用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St paul convent vs HY
go

St paul convent vs HY [複製鏈接]

抽中HY , 近屋企,點㨂?St paul 要過海返學,直升中學
HY 唔保證直上中學
錢唔係問題
很煩惱

3    0    0    0

引用:抽中HY+,+近屋企,點㨂?St+paul+要過海返

原帖由 janlamxo 於 15-06-06 發表
抽中HY , 近屋企,點㨂?St paul 要過海返學,直升中學
HY 唔保證直上中學
錢唔係問題
我會揀HY, 放學後好多課外活動, 近屋企方便接送, 小朋友多時間休息

回覆:St paul convent vs HY

升中壓力HY明顯大過SPC

ME1227  Agree  發表於 15-6-6 16:50

HY 唔保證直上中學
錢唔係問題
當然HY啦!好多人想入都入唔到,你仲自尋煩惱?!任何學校都冇保證你可直上㗎啦!唔努力讀書和其他表現就一定冇機會!

janlamxo 發表於 15-6-6 15:06
HY 唔保證直上中學
錢唔係問題
嚴格來說,聖保祿也不是直升中學。

引用:升中壓力HY明顯大過SPC +

原帖由 siden 於 15-06-06 發表
升中壓力HY明顯大過SPC
同意!冇人會歡迎做三冇人士,要發揮自己專長才明智,才有競爭力!

St Paul's Convent. 我朋友女住九龍城都喺禁番~錢唔喺問題當然喺St Paul's Con.英文好好多。煩少次升中就值得~

janlamxo  Thx for your advice  發表於 15-6-6 15:53

引用:Quote:janlamxo+發表於+15-6-6+15:06+抽中H

原帖由 Unclejt 於 15-06-06 發表
冇錯!我有好朋友女兒是由小學升上去中學部的,不是全部人上曬㗎!有D自動離開或上不到中學都,所以表現一定要達到水準!

引用:Quote:janlamxo+發表於+15-6-6+15:06+抽中H

原帖由 Unclejt 於 15-06-06 發表
SPC係主科合格加操行ok加pass interview就上

HY係平均分要達xy加conduct B+先上

Imagine一下

xy個数係校內初小家長傳,我覺得未必係真,因為份卷年年深淺唔同有乜可能fix死一個数。

但也暗示要上唔係合格咁簡單

siden 發表於 15-6-6 15:20
SPC係主科合格加操行ok加pass interview就上

HY係平均分要達xy加conduct B+先上
同意。阿女操水果度有個HY小學的,她爸爸言語間都有暗示,大概5成到上到中學,而且中學好似頗嫌棄小學部的~~~唔知真定假。
(我女已P5,無利益衝突架~)

引用:Quote:siden+發表於+15-6-6+15:20+SPC係主

原帖由 Yanamami 於 15-06-06 發表
同意。阿女操水果度有個HY小學的,她爸爸言語間都有暗示,大概5成到上到中學,而且中學好似頗嫌棄小學部的~ ...
中學版果邊好似話SPC小學上唔到中學的數量很少。

如果有用家出來告訴大概figure就好。

始終有數字好些。

引用:Quote:siden+發表於+15-6-6+15:20+SPC係主

原帖由 Yanamami 於 15-06-06 發表
同意。阿女操水果度有個HY小學的,她爸爸言語間都有暗示,大概5成到上到中學,而且中學好似頗嫌棄小學部的~ ...
總之,我覺得SPC上中學係同自己鬥,要努力爭取合格

HY係同校內同學鬥高分,去爭取名次或above mean

兩者性質不同

唔知我有冇想錯

有錯請指正

janlamxo  Thx for your advice 👍🏼👍🏼  發表於 15-6-6 15:35
Yanamami  think so  發表於 15-6-6 15:33

Yanamami 發表於 15-6-6 15:25
講到嫌棄咁驚😱😱其實我就係驚呢樣野
Spc 升中唔太難
但hy 轉左直資後,五成都未必有

Yanamami  佢個人感受o者~  發表於 15-6-6 15:39

有convent offer 下都想抽hy,其實某程度上你都揀左啦,既然又中到,go ahead lor. 恭喜你,好多人恨都恨唔到呀!

janlamxo 發表於 15-6-6 15:34
Spc 升中唔太難
我都認為Con小上中學既比率都喺高過協小上協中。

引用:Quote:Yanamami+發表於+15-6-6+15:25+同意

Spc 升中唔太難
如果冇競爭力,去到邊間都死,努力啦!冇話絕對㗎!

應該咁interpret:

如果協中想收番好多自己小學生就唔會轉直資,呢個好明顯

但始終我估唔會收得少過五、六成咁誇咁不近人情

HY 唔保證直上中學
錢唔係問題
HY 用家意見
上中學真係非保證,全級分ABCDE 五grade, AB 就安心點
課程很全面,讚
個人感覺上,除學術上也需要有一項課外活動強項,上中學部才更安心

janlamxo  Thx for the info  發表於 15-6-6 16:38

HY 唔保證直上中學
錢唔係問題
兩間都超好,就近返學最重要,小朋友有更多時間做其活動或休息。

咁難都抽到, 讀啦。

‹ 上一主題|下一主題