用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有私校back up, 派位不理想,如想叩門,要註册政府派位 ...
go

有私校back up, 派位不理想,如想叩門,要註册政府派位嗎? [複製鏈接]

有私校back up, 政府派位不理想,如想叩門,下星期要先註册政府派的那間嗎?會否影響私校個位?

2    0    0    0

我以前無去,派位證用黎「貼堂」。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:有私校back+up,+政府派位不理想,如想叩門

原帖由 cozywong 於 15-06-06 發表
有私校back up, 政府派位不理想,如想叩門,下星期要先註册政府派的那間嗎?會否影響私校個位?

...
如唔諗住讀派個間唔洗註冊啦!

回覆:kirstyau 的帖子

唔去註册政府派嗰間,係咪就代表放棄政府個位,之後就冇得叩門?

引用:唔去註册政府派嗰間,係咪就代表放棄政府個

唔去註册政府派嗰間,係咪就代表放棄政府個位,之後就冇得叩門?
如果你想讀政府既學位就一定要去註冊,之後如叩門成功,要取回派位証去收左既學校註冊。如果一心讀私校,就唔使註冊,咁放一個學位出來了。

for 你參考, 我之前打去教育局問, 佢當然strongly recommend你要去獲派學校註冊, 因將來就算你叩門成功, 都可以去已註冊學校取回註冊証。
但佢暗示話如果你無論如何㸃都唔會讀獲派學校的話 (even你之後會去其他學校叩門), 就可以唔去註冊都可以, 不過佢強調為安全計都係先註冊好啲, 因為佢話私校嗰邊如果有乜"E 郁", 小朋友都有個政府學位打底~

回覆:有私校back up, 派位不理想,如想叩門,要註册政府派位嗎?

我中左寶中之寶,吾去註冊啦

其實而家派位証喺你手,如果今日派中嘅學校點都唔讀,唔洗去註冊,跟著去叩津校,叩到收你又心儀嘅,直接交個証俾呢間,再叩到更心儀,先去取回個証交更心儀嗰間如此類推。我前年都係派到寶校,一心只叩比手上私校更心儀的津校,所以冇註冊派中嘅寶校,不過註冊私校時需要我交註冊証。

Haz-mama  me too  發表於 15-6-6 18:26

ac917 發表於 15-6-6 15:05

其實而家派位証喺你手,如果今日派中嘅學校點都唔讀,唔洗去註冊,跟著去叩津校,叩到收你又心儀嘅,直接交 ...

我之前的私校不用交註冊証。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:ac917+發表於+15-6-6+15:05+其實而家

原帖由 奥脫福 於 15-06-06 發表
我之前的私校不用交註冊証。
係呀,當時我都有d意外以為私校一定唔收註冊証。

回覆 ac917 的帖子

即係就算我下周唔去註冊, 都係冇左派到那間學校的位, 而唔係冇左個政府學位, 到我叩到心儀的官津學校, 可以直接交張註冊證俾該學校?

引用:我中左寶中之寶,吾去註冊啦 +

原帖由 supericy 於 15-06-06 發表
我中左寶中之寶,吾去註冊啦
如果不註冊先,萬一無直資私校收,咪無學校讀囉?

回覆:有私校back up, 派位不理想,如想叩門,要註册政府派位嗎?

我都是🈶私小在手派了寶校。我沒有去寶校註冊,叩到第一志願先拿註冊証去註冊。

Victory1 發表於 15-6-6 19:07
如果不註冊先,萬一無直資私校收,咪無學校讀囉?
講緊已經有私校係手既....既然唔會讀派到既寶校就無謂去註冊, 留返張証自己keep住先, 到叩到心儀既津校先攞出去交, 咁自己又可以行少轉,又唔使hold住一個唔會讀既位

引用:Quote:Victory1+發表於+15-6-6+19:07+如果

原帖由 supericy 於 15-06-06 發表
講緊已經有私校係手既....既然唔會讀派到既寶校就無謂去註冊, 留返張証自己keep住先, 到叩到心儀既津校先攞 ...
明白⋯

引用:回覆+ac917+的帖子 即係就算我下周唔去註

原帖由 angelanala 於 15-06-06 發表
回覆 ac917 的帖子

即係就算我下周唔去註冊, 都係冇左派到那間學校的位, 而唔係冇左個政府學位, 到我叩到 ...
全對,有註冊証在手,下一步就係等求到心儀津校位,當然呢個係有backup先咁做,否則冇backup嘅,點都要去註冊派中嗰間!

angelanala  THX~  發表於 15-6-7 01:30
‹ 上一主題|下一主題