用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35net ~ 葛亮洪
樓主: lucial
go

35net ~ 葛亮洪 [複製鏈接]

忍唔係要講幾句...
葛亮洪唔係一間你哋所講既「寶校」,只係俾太多家長label咗,形成一個惡性循環。冇家長去選呢間學校,個個都係聽返嚟呢間好差,卒之收唔到比較有質素既學生,即係學生成績唔能夠有效提高。中一派位又點會好﹗

近年換咗新校長,新校長好有heart想搞好間學校,只係奈何客觀環境因素,的確好困難。我去過同區4間學校睇,始終覺得呢間既校長老師係最肆正。

有好多家長其實冇講出口,話佢係「寶校」係因為佢哋收咗比較多特殊學生。根據我囡校長講,果啲特殊學生多數比較平靜果類,反而千禧就有大叫大跳會衝出馬路既特殊學生(呢方面坊間啲家長係唔會提,亦可能唔知)

當然各位可以唔喜歡呢間學校,唔係你杯茶,唔緊要,不過作為家長,唔好落井下石。的確有家長派到呢間會喊咗出呢,但亦有喊完之後係唔捨得走。

重有佢中文科係特別應用新既教學法,可以特別針對幫助有讀寫障礙小朋友,如果你真係有呢方面需要,真係要認真考慮呢間。(冇讀寫障礙都可以用同一教學法)

其實坊間對呢間學校都有好多正面評價,只要你唔好再帶有色眼鏡去睇。

利申:
我囡都係今年小一派位,自行派千禧,我哋原先既plan都係如果自行入唔到千禧,大抽奬就會將葛亮洪排第二志願。

回覆:john.ma 的帖子

想問問,我仔仔過2年要抽獎,得15分,而家讀威廉,prefer愉快學習,最緊要近屋企。。。比較心儀宣道,咁放宣道,奉基,葛量洪為首3志願,係唔係比較穩陣呢,始終2011年出世係重災區。。。我當然已經裝備仔仔運動方面的天賦,暫時讀咗年半Cambridge, 希望有d嘢叩門咋。。。咁做正確嗎?

呢區啲人比較鐘意選宣道、奉基,所以競爭會比較大。呢區基本上第二志願已經冇乜作用,除非第二志願係選聖提摩太或葛亮洪,咁第一派唔到就實派到第二。
宣道每年都會搞一個智叻星計劃,俾同區幼稚園參加,各幼稚園會抽一啲比較出色既學生去參加。完咗宣道會發一張cert. 如果有呢張cert.對叩門會有啲作用。

35網只有這校是260個學位,其余九間的只有双位数字的学位。显然已見的道理!

orange_connie 發表於 15-6-6 23:35
我想話上年叩門收到2xx 張表,學校主張關愛,升中網好,好多人想入
你話邊間?

回覆:35net ~ 葛亮洪

利申: 我是街坊,小朋友不在葛記。但區內每一所學校,都有朋友的小孩在讀。

平心而論,校風學術不作評論,光關愛二字,敢說其他學校望塵莫及。朋友小孩入讀至今差不多一年了,每月至少收到班主任一次來電,報告小朋友在校情況,與家長互動交流,連用膳小習慣這麽細微的事,都留意到。可見老師真正的用心來關顧學生。補充: 朋友的孩子,屬中上學生,並非需要特殊照顧的一類。

題外話:換新校長後,學校教風比前積極進取,不再是以時前少功課,好輕鬆的愉快學校。

以愉快為前提的家長,不可不考慮這點。

‹ 上一主題|下一主題