用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿女不斷向我提,唔想放暑假,因好悶
go

阿女不斷向我提,唔想放暑假,因好悶 [複製鏈接]

請問有沒有什麼有意思的暑期活動介紹。阿女似乎很擔心暑假太長,連續幾日都有提出

1    0    0    0

佢想玩也野,或者學也野,幫佢安排吓,好多比較平的,如Ymca都過晒啦。要快手

回覆:Jane1983 的帖子

學玩都要。😁

醒目開學勳章

以前暑假你安排咩活動比賽你女?

之前幾年点过?

回覆:Yanamami 的帖子

有年本來無學野,在家玩,後來佢話悶,就立即報野。上年幫佢報半日班,下午返學校跳舞,成個暑假都有野學。今年我話唔報半日補習,學唔到野,佢都覺得學唔到野,所以大家同意唔報樓下半日班。但呢幾日佢又開始擔心唔知點過暑假。其實已經報佢報左畫班及琴。但佢都仲想學其他野,唔知大家通常暑假有咩活動,可唔可以介紹下

Keep住平日學開的體藝,適合的可能加一堂半堂,加埋報了游泳、烹饪班、遊戲班、麵包厰參觀,仲可能試吓學溜冰。

因為我女係鐵打的,玩極都吾累,暑假安排吾好,我同佢單打獨鬥吾掂

上午library 下午游泳,游足一個下午,dinner 訓覺

sumyau1012 發表於 15-6-6 12:52
有年本來無學野,在家玩,後來佢話悶,就立即報野。上年幫佢報半日班,下午返學校跳舞,成個暑假都有野學。 ...
学d开左学無時间学或唔会花時间学既無聊野:花式跳繩、扭波波、攀石……

一如往年, 我已報晒平日想玩但無時間的活動, 包括好多球類, 溜冰, DJ, speech, magic 之類, 加上平時的常規活動游水, 音樂等, 每天都有3樣起碼.  

可惜學校遠, 不能參加校隊訓練.  過完個假才算.   

另安排單日outing, 幾天trip 等, 都好忙下.

學術性的就冇, 最多會買一些補充, 佢自己做同安排佢上圖書館借書/ 在家作文時間, 等我回家改, 暑假完升P4啦, 希望他不要再白費光陰.

回覆:阿女不斷向我提,唔想放暑假,因好悶

小朋友幾大?
如果係 full time mom, 日頭帶小朋友去買送,
然後同佢一齊煮飯仔,
教佢幫手做家務,
比d紙+顏色筆佢, 咁又玩一日.

報興趣班唔係唔好, 不過小朋友唔需要下下被規劃,
家長比少少空間, 少少物料佢地,
佢地自然會有方法自娛.

回覆:阿女不斷向我提,唔想放暑假,因好悶

好多社區中心都有舉辦 day camp,可以好充實

只學音樂, 其餘時間玩D學校無得玩嘅野, 玩盡佢

暑假係要有些睇吓書的時間,但大致上個theme都係要玩盡佢,比小朋友開心玩、日日都笑聲震地球,童年就如此的過

回覆:birdbird 的帖子

多謝大家的分享

回覆:sumyau1012 的帖子

俾佢去社區中心學嘢,或參加學校嘅暑期興趣班

醒目開學勳章 貢獻勳章

好多社區中心嘅暑期班都full嘅架喇!
出年4月頭開始留意啦!
恐龍家

好多社區中心都有暑期託管,時間同返學無分別,不過輕鬆啲。

除了恆常每星期兩堂鋼琴,一堂phonics,另報了體操和想學畫畫。我囡有很多想法,已日日去泳法玩水,本來cut 了溜冰想學游水,但她仍不敢頭入水,所以吾學住。下星期二考完試即去行深水埗睇西睇西,又想去花虛,去睇金魚街,去海洋公園,去圖書館借小說和字典睇,在家做餅,學煮送…,加上在家亂玩,讀書給她聽,好多想法。我叫她想做什麼就講,我記下,在暑假實現,佢覺得很爽。
‹ 上一主題|下一主題