-10 發表
太殘忍了
no pain no gain, 上一條龍喎,唔付出邊有收獲

My girl is studying P1 in GH now.
1) weekend- we spent sat to attend ECA and play on Sunday.
2. My girl can sleep before 9:00pm every night.
3). she spends not less than an hour on HW. She watches the TVB Pearl TV show at 4:30 to 5:00 everyday
4. 考得深。
5. 粗心大意= NOT OK, 但不會死。
6. Cannot travel in Christmas Holiday cos there's exam after that. But can travel in New Year holiday.
7. 老師有愛心,關心學生,包括成績不學的學生。
8. big class room,big class,
9. school is big with excellent facilities。
10. I am not a FTM。
天神好吸引, 如果有妹妹, 一定係選佢. I ALSO  love GH. so far my girl is very happy and can even be selected as sports team member. And you can join choir / music band/ sports / dancing whatever team if you like. BUT YOU NEED TO PAY THE SCHOOL FEE.

polarbearlee 發表於 15-6-8 11:39
選天神要有心理準備:
1. 没有週末,星期六日留家溫書做功課。
2. 10:30後睡係常態。
是, 我個朋友個女讀緊都係甘講, 而且中文好深, 入左精英班果的仲慘~
不過揀得呢兩間, 都預左比一般學校教得深, 好睇小朋友資質.
都係果句: 無得揀要煩, 有得揀仲煩

回覆:請教天神 vs.德望你會點揀?住近德望⋯⋯

我都好喜歡 GHS,但如果有 St. Mary,天神,MCS 呢類津校錄取,不論有無妹跟尾,真係諗都唔使諗。學術程度無好大的分別,但十二年淨係學費已經慳左約五十萬。

mayyylai  agreed  發表於 15-6-11 16:12
BabyKD  Agree!  發表於 15-6-11 10:27

奥脫福 發表於 15-6-7 00:27
相同的主題半年多前至出現過,依家又黎?!  
................

可能講下講下, 下年今日都係呢個話題.

4001cc 發表於 15-6-11 13:44
可能講下講下, 下年今日都係呢個話題.

Tintin926 發表於 15-6-11 10:28
又話早放位,最終由自行到依家hold足半年有多都重要再問,問完又問,浪費之前家長用心的意見分析,有本事將 ...
有本事將個女分身兩間讀哂佢咪知邊間啱你d囉!-------> 令人想起, <聰明的所羅門王>個故仔

tintin926, 小女沒有參加自行, 係啱啱大抽獎甲一抽中, 只考慮了兩天, 已有決定.我哋唔係hold 住位唔放嘅家長, 由始至中都換牌, 有更好就即放...今次一樣, 我哋由小朋友方面出發, 選了一所較合適她性格的學校 ...亦真心多謝各位JM的意見

Tintin926  明白了,對不起,誤會了,恭喜!  發表於 15-6-11 21:48

可能8月31日才會決定到讀邊間。

以中學計,GH 同  St Mary's 不相伯仲

如有細女跟尾,就揀天神,如無就揀近屋企的GH,

何必三心兩意,自尋煩惱????  

我想知最後樓主點揀

可能依家仲未揀

siden 發表於 15-6-27 00:14

可能依家仲未揀

天神八月二十日有「新生能力測試」,二十九日派成績表。

可能要等埋張成績表至有決定。。。  

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

天神考小一分班前要做 6+ 本暑期作業(等於自修小一課程),真係會做到

天神:
每年暑假都有4至5本作業.
每年大考完會開始教下一年度啲書
長假期(新年, 聖誕)後,通常會星期五返學, 好讓老師再派一大堆功課在weekend 做.

rosaki    發表於 15-7-2 17:45

引用:Quote:原帖由+Smilealitto+於+15-06-06+發

原帖由 sissysze 於 15-06-07 發表
近屋企好,又有中學,又唔使甘谷。
德望都唔野少喎

Yanamami  徳望改革後,功課量合理左啦~~  發表於 15-6-27 12:33

努力

mcl203 發表於 15-6-7 12:20
我覺得仲有間 聖保祿~~~
呢間都好呀~對佢幾有好感!不過佢係港島區,樓主應是九龍人,所以只比九龍!同意只是"毫厘之差",咁不如揀間近或自己最鍾意就算了
‹ 上一主題|下一主題